24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πιστοί στο ετήσιο, ευλαβικό προσκύνημα. Περπάτησαν χιλιόμετρα για να φθάσουν στο ξωκλήσι του Αϊ-Νικόλα Σέλου Ευρυτανίας (ΦΩΤΟ)

Ο καιρός στάθηκε χθες σύμμαχος και επέτρεψε στους ευλαβικούς προσκυνητές να φθάσουν και φέτος με ασφάλεια στον Άγιο Νικόλαο των βουνών, στο Βύθισμα Ευρυτανίας

Κάθε χρόνο, στο απόκρημνο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις, απέναντι από τον οικισμό Σέλος (Βύθισμα) Ευρυτανίας, ανήμερα της γιορτής του αγίου, στις 9 Μαΐου, τελείται Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή κατοίκων της γύρω περιοχής και χωριανών που -σε πείσμα των καιρών- δεν ξεχνούν την παράδοση.

Οι πιστοί, άνθρωποι όλων των ηλικιών, βρέθηκαν και φέτος στο εκκλησάκι, πεζοπορώντας σε διαδρομές όπου το κάλλος της ευρυτανικής φύσης συναντά τον μυσταγωγικό σκοπό της ημέρας, δημιουργώντας πλήθος συναισθημάτων στους προσκυνητές. Άλλοι έφθασαν από το μονοπάτι που ξεκινά από τους Αγίους Θεοδώρους του Κρικέλλου (4χλμ) και άλλοι από τον γειτονικό Σέλο. Τελέστηκε λειτουργία από τον π. Γεώργιο Χρυσαφογέωργο και τιμήθηκε η μνήμη του αγίου των βουνών.

Οικισμός των Ψιανών, ο Σέλος (Βύθισμα), ανήκε στον Δήμο Δομνίστας και μετά τον Καλλικράτη στον Δήμο Καρπενησίου. Το 1928 το χωριό αριθμούσε 237 μόνιμους κατοίκους, ενώ το 1951 76, κυρίως λόγω της μετακίνησης προς τα αστικά κέντρα του Καρπενησίου, Αγρινίου, Λαμίας, Αθήνας κλπ. Σήμερα δεν κατοικεί κανείς μόνιμα, όμως το καλοκαίρι αρκετά σπίτια ανοίγουν ξανά και το χωριουδάκι ζωντανεύει, έστω και για λίγους μήνες. Την ίδια μοίρα ακολουθούν δεκάδες χωριουδάκια σε όλη την Ευρυτανία.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ