19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πελώνη: Με τα νέα μέτρα προσπαθούμε να περιορίσουμε την κινητικότητα

Πελώνη: Με τα νέα μέτρα προσπαθούμε να περιορίσουμε την κινητικότητα

Στην έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού και την κατάσταση στην δημόσια υγεία αλλά και στα νέα μέτρα αναφέρθηκε εκτενώς στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Δυστυχώς», είπε, «όπως συμβαίνει  -σε πολύ μεγαλύτερες βέβαια διαστάσεις σε άλλες χώρες- την ώρα αυτή παρατηρείται ανησυχητική έξαρση της πανδημίας σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό εξαιτίας κυρίως των μεταλλάξεων που ήδη κυκλοφορούν και έχουν μεγάλη μεταδοτικότητα. Παρατηρείται μάλιστα όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να διασωληνώνονται πιο νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Κανείς, λοιπόν -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- δεν πρέπει να αισθάνεται άτρωτος. Και βέβαια ο καθένας να μην ξεχνά ότι  μπορεί να μεταδίδει γύρω του τον κορονοϊό, βάζοντας τους υπόλοιπους σε νέες δοκιμασίες».

Αναφερόμενη στα νέα μέτρα είπε ζητάω από όλους να κάνουν λίγο υπομονή για να μπούμε σιγά – σιγά σε μια κανονικότητα και δεν αναφέρθηκα τυχαία στο θέμα των εμβολιασμών είπε η κα Πελώνη. 

Ειδικά για τα μέτρα, είπε ότι «Στόχος είναι ο περιορισμός της κινητικότητας που -όπως αποδεικνύεται- αποτελεί βασική αιτία διασποράς. Ανάμεσα στ’ άλλα η μετακίνηση για την προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης (κωδικός 2), επιτρέπεται μόνο εντός οικείου Δήμου είτε σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο της κατοικίας. Το ίδιο ισχύει και την μετάβαση στις τράπεζες (κωδικός 3). Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο ζώο (κωδικός 6) γίνονται αποκλειστικά με τα πόδια ή ποδήλατο. Οι μετακινήσει για παροχή βοήθειας (κωδικός 4) θα ελέγχονται πιο αυστηρά. Ταυτόχρονα, υπάρχει μερική αναπροσαρμογή ως προς τις ώρες κυκλοφορίας. Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας,  ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές  διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή από τις 7 το απόγευμα έως 5 το πρωί». 

Σε ό,τι αφορά την  κατάσταση στο Ε.Σ.Υ.

«Η νέα έξαρση της πανδημίας έχει προκαλέσει ασφυκτική πίεση στο Σύστημα Υγείας και ειδικότερα στα νοσοκομεία της Αττικής. Στις τελευταίες 20 ημέρες, έχουν προστεθεί 491 απλές κλίνες Covid, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες Μ.Ε.Θ.  Covid φτάνοντας στις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), ενώ ετοιμάζονται επιπλέον κλίνες για τις αμέσως επόμενες μέρες», είπε η κα Πελώνη.

Και πρόσθεσε: «Παρόλα αυτά στην Αττική η πίεση που δέχεται το Ε.Σ.Υ.  είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό το Σύστημα περνά από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε πλήρη ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από την αρχή της κρίσης και εφαρμόστηκε σε ένα βαθμό τον περασμένο Νοέμβριο στη Βόρεια Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό:

-Το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο Δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε non Covid νοσοκομείο.

-Το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό νοσοκομείο non Covid περιστατικών. 

-Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών. 

-Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο  θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας. 

-Τα νοσοκομεία  Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους, θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά.

-Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες Μ.Ε.Θ. για non Covid περιστατικά στην Αττική. 

-Επιπλέον,  το Υπουργείο Υγείας -στο πλαίσιο της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- σκοπεύει να πάρει κάθε σχετική αναγκαία απόφαση για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Δείτε όλη την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών 

 

To άρθρο Πελώνη: Με τα νέα μέτρα προσπαθούμε να περιορίσουμε την κινητικότητα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ