29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πλάνο αντίδρασης σχεδιάζουν οι αγρότες της Καρδίτσας-Σύσκεψη την Τετάρτη στον Παλαμά

Κάλεσμα σε ευρεία σύσκεψη αγροτών και αγροτικών συλλόγων την ερχόμενη Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Παλαμά, απευθύνει το διοικητικό συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Καρδίτσας, με στόχο να συζητηθεί ο τρόπος αντίδρασης στα προβλήματα που υπάρχουν.

Όπως ειπώθηκε σε συνέντευξη τύπου από τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστα Τζέλλα, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, που οφείλεται στις τιμές στο πετρέλαιο και στο ρεύμα-τόσο στο αγροτικό όσο και στο οικιακό, καθώς και στις υψηλές τιμές στα λιπάσματα και στα εφόδια. Σε αντίθεση, όπως είπε ο κ. Τζέλλας, υπάρχουν πολύ χαμηλές τιμές στα προϊόντα.

«Αν πάρουμε ως παράδειγμα το βαμβάκι, καθώς ο Νομός Καρδίτσας είναι βαμβακοπαραγωγική περιοχή, η τιμή αυτή τη στιγμή είναι πιο χαμηλή σε σχέση με πέρυσι. Αν πέρυσι που το κόστος παραγωγής ήταν τρεις φορές κάτω δεν μπορούσαμε να τα καταφέρουμε, φέτος θα βγούμε χρεωμένοι μέχρι το κεφάλι», είπε χαρακτηριστικά.

Ένα δεύτερο πλήγμα που δέχονται αγρότες και κτηνοτρόφοι, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη τύπου, και ειδικά οι μικροκαλλιεργητές του νομού που αποτελούν την πλειοψηφία, είναι η νέα ΚΑΠ που θα εφαρμοστεί από 1/1/2023. «Ουσιαστικά θα χάσουμε το 80% των χρημάτων που λαμβάναμε με τα ιστορικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα, σε καμία περίπτωση δεν φταίει ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος. Παράλληλα είναι χρήματα που θα χαθούν από την τοπική οικονομία», επεσήμανε ο κ. Τζέλλας, κάνοντας λόγο για βίαιο ξεκλήρισμα των αγροτών του νομού, οι οποίοι εργάζονται οι περισσότεροι με νοικιασμένα χωράφια, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι με τη νέα ΚΑΠ, όταν ολοκληρωθεί το 2027, λιγότεροι από μισοί θα μπορέσουν να παραμείνουν στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Τέλος ο κ. Τζέλλας κάλεσε όλους τους αγρότες να συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση των υγειονομικών, την Πέμπτη, στις 11.30 το μεσημέρι στην πύλη του νοσοκομείου Καρδίτσας, ενώ από την Ομοσπονδία θα υπάρξει συμμετοχή και στην αυριανή σύσκεψη φορέων και σωματείων που οργανώνει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας, στο εργατικό κέντρο, στις 6.30 το απόγευμα με αφορμή το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη.

«Η Υγεία είναι υπόθεση όλων μας, με το νέο νομοσχέδιο ουσιαστικά οδηγούν όσους δεν έχουμε χρήματα στον Καιάδα, και γι αυτό η αντίδραση θα πρέπει να είναι μαζική», κατέληξε ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ