από την έντυπη έκδοση
Πριν λίγες εβδομάδες πραγματοποιήθηκε κινητικότητα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Environmental Education in Action”. Το θέμα του προγράμματος, που φιλοξενήθηκε στην πόλη Raciborz της Πολωνίας, ήταν η γνωριμία και η ανταλλαγή καλών πρακτικών εφαρμογής της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο σχολικό περιβάλλον.
Οι αντιπροσωπείες από τις χώρες συμμετοχής αποτελούνταν από τρεις εκπαιδευτικούς από τη Ρουμανία, τρεις από την Ιταλία, τέσσερις από την Τουρκία καθώς και δύο μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Καρπενησίου, από την Ελλάδα. Οι εκπαιδευτικοί της Πολωνίας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν δέκα. Το πρόγραμμα περιλάμβανε παρουσίαση εργασιών, εργαστήρια, συναντήσεις με τοπικούς φορείς, επισκέψεις σε μουσεία, περιβαλλοντικές εξορμήσεις κ.α.
«Στην εν λόγω κινητικότητα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε συναδέλφους, σχολικούς χώρους, μαθητές και μεθόδους εφαρμογής της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα, να συζητήσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εκπαιδευτική τους καθημερινότητα, να ανταλλάξουμε ιδέες και καλές πρακτικές. Επίσης, πήραμε την χρήσιμη εμπειρία εφαρμογής μιας εταιρικής σχέσης και κινητικότητας Erasmus+ η οποία αξιοποιείται στη βελτίωση του σχεδιασμού, της δυναμικής και του παρεχόμενου έργου του σχολείου μας», αναφέρουν οι άνθρωποι του ΚΕΠΕΑ Καρπενησίου.
Γνωρίζουν τις ομορφιές της Ευρυτανίας
Εξάλλου, με το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας, ολοκληρώθηκαν για φέτος οι επισκέψεις περιβαλλοντικών ομάδων στο ΚΕΠΕΑ Καρπενησίου. Στην περιοχή της Γρανίτσας οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα “Τα ψηλά βουνά των Άγραφων”.
«Περπατήσαμε σε πολύ όμορφα μονοπάτια στο δάσος και σε υπέροχα φαράγγια. Συναντήσαμε τον πρόεδρο του ορειβατικού συλλόγου Αγράφων Θωμά Νταβαρίνο και υπήρξε μια πολύ ωραία συζήτηση με τους μαθητές σχετικά με την ορειβασία και την αναρρίχηση σε συνάρτηση με την αγάπη για την φύση. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για την πρόσφατη αποστολή στο Νεπάλ και στην κορυφή Dhaulagiri. Ίσως η πιο όμορφη στιγμή του προγράμματος ήταν η συνάντηση με τους μαθητές του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου Γρανίτσας. Μετά την γνωριμία και την ανταλλαγή δώρων μεταξύ των μαθητών των δυο σχολείων, υπήρξε μια πολύ όμορφη συζήτηση αλλά και παρουσίαση μιας ψηφιακής αφήγησης με τίτλο “Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου από τη Γρανίτσα” που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Γρανίτσας για τη συμμετοχή τους στο Πανελλήνιο Μαθητικό Υβριδικό Συνέδριο με θέμα “Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου”», αναφέρει το τοπικό ΚΕΠΕΑ (πρ. ΚΠΕ).