30 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Περπάτησαν στον “δρόμο του αλατιού”. Πεζοπορία στο ξεχασμένο μονοπάτι Καρβασαράς-Μάραθος, από τον Ο.Σ. Αγράφων (ΦΩΤΟ)

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι όλων των ηλικιών συμμετείχαν στην πεζοπορική εξόρμηση που διοργάνωσε ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων, παραμονή εθνικής επετείου

από την έντυπη έκδοση

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων συνεχίζει την προσπάθεια ανάδειξης του φυσικού κάλλους της δυτικής Ευρυτανίας και σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η προβολή μονοπατιών που κάποτε είχαν ιδιαίτερη αξία για τη μετακίνηση ανθρώπων, ζώων και εμπορευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, ο σύλλογος οργάνωσε, στις 24 Μαρτίου 2024, πεζοπορική εξόρμηση στο ξεχασμένο μονοπάτι Καρβασαράς-Μάραθος Αγράφων.

Το μονοπάτι μήκους σχεδόν 7 χιλιομέτρων είναι ιστορικής σημασίας, πέρα από βασικός άξονας πεζοπορικής διάσχισης στην κοιλάδα του Μυρισιώτικου ρέματος, που πηγάζει ψηλότερα από τον Μάραθο και εκβάλλει στον Αγραφιώτη. Πρόκειται για τμήμα του “δρόμου του αλατιού”. Πριν από δεκαετίες, οι άνθρωποι, με φορτωμένα μουλάρια ξεκινούσαν από τα πεδινά της Καρδίτσας και έφταναν μέχρι το Μεσολόγγι πουλώντας στα ορεινά δημητριακά και από εκεί επέστρεφαν με τα ζώα τους φορτωμένα αλάτι. Στο μονοπάτι οι πεζοπόροι -συνολικά 31 στον αριθμό- συνάντησαν απομεινάρια μιας άλλης εποχής και ταξίδεψαν νοητά στο χθες, σε μια Ευρυτανία όπου η επιβίωση ήταν καθημερινή μάχη.

«Το πανέμορφο μονοπάτι, αν και υπό κατασκευή, αποζημιώνει τον κόπο μας και μας δίνει δύναμη για τη συνέχεια της δουλειάς που απαιτείται για την ολοκλήρωση της χάραξής του. Ευχαριστούμε τους 30+ συμμετέχοντες για την όμορφη συντροφιά και ιδιαίτερα ευχαριστούμε: Τον πρόεδρο του Μαράθου Αγράφων κ. Νίκο Μπούρα και τον κ. Αλέκο Μακρυγιάννη για τη φιλοξενία και τη μεταφορά μας πίσω στον Καρβασαρά. Μέχρι το επόμενο ραντεβού μας στα ευρυτανικά μονοπάτια, ευχαριστούμε για την πολύτιμη υποστήριξή σας», έγραψε μετά την πεζοπορία ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων, Θωμάς Νταβαρίνος.

Πριν λίγο καιρό, άλλωστε, όπως έγραφαν τα Ευρυτανικά Νέα, στο μονοπάτι βρέθηκαν οι άνθρωποι της Terra Pindus, που υλοποιούν το Pindus Trail, το όραμα για τη δημιουργία μιας ενιαίας πεζοπορικής διαδρομής 630 χιλιομέτρων που διασχίζει τα βουνά της Πίνδου. Έγιναν εργασίες καθαρισμού και διάνοιξης σε σημεία που είχαν κλείσει ή απαιτούνταν παρεμβάσεις (πχ λόγω κατολισθήσεων), ενώ μπήκαν και σημάδια σε κομβικά σημεία. Η ανάδειξη μονοπατιών πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τοπικές αρχές και συλλόγους, ως μια από τις κυρίαρχες μορφές του εναλλακτικού τουρισμού της Ευρυτανίας.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ