Λησμονημένο απ’ τους πολλούς, με ελάχιστες αναφορές στους πεζοπορικούς οδηγούς, το μονοπάτι με το ιδιαίτερο όνομα… “Κωλογλέπ”, από την Καστανούλα ως τη Ροσκά, αποτελεί -δίχως αμφιβολία- μια από τις πιο εντυπωσιακές πεζοπορικές διαδρομές στην Ευρυτανία.
Στην εσχατιά του Δήμου Καρπενησίου, απέναντι από την επιβλητική Καλιακούδα (2099μ.), πάνω από τον Κρικελλοπόταμο και λίγο μακρύτερα από το πολύβουο -το καλοκαίρι- «Πανταβρέχει», υπάρχει το μονοπάτι με το ασυνήθιστο όνομα… Κωλογλέπ’, που του δόθηκε λόγω της μορφολογίας του σε κάποιο ανηφορικό, καγκελωτό σημείο -στην αρχική του χάραξη. Ήταν η μοναδική σύνδεση ανάμεσα στην Καστανούλα (και τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής) με τη Ροσκά, ένα χαρακτηριστικό δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής και της θέλησης των ανθρώπων να προσαρμόσουν τη Φύση στις ανάγκες τους, με σεβασμό, όμως, και σύνεση.
Γράφει ο Λούης Πανάγος, από τη Δομνίστα: «Η ονομασία, όπως μου έλεγε ο πατέρας μου, προέρχεται από τα απότομα “καγκέλια”, που είχε σε ένα τμήμα του. Μου έλεγε ότι όταν πήγαιναν απ’ την Καστανούλα στη Ροσκά, έβαζαν μπροστά τις γυναίκες, για να βλέπουν λίγο γυναικείο πόδι, στις απότομες ανηφορικές στροφές… Εκείνη την εποχή, με τα φορέματα κάτω απ΄ τον αστράγαλο, προφανώς αν έβλεπαν λίγο παραπάνω από την γάμπα τους φαινόταν σαν… κώλος, εξ ου και η ονομασία “κώλο-βλέπει”, που μετατράπηκε ιδιωματικά στα ευρυτάνικα, με το ευρηματικό “Κωλογλέπ”!».
Σε τμήματά του, οι άνθρωποι χρειάστηκε να κατασκευάσουν τοιχία πέτρα-πέτρα που φθάνουν ακόμα και τα 8-10 μέτρα σε ύψος, δείγμα της σπουδαιότητας και του ρόλου που διαδραμάτιζε προ δεκαετιών το μονοπάτι -για τη μεταφορά αγαθών, ζώων και ανθρώπων κ.α.
«Το μονοπάτι», σημειώνει ο -επίσης Δομνιστιάνος- Κώστας Νταλιάνης, «πλάτους 2-3 μέτρων, ακολουθεί την πλαγιά ενός ορεινού όγκου και είναι αλλού προσαρμοσμένο στο έδαφος και αλλού λαξευμένο στο βράχο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του στηρίζεται σε εντυπωσιακά πετρόχτιστα τοιχία, που σε μερικά σημεία του φτάνουν ακόμη και τα 10 μέτρα βάθος! Έχει τόσο δασωμένα κομμάτια, όσο και γυμνά. Προσφέρει δε εκπληκτική θέα στα βουνά της περιοχής και κυρίως στη λεκάνη του Κρικελλοπόταμου που βρίσκεται από κάτω».
Στη σημερινή του μορφή, το μονοπάτι έχει μήκος κάτι λιγότερο από 4 χιλιόμετρα (Καστανούλα – Ροσκά ή αντίστροφα) και, σε γενικές γραμμές, βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Σε 2-3 σημεία, χώμα και πέτρες έχουν καλύψει τη «γραμμή» του μονοπατιού και απαιτείται προσοχή καθώς το έδαφος είναι γλιστερό.
Το μονοπάτι είχε -προ διετίας- καθαριστεί από τον Απ. Τσιμπανάκο και ομάδα εθελοντών, ως κομμάτι της χάραξης της ενιαίας περιπατητικής διαδρομής διάσχισης της Πίνδου συνολικού μήκους 630 χιλιομέτρων. Το καλοκαίρι του 2019 είχε γίνει συρραφή και καθαρισμός ενιαίου τμήματος δασικού μονοπατιού 28 χιλιομέτρων στο τμήμα Δομνίστα – Σκοπιά – Ροσκά – Κοντίβα (δείτε περισσότερα εδώ).