Παρίσι 2024 / Αργυρός Παραολυμπιονίκης ο Τσαπατάκης, χάλκινο για τον Τζούνη! 7 μετάλλια η Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς

Παρίσι 2024 / Αργυρός Παραολυμπιονίκης ο Τσαπατάκης, χάλκινο για τον Τζούνη! 7 μετάλλια η Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς

Η 5η μέρα των 17ων Παραολυμπιακών Αγώνων, ξεκίνησε για την ελληνική αποστολή με τον πεισματάρη Κωνσταντίνο Τζούνη να κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στη δισκοβολία F56 του στίβου και συνεχίστηκε με τον Mr Aquaman Αντώνη Τσαπατάκη να κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στα 100μ ύπτιο SB4 της κολύμβησης. Η βραδιά έκλεισε με την απονομή στο ατομικό BC3 του μπότσια, με τον παγκόσμιο θρύλου του αθλήματος Γρηγόρη Πολυχρονίδη να παραλαμβάνει το 7ο Παραολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας του με τη σύζυγό στο πλευρό του και την κόρη του να φωνάζει από την κερκίδα «Μπράβο, μπαμπά!».

Χάλκινο ο Τζούνης

Αυτή τη φορά το μετάλλιο δεν του ξέφυγε. Η πίκρα της 4ης θέσης στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο έσβησε στο παριζιάνικο πρωινό με τον Κωνσταντίνο Τζούνη να συνεχίζει να προσθέτει και αυτός «βάρη» στην ελληνική αποστολή κατακτώντας το 6ο μετάλλιο της Ελλάδας στους 17ους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

To 2021 στο Τόκιο ο Τζούνης τα έκανε όλα σωστά στο αγώνισμα της δισκοβολίας F56 στο στίβο. Έκανε ατομικό και ρεκόρ Ευρώπης με 42.86μ αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να τον ανεβάσει στο βάθρο, αφήνοντας τον με την πίκρα της 4η θέση.

Τρία χρόνια αργότερα, από το άδειο Ολυμπιακό στάδιο του Τόκιο στο κατάμεστο Σταντ ντε Φρανς, ο Θεσσαλονικιός ρίπτης έκανε την υπέρβαση. Στο ίδιο στάδιο που ένα χρόνο πριν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα έμενε και πάλι με την πίκρα της 4ης θέσης, σήμερα έριξε 41.32μ και κατάκτησε το χάλκινο μετάλλιο! Στο 1-2 βρέθηκε και πάλι το δίδυμο του Τόκιο με την ίδια σειρά. Ο Βραζιλιάνος Κλοντινέι Μπατίστα Ντος Σάντος με 46.86μ έκανε Παραολυμπιακό ρεκόρ και κατάκτησε το χρυσό και ο Ινδός Γιογκές Κατουνίγια με 42.22μ ήταν δεύτερος!

Αργυρό ο Τσαπατάκης

Ο Αντώνης Τσαπατάκης έκανε απίθανη κούρσα στον τελικό των 100μ πρόσθιο SB4 και κατάφερε να κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο φτάνοντας τη συγκομιδή της Ελλάδας στους 17ους Πααραολυμπιακούς Αγώνες στα επτά μετάλλια!

O 36χρονος δις (πλέον) μεταλλιούχος των Παραολυμπιακών έκανε τρομερή εμφάνιση στον τελικό που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Κυνήγησε και το απίθανο να κερδίσει τον κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ Ντμίτρι Τσερνιάεφ (Ρωσία) αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την αντεπίθεση τερματίζοντας σε 1:36.16 και τον Τσερνιάεφ να κερδίζει με 1:32.20. Αρκετά πίσω ο Ιταλός Μανουέλ Ματέο Μπρούτζο με 1:42.52.

«Τα συναισθήματα είναι ότι για ακόμα μία μέρα ήμουν και παρέμεινα ελεύθερος. Μία ακόμα μέρα που έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό και δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα γιατί ξέρω πως αν ξαπλώσω σήμερα το βράδυ για να κοιμηθώ, αν καταφέρω να κοιμηθώ, ότι τα έχω δώσει όλα. Για κάθε κούρσα είμαι χαρούμενος ανεξαρτήτου αποτελέσματος, γνωρίζοντας όμως ότι έχω δώσει το παραπάνω από αυτό που μπορώ. Το αργυρό μετάλλιο αυτό δεν σημαίνει κάτι, παρά μόνο ότι είναι ακόμα μία μέρα στην δουλειά. Αύριο έχουμε ακόμα έναν αγώνα και μετά ακολουθεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόπλων. Η ζωή επιφυλάσσει κάθε μέρα έναν αγώνα που δεν ξέρεις ότι υπάρχει. Το μετάλλιο το αφιερώνω σε όλη την Ελλάδα, τους γονείς μου, τη γυναίκα μου και σε όσους εμπνεύστηκαν και τους έκανα να ονειρευτούν αυτό το βράδυ» δήλωσε μετά την κούρσα ο σπουδαίος αθλητής μας.

Και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που θα παραδεχθώ κάτι που δεν μπορώ να κάνω. Δεν μπορώ να τα παρατάω! Μετά από 15 χρόνια δεν τα έχω παρατήσει ούτε μία μέρα. Δεν τα παράτησα ούτε σήμερα».