25 Φεβρουαρίου 2024

ΜΕΝΟΥ

ΠΕ Ευρυτανίας: Προσπάθεια ανάδειξης του ντόπιου αρνίσιου κρέατος, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Παν/μιο – Δηλώσεις Τασιού

από την έντυπη έκδοση

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, υπέγραψε σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το τμήμα του στο Καρπενήσι για την επένδυση στην κτηνοτροφία της Ευρυτανίας, κλάδο με προοπτικές ανάπτυξης. Η νέα σύμβαση αφορά στην «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΑΡΝΙΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣΗΣ ΤΟΥ». Η χρηματοδότηση του ερευνητικού αυτού έργου, προϋπολογισμού 56.500 ευρώ, γίνεται από το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας και η ολοκλήρωσή του αναμένεται εντός του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος με σκοπό την πιστοποίησή του.

Με φορέα υλοποίησης του προγράμματος το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι, αλλά και τη συνεργασία των κτηνοτρόφων της περιοχής και της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΕ Ευρυτανίας, με τη συγκεκριμένη σύμβαση προγραμματίζονται οι κάτωθι ενέργειες:

Προσδιορισμός της σύνθεσης της βλάστησης, μέτρηση της βιομάζας, της χημικής σύστασης, της βοσκοϊκανότητας, της συμπεριφοράς των ζώων κατά τη βόσκηση, καθώς και την επίδραση της βόσκησης στα ίδια λιβάδια (βιοποικιλότητα, έδαφος, λιβαδική παραγωγή) όπου θα πραγματοποιηθεί η έρευνα.

Ανάδειξη της ανώτερης ποιότητας του κρέατος ζώων που διατρέφονται με βάση τη βόσκηση στα λιβάδια της Ευρυτανίας, με έμφαση στους παράγοντες που ασκούν θετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου, περιεκτικότητα σε λίπος, προφίλ λιπαρών οξέων, περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε.

Ανάδειξη του πλούτου των λιβαδιών της περιοχής που παρέχουν ένα μεγάλο εύρος οικοσυστημικών υπηρεσιών, καθώς και των ισχυρών ιστορικών δεσμών της παραδοσιακής εκτατικής προβατοτροφίας με την περιοχή.

Διαμόρφωση προτάσεων για την βελτίωση των λιβαδιών της περιοχής.

Διερεύνηση των δυνατοτήτων βόσκησης σε αγροδασικά συστήματα.

Ενημέρωση των παραγωγών σε θέματα αιχμής.

Το βασικό αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη της επίδρασης του περιβάλλοντος και της βόσκησης στα ορεινά λιβάδια της Ευρυτανίας, στην παραγωγή  κρέατος αρνιού με λιγότερο εκατοστιαίο (%) λίπος, ανώτερη σύνθεση λιπαρών οξέων και γενικά ουσιών που προάγουν την ανθρώπινη υγεία.

Στόχος του έργου είναι η συμβολή στην ανάπτυξη της προβατοτροφίας της περιοχής, στην ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και συνολικά της τοπικής οικονομίας, μέσω της ανάδειξης της αξίας και της ταυτότητας των προϊόντων κρέατος, ως εργαλεία για την πιστοποίησή τους (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, ΠΓΕ ή άλλο).

Δηλώσεις Αντιπεριφερειάρχη

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας ανέφερε τα εξής: «Σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αξιοποιώντας το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι, επενδύουμε στην κτηνοτροφία της περιοχής μας με υπηρεσίες έρευνας και ανάπτυξης, με σκοπό την ανάδειξη της υψηλής ποιότητας των τοπικών προϊόντων και στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων μας, ώστε ο καθημερινός τους κόπος να πιάνει τόπο και να αναδεικνύεται η αξία των τοπικών προϊόντων στο ράφι του καταναλωτή».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ