29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Παρουσιάζεται το δεύτερο μέρος του βιβλίου «Ο Ταύρος του Μάντσεστερ»

Ως «ελληνικό Μάντσεστερ», έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν η Νέα Ιωνία Αττικής λόγω των πολλών βιομηχανιών, κυρίως κλωστοϋφαντουργικών που είχε. Ο ταύρος ήταν το σήμα κατατεθέν μίας εκ των πιο σημαντικών από αυτές, της Κλωστοϋφαντουργίας Μουταλάσκη.

Ήταν λοιπόν το σύμβολό της και είχε αποτυπωθεί και στη σημαία της επιχείρησης και ήταν έμπνευση από το αντίστοιχο εύρημα στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού. Ιδρυτές της επιχείρησης ήταν το 1927 οι Αλέξανδρος Σινισίογλου και Ιάκωβος Τσαλίκογλου και η Μουταλάσκη ήταν μία από τις χαμένες πατρίδες της Μικράς Ασίας. Το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων σε αυτήν ήταν Μικρασιάτες πρόσφυγες. Στο πρώτο μέρος – πρώτο βιβλίο, ο συγγραφέας χρονικά πηγαίνει μέχρι το έμπα της μεταπολεμικής περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Χαλέμος καταγράφει και στο δεύτερο μέρος, όπως και στο πρώτο, μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τη διαδρομή του εργοστασίου, άλλωστε η γιαγιά του συγγραφέα εργάστηκε στη “Μουταλάσκη”. Ο συγγραφέας που έχει γράψει και άλλα βιβλία για την τοπική ιστορία της πόλης στην οποία ζει, δεν έμεινε στην προφορική ιστορία, αλλά πραγματοποίησε έρευνα σε αρχεία ιδρυμάτων, αλλά και προσωπικά ημερολόγια και ο συνδυασμός γραπτών και έγκυρων στοιχείων, με προσωπικές μαρτυρίες “παντρεύει” τα νούμερα που είναι άψυχα, με τις μαρτυρίες των ανθρώπων που είναι πάντα “ζωντανές”.

Η παρουσίαση του δεύτερου μέρους θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο του σημερινού Συγκροτήματος της Eurobank, στη Νέα Ιωνία την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στις 19.30. Στη διάρκειά της θα μιλήσουν για το βιβλίο ο αρχιτέκτονας Γιώργος Αραχωβίτης, η αρχαιολόγος Όλγα Βογιατζόγλου και η Πανεπιστημιακός και συγγραφέας Καλλιόπη Στεριάδου.

Σχετική είδηση: “Ο Ταύρος του Μάντσεστερ” – Το νέο βιβλίο του Κώστα Χαλέμου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ