18 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ποιοι εκπαιδευτικοί εκλέγονται στο ΠΥΣΔΕ Ευρυτανίας – Ξεπέρασε το 50% η αποχή στην ηλεκτρονική ψηφοφορία

από την έντυπη έκδοση

Συνολικά 65.500 εκπαιδευτικοί, ήτοι ποσοστό 34% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ψήφισαν το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2022, σε 380 ψηφιακές κάλπες του πληροφοριακού συστήματος ηλεκτρονικών εκλογών «ΖΕΥΣ», για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους σε όλα τα όργανα. Καταμετρήθηκαν περισσότερες από 181.000 ηλεκτρονικές ψήφοι. Μέσω των εκλογών θα αναδειχθούν εκπρόσωποι στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ, καθώς και των αντίστοιχων εκπροσώπων των μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού.

Τα αποτελέσματα στη Δευτεροβάθμια

Λίαν υψηλή ήταν η αποχή στις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας. Σε σύνολο 178 εγγεγραμμένων στους καταλόγους εκπαιδευτικούς, άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα οι 89 (87 έγκυρα, 2 λευκά), με την αποχή να φθάνει στα επίπεδα του 50%. Ο συνδυασμός «Ανεξάρτητοι Εκπαιδευτικοί Ευρυτανίας» αναδείχθηκε πρώτη δύναμη (66 ψηφοδέλτια).

Εκλέγονται οι, Ροδοθέα Καρφή (53 ψήφοι) και Βασιλική Σιούτα (21).

«Πανελλαδικά το ποσοστό αποχής είναι πάρα πολύ μεγάλο και σε κάποιες περιοχές αγγίζει το 90%. Εδώ η αποχή έφτασε στο 51%. Είναι φανερό ότι πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δεν προκρίνει τις ηλεκτρονικές εκλογές έναντι της δια ζώσης διαδικασίας, όχι από κάποιου είδους τεχνοφοβία, αν και υπάρχει επιφύλαξη για την εγκυρότητα και το αδιάβλητό, όπως και για τη χρήση προσωπικών δεδομένων και μεταδεδομένων. Οι ηλεκτρονικές εκλογές επιβλήθηκαν χωρίς διάλογο ως το μόνο μέσο για την εκλογή εκπροσώπων των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια της Εκπαίδευσης χωρίς να προηγηθεί κάποιου είδους διάλογος ή δοκιμή της διαδικασίας. Για αυτό και υπήρξε και μαζικότατη αποχή κατά την πρώτη εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας το 2020», δηλώνει στα Ευρυτανικά Νέα η Ροδ. Καρφή. «Τα τελευταία χρόνια», προσθέτει η αιρετή του ΠΥΣΔΕ, «είναι αναμφισβήτητο ότι το ποσοστό συμμετοχής των συναδέλφων στις συλλογικές διαδικασίες γενικότερα μειώνεται. Για παράδειγμα, στην Ευρυτανία είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των συναδέλφων που ψήφισαν για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια από αυτούς που ψήφισαν για την ΟΛΜΕ τον Μάιο του 2022». «Η μείωση του ενδιαφέροντος των εργαζομένων για την άσκηση των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων και η αύξηση της αποχής από τις εκλογικές διαδικασίες είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους και κυρίως την Ομοσπονδία», καταλήγει.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ