Ενας ακόμη θάνατος βρέφους στην Κάτω Αχαΐα, ο τέταρτος, έρχεται να προστεθεί στην υπόθεση των μυστηριωδών θανάτων βρεφών σε Αχαΐα και Ηλεία. Σημειώνεται ότι, για τα τρία από τα τέσσερα περιστατικά, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών έχει ζητήσει τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.
Η εισαγγελική εντολή ήρθε μετά τα σχετικά δημοσιεύματα και η έρευνα θα διεξαχθεί από πταισματοδίκη. Παράλληλα έχει ζητηθεί μέσω της συνηγόρου των μητέρων των τριών βρεφών, να γίνει γονιδιακός έλεγχος.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι θάνατοι ήταν διαδοχικοί, ένας κάθε χρόνο:
– Το 2022 πεθαίνει το βρέφος μόλις 19 ημερών στο σπίτι.
– Το 2023 πεθαίνει το βρέφος – της ίδιας μητέρας – δύο μηνών, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.
Αναφορικά με τις δύο αυτές περιπτώσεις, δεν προέκυψε από την ιατροδικαστική εξέταση εγκληματική ενέργεια.
– Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2024 πεθαίνει το αγοράκι 15 μηνών άλλης μητέρας από την Αμαλιάδα, το οποίο πρόσεχε η μητέρα των δύο προηγούμενων μωρών που είχαν καταλήξει. Σε αυτή την περίπτωση, η αιτία θανάτου είναι απροσδιόριστη, ωστόσο αναμένονται οι απαντήσεις από τις τοξικολογικές.
Για τον θάνατο των μωρών, έγινε έρευνα από τους αστυνομικούς με καταθέσεις και σχηματισμό δικογραφίας.
Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι έρχεται πλέον στο φως ακόμα ένας θάνατος ενός βρέφους 6 μηνών το 2021, όπου και τότε, όπως αναφέρει η μητέρα του, παρούσα ήταν η συγκεκριμένη γυναίκα καθώς πρόσεχε το μωρό, ενώ το αξιοσημείωτο είναι ότι ήταν η πρώτη φορά που το κράτησε για να βγει η ίδια με τον σύντροφό της.
Τι αναφέρει “Χαμόγελο του Παιδιού”
Με αφορμή το περιστατικό θανάτου του βρέφους στην Αμαλιάδα, το «Χαμόγελο του Παιδιού» προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:
«Με αφορμή το νέο περιστατικό που ήρθε στο προσκήνιο, τον θάνατο ενός νέου μωρού στην περιοχή της Αμαλιάδας και τη, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πιθανή συσχέτιση της 24χρονης μητέρας που και εκείνη είχε χάσει τα παιδιά της, με διάστημα ενός χρόνου μεταξύ τους στην περιοχή της Αχαΐας, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», υπενθυμίζει πως:
- Σχετικά με την υπόθεση στην περιοχή της Αχαΐας, είχε λάβει ανώνυμες αναφορές, στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, το διάστημα 2017-2020, για τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας, οι οποίες υποδείκνυαν σαφώς την ευάλωτη θέση της.
- Οπως πραγματοποιούμε σε κάθε ανάλογο περιστατικό, ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές για να κινητοποιηθούν όλες οι διαδικασίες για την προστασία των παιδιών. Να σημειωθεί πως μια εκ των αναφορών εστάλη με την με ένδειξη «Κατεπείγουσα».
- Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2015 είχαμε δεχτεί κλήση στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 από το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής για την εξαφάνιση της τότε ανήλικης μητέρας, ωστόσο πριν προχωρήσουμε στη δημοσιότητα της εξαφάνισης, η ανήλικη επέστρεψε στο σπίτι της.
- Τον Δεκέμβριο του 2020, μας εμπιστεύθηκε μέλος της οικογένειας που επισκέφθηκε τον χώρο μας. Ακολούθησαν διαδικασίες από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, ακολουθώντας τις εντολές του εισαγγελέα.
- Το 2023, η μητέρα επικοινώνησε με το Τμήμα Υγείας του Οργανισμού για παροχή κατευθύνσεων για διαδικαστικά θέματα που αφορούσαν το βρέφος, το οποίο νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Εντός των επόμενων ημερών ενημερωθήκαμε πως το βρέφος απεβίωσε. Κατά την ίδια περίοδο, Κοινωνικές Υπηρεσίες της περιοχής που ασχολούνταν με την υπόθεση επικοινώνησαν με τον Οργανισμό και αναφέρθηκε το γεγονός πως πριν από ένα έτος είχε αποβιώσει το βρέφος της πρώτης εγκυμοσύνης της μητέρας με παρόμοιο τρόπο, πράγμα που προβληματίζει αρκετά την υπηρεσία. Εκτοτε, οι Αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές διερευνούν τα αίτια θανάτου των δύο βρεφών της μητέρας.
Για ακόμη μια φορά, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνει ότι αρμόδιοι για κάθε περιστατικό κακοποίησης/παραμέλησης παιδιού είναι οι Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές που οφείλουν να διερευνήσουν την κάθε υπόθεση.
Κάθε αναφορά πρέπει να αξιολογείται από εξειδικευμένη ομάδα, και δεν αποτελεί υπόθεση ενός.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είχαν δημιουργηθεί ερωτηματικά αναφορικά με τον συντονισμό των αρμόδιων Αστυνομικών και Εισαγγελικών Αρχών αλλά και των Κοινωνικών υπηρεσιών που ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης της οικογένειας της 24χρονης μητέρας, καθώς η μητέρα ήταν εμφανές πως βρισκόταν σε ευάλωτο οικογενειακό περιβάλλον, από την παιδική της κιόλας ηλικία, καθώς και για την υποστήριξη που έλαβε στον ρόλο της ως νέα μητέρα».