24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ποια Είναι τα Κυριότερα Είδη Ψυχοθεραπείας – Τα οφέλη που Έχουν για τον Άνθρωπο

Πάρα πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας ξεκινούν ψυχοθεραπεία καθώς γνωρίζουν τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει στη καθημερινότητα τους. Η αλήθεια είναι πως παλαιότερα η ψυχοθεραπεία ήταν ένα μεγάλο ταμπού, ειδικά στη χώρα μας.

Όμως, τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά και πολλοί άνθρωποι ψάχνουν την καλύτερη μορφή ψυχοθεραπείας που θα ταιριάζει με τις ανάγκες τους. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν αρκετές μορφές ψυχοθεραπείας ανάλογα με την ανάγκη του κάθε ανθρώπου.

Έτσι αν και εσείς ψάχνετε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη ψυχοθεραπεία και για τα διαφορετικά είδη που έχει, είστε στο σωστό μέρος.

Στο evrytanika.gr θα ανακαλύψουμε μαζί ποια είναι τα κυριότερα είδη ψυχοθεραπείας και ποια είναι τα οφέλη που έχει η κάθε μορφή για τον άνθρωπο.

  1. Συστημική ψυχοθεραπεία

Το πρώτο είδος ψυχοθεραπείας είναι αρκετά δημοφιλές, και ονομάζεται συστημική ψυχοθεραπεία. Η συστημική ψυχοθεραπεία με τον Dr. Γρηγόρη Βασιλειάδη, αντιμετωπίζει διαφορετικά τον θεραπεύομεν καθώς επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στο περιβάλλον του ατόμου. Δηλαδή δίνεται έμφαση στο οικογενειακό μας περιβάλλον, στον κοινωνικό μας κύκλο, ακόμα και στο εργασιακό μας περιβάλλον και στους συνεργάτες μας. Έτσι ο ψυχοθεραπευτής καταλαβαίνει ποιο είναι το αντίκτυπο που έχουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στη ζωή μας και στη ψυχολογική μας κατάσταση. Μέσω της συστημικής ψυχοθεραπείας τα προβλήματα που ατόμου αντιμετωπίζονται ώς ιδιότητες που επηρεάζονται από τη κοινωνία.

  • Γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία/CBT

Το δεύτερο είδος ψυχοθεραπείας που είναι εξίσου πολύ δημοφιλής μέθοδος. Σε αυτή τη μορφή θεραπείας ο θεραπευτής θέλει να κάνει τον θεραπευόμενο θα θεραπεύσει τον ίδιο του τον εαυτό. Δηλαδή θέλει να βοηθήσει το άτομο να ξεπεράσει τα προβλήματά του όσο πιο σύντομα και άμεσα γίνεται. Έτσι τονώνει και ενισχύει την ανθεκτικότητα και την ευελιξία του ατόμου σε στρεσογόνες καταστάσεις και προσπαθεί να βοηθήσει το άτομο να αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Άλλωστε είναι σημαντικό ο κάθε άνθρωπος να μάθε να ελέγχει τα συναισθήματά του ανά πάσα στιγμή και να μη παρασύρεται από τη θλίψη ή το άγχος που μπορεί να βιώνει ανά διαστήματα.

  • Ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία

Άλλη μια μορφή ψυχοθεραπείας που είναι πολύ δημοφιλής είναι η ψυχοδυναμική θεραπείας. Σε αυτό το είδος δίνεται μεγάλη έμφαση στο υποσυνείδητο και στο ασυνείδητο. Θεωρείται πως οι πράξεις του ατόμου καθορίζονται από εσωτερικές συγκρούσεις και κίνητρα. Ο σκοπός της είναι να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να γνωρίσει περισσότερο τον εαυτό του και τα βαθύτερα συναισθήματά του. Έτσι το άτομο θα μπορέσει να τα επιλύσει και να τα διαχειριστεί ακόμα πιο εύκολα.

  • Gestalt/Μορφολογική ψυχοθεραπεία

Τέλος, δεν γίνεται να λείπει από αυτή τη λίστα η ψυχοθεραπεία gestalt, η οποία δίνει μεγάλη έμφαση στο εδώ και τώρα! Δηλαδή σε όλα τα συμβάντα που συμβαίνουν στο παρόν του ατόμου. Έτσι το άτομο θα σταματήσει να ανησυχεί για το μέλλον και το παρελθόν, αλλά αντίθετα θα μπορέσει να πάρει τη ζωή στα χέρια του και να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε όσα συμβαίνουν σήμερα. Έτσι όσο περισσότερο φροντίζει για το σήμερα και το παρόν, θα καταφέρει να αποκτήσει μια όμορφη ζωή, γεμάτη με θετικά συναισθήματα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ