19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ποιοι οι υπεύθυνοι για τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream – Τα πιθανά σενάρια

Μετά το «θρίλερ» των διαρροών στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream της Βαλτικής, η μάχη ανάμεσα σε Ευρώπη και Ρωσία εντοπίζεται στην αναζήτηση των σαμποτέρ.

Υπενθυμίζεται ότι τρεις υποθαλάσσιες γραμμές των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream υπέστησαν ζημιές μέσα σε μια ημέρα, ενώ εκφράζεται ανοιχτά πια η άποψη ότι οι εκρήξεις που σημειώθηκαν οφείλονται σε σαμποτάζ.

Μέχρι στιγμής, δύο είναι τα αναπάντητα ερωτήματα: ποιος το έκανε και με ποιο τρόπο. Ωστόσο, είναι δύσκολο να απαντηθούν και εξίσου δύσκολο να αποτραπεί παρόμοιο περιστατικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι υποθαλάσσια υπάρχει και δίκτυο τηλεπικοινωνιών, εξίσου ευάλωτο.

Τα πιθανά σενάρια

Σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, διακινούνται δύο σενάρια:

με υποβρύχιο ή βαθυσκάφος
ή με εμπορικό πλοίο, που σε ανύποπτο χρόνο, έριξε νάρκες που πυροδοτήθηκαν σε δεύτερο χρόνο εξ αποστάσεως.

Το μέτωπο της Βαλτικής

Στην περίπτωση που αποδειχθεί η ανάμειξη της Ρωσίας, σηματοδοτείται μία νέα επικίνδυνη φάση για την ενεργειακή κρίση, διότι:

Η Ευρώπη διαμήνυσε ότι εκλαμβάνει την δολιοφθορά ως επίθεση και πως θα υπερασπιστεί τις ενεργειακές υποδομές της και όλες οι στρατηγικής σημασίας ενεργειακές υποδομές (αγωγούς που την συνδέουν με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα και εκείνα της Νορβηγίας) που περνούν από τη Βαλτική Θάλασσα.
Η ανάμειξη της Ρωσίας μοιραία παραπέμπει στο σχηματισμό ενός απρόσμενου μετώπου απέναντι από τον ρωσικό στόλο, με ισχυρή παρουσία στην εν λόγω περιοχή και ακόμη
θα θυμίζει Ψυχρό Πόλεμο, όταν το ΝΑΤΟ και η Σοβιετική Ένωση «έπαιζαν τη γάτα με το ποντίκι» στα νερά της Βαλτικής με τις υποβρύχιες δυνάμεις τους.

Ρεπορτάζ: Άννα Παπασωτηρίου | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ