29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ποιοί είναι Ιστορικά οι 5 πιο επιφανείς Έλληνες επιχειρηματίες;

Οι πιο δημοφιλείς επιχειρηματικοί κλάδοι στην Ελλάδα

Η Ελλάδα μπορεί να μην ανήκει στις μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης αλλά διαθέτει μερικούς πολύ ισχυρούς επιχειρηματικούς κλάδους. Πολλές είναι οι οικογένειες που έχουν ασχοληθεί με διάφορους τομείς και έχουν δημιουργήσει περιουσίες αλλά και ένα ευρέως αναγνωρίσιμο όνομα. Ενώ, αρκετοί είναι και οι μεμονωμένοι επιχειρηματίες που έχουν προκαλέσει αίσθηση με τα κατορθώματα τους. 

Ως μια μεσογειακή χώρα, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μην πρωτοπορεί στους κλάδους των ναυτιλιακών αλλά και του τουρισμού. Μεγάλο ποσοστό Ελλήνων έχουν βρει τους τομείς αυτούς άκρως επικερδείς και με την πάροδο των χρόνων έχουν δει τις προσπάθειες τους να αποφέρουν καρπούς. Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι στους οποίους έχουν επενδύσει επιφανείς οικογένειες. 

Με την προϋπόθεση πως υπάρχει ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο, πολλοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να αφήσουν το στίγμα τους στην ελληνική κοινωνία. Με ποιον τρόπο έγινε αυτό; Κυρίως με την ανέγερση νοσοκομείων και άλλων κλινικών. Μπορεί η φιλανθρωπία να μην θεωρείται επάγγελμα, όμως οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας έχουν προσφέρει σημαντικά προνόμια στους Έλληνες. 

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η γεωργία και η κτηνοτροφία. Από τα παλαιότερα χρόνια μέχρι και σήμερα, οι δύο αυτοί κλάδοι έχουν στηρίξει σημαντικά την ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα, ποικίλα ελληνικά προϊόντα είναι ξακουστά ακόμα και έξω από τα σύνορα της χώρας, με τα λαχανικά, το γιαούρτι αλλά και την φέτα να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. 

Τέλος, μια επιχείρηση μπορεί να δημιουργηθεί οπουδήποτε στον κόσμο, και ειδικά στην βιομηχανία της διασκέδασης (ή του τζόγου), φρουτάκια όπως το 40 super hot είναι το ζωντανό παράδειγμα. 

Αριστοτέλης Ωνάσης

Ημερομηνία Γέννησης: 20 Ιανουαρίου 1906

Τόπος Γέννησης: Σμύρνη

Απεβίωσε: 15 Μαρτίου 1975

Είναι πιθανότατα ο πιο γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας όχι μόνο του 20ου αιώνα αλλά γενικότερα στην ιστορία της χώρας. Ασχολήθηκε αρχικά με τον τομέα της ναυτιλίας αλλά έπειτα επεκτάθηκε και σε κλάδους όπως ήταν η ίδρυση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. 

Σταδιακά, ο Αριστοτέλης Ωνάσης δημιούργησε έναν πολύ μεγάλο στόλο από πλοία (140), τόσο φορτηγά όσο και δεξαμενόπλοια. Ο στόλος έγινε υπέρμετρα γνωστός, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Αρκεί να αναφέρουμε πως ο Ωνάσης πέτυχε κάποιες από τις πιο μεγάλες συμφωνίες με κολοσσούς πετρελαίου όπως η Texano και η Mobil. 

Σταύρος Νιάρχος

Ημερομηνία Γέννησης: 3 Ιουλίου 1909

Τόπος Γέννησης: Αθήνα

Απεβίωσε: 15 Απριλίου 1996

Ο Σταύρος Νιάρχος ήταν ένας άνθρωπος που καταπιάστηκε με πολλούς διαφορετικούς τομείς. Από τους αλευρόμυλους, που ανήκαν στην οικογένεια του, μέχρι και την ναυτιλία, κατάφερε να δημιουργήσει μια τεράστια περιουσία. Το ίδιο ξακουστό με τις υπόλοιπες επιχειρηματικές του δραστηριότητες είναι και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα. 

Την ίδια πολύκροτη ερωτική ζωή με τον Αριστοτέλη Ωνάση είχε και ο συγκεκριμένο επιχειρηματίας. Παντρεύτηκε συνολικά 5 φορές και απέκτησε 5 παιδιά, ενώ μία εκ των συζύγων του ήταν και η Τίνα Λιβανού.

Γιάννης Λάτσης

Ημερομηνία Γέννησης: 14 Σεπτεμβρίου 1910

Τόπος Γέννησης: Κατάκολο Ηλείας 

Απεβίωσε: 17 Απριλίου 2003

Ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες εφοπλιστές, ο Γιάννης Λάτσης δημιούργησε την οικονομική του αυτοκρατορία λόγω της ενασχόλησης του με τα ναυτιλιακά. Επίσης, συνεργάστηκε με επιτυχία με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας με σκοπό την μεταφορά πετρελαίου. Ακόμα, ασχολήθηκε με τον κλάδο της εκπαίδευσης όπου ίδρυσε το Λάτσειο κολλέγιο.

Η κόρη του Γιάννη Λάτση, Μαριάννα, έχει ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα της και συμμετέχει ενεργά σε διάφορες επιχειρήσεις αλλά κυρίως στο ίδρυμα Λάτση.

Βαρδής Βαρδινογιάννης

Ημερομηνία Γέννησης: 4 Δεκεμβρίου 1933 

Τόπος Γέννησης: Επισκοπή Ρεθύμνου

Απεβίωσε: – 

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης είναι επικεφαλής, ίσως του ισχυρότερου ομίλου στην Ελλάδα, του Όμιλο Βαρδινογιάννη. Η εταιρεία δραστηριοποιείται όχι μόνο στον τομέα της ναυτιλίας αλλά και σε άλλους κλάδους όπως το πετρέλαιο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα ξενοδοχεία και οι τράπεζες. 

Η σύζυγος του εφοπλιστή, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, είναι πρέσβειρα της UNESCO και έχει ιδρύσει το “Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη” και τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ”.

Διαμαντής Πατέρας

Ημερομηνία Γέννησης: 1867

Τόπος Γέννησης: Οινούσσες Χίου

Απεβίωσε: 1951

Από την οικογένεια Πατέρα δύσκολα μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει τον πιο επιτυχημένο επιχειρηματία. Ωστόσο, αν έπρεπε να επιλέξουμε αυτός θα ήταν πιθανότατα ο Διαμαντής Πατέρας. Δημιουργησε μια από τις πιο ανθηρές ναυτιλιακές εταιρείες του που βοήθησαν στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα τόσο εγχώρια όσο και στην παγκοσμίως.

Ωστόσο, τα επιτεύγματα της οικογένειας Πατέρα δεν σταματούν εκεί. Το 1932, ο Στέφανος Δ. Πατέρας ίδρυσε μια από τις πιο γνωστές ελληνικές εταιρείες χρωμάτων, την Βιβεχρώμ. 

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ