28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου / Αγνοί εραστές της Τέχνης – 700 άνθρωποι είδαν την “Τρισεύγενη” στο συνεδριακό (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Το μοναδικό θεατρικό έργο του Κωστή Παλαμά ανέβασαν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί του Πολιτιστικού, ένας ύμνος στην ελευθερία και το ανυπόταχτο πνεύμα με κυρίαρχο το επίκαιρο και διαχρονικό μήνυμα ενάντια στη γυναικεία χειραφέτηση

από την έντυπη έκδοση

Ένα από τα σπουδαιότερα κείμενα της νεοελληνικής δραματουργίας, την “Τρισεύγενη”, απόλαυσε το κοινό του Καρπενησίου μέσα από το θεατρικό έργο που παρουσίασε η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου, το τριήμερο Παρασκευή 5, Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Μαΐου 2023. Η πρωταγωνίστρια έγινε το σύμβολο του ανθρώπου που διεκδικεί το δικαίωμα να ζει ελεύθερα πέρα από τα στενά όρια των κοινωνικών συμβάσεων και αντιλήψεων. Ενθουσίασαν με τις ερμηνείες τους και καταχειροκροτήθηκαν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί.

ΒΙΝΤΕΟ

Τριήμερο θεάτρου

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη όπως το Καρπενήσι, κάθε καλλιτεχνική προσπάθεια που προωθεί τη δημιουργικότητα, βελτιώνει δεξιότητες, αναδεικνύει ταλέντα και ενδυναμώνει την ίδια την κοινότητα μέσα από τη συνεργασία, πρέπει να στηρίζεται. Πιστή στη σχέση ετών με το κοινό του Καρπενησίου, η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου ανέβασε την “Τρισεύγενη”, σε ένα Συνεδριακό Κέντρο που ήταν γεμάτο και τα τρία βράδια, με τους πολίτες -όλων των ηλικιών- να επιβραβεύουν την προσπάθεια των ερασιτεχνών ηθοποιών και να τους επιφυλάσσουν το πιο θερμό τους χειροκρότημα -που, εν τέλει, είναι και η μεγαλύτερη ανταμοιβή για όσους αποφασίζουν να εκθέσουν εαυτούς επί σκηνής και να γίνουν κοινωνοί της τέχνης της υποκριτικής.

Η Βασιλική Σταμάτη επέλεξε αυτή τη φορά το μοναδικό θεατρικό έργο του Κωστή Παλαμά, γραμμένο το 1902 μα και συγχρόνως τόσο επίκαιρο, την “Τρισεύγενη”, ένα έργο βαθιά ποιητικό και συμβολικό, ένα παραμυθόδραμα και ένας ύμνος στην ομορφιά που δεν υποτάσσεται σε νόμους και κανόνες. Σαν νεράιδα στον κόσμο των ανθρώπων, ύπαρξη ποιητική, ρευστή και απροσδιόριστη, είδαμε την Τρισεύγενη να ζει στη δική της πραγματικότητα, έξω από το μέτρο και την κοινή λογική. Η ελευθερία της, μαγευτική και ταυτόχρονα τρομακτική, δεν υποτάσσεται σε καμία εξουσία. Ερωτεύεται και τελικά παντρεύεται τον γιο του ορκισμένου εχθρού του πατέρα της, αψηφώντας την οικογενειακή βεντέτα, πράξη που θα οδηγήσει τον πατέρα της να την καταραστεί. Η συμπεριφορά της προκάλεσε τους θεσμούς και την ηθική της στενής επαρχιακής κοινωνίας, οδηγώντας την σε μια ακραία και αναπόφευκτη ρήξη, που τελικά καθόρισε τη μοίρα της.

Έπαιξαν οι: Ρούλα Βαστάκη, Κατερίνα Μανουσοπούλου, Ηλίας Τσώνης, Γιάννης Μπαλλάς, Γιάννης Χαλαστάνης, Μαρία Βουτσέλη, Κώστας Καραγιάννης, Βίκυ Σιαμπούλη, Αγγελική Καώνη, Χρήστος Βλάχος, Σπύρος Τσιούρης, Κοραλία Νούλα.

Οι δηλώσεις

«Είναι πολύ μεγάλη η συγκίνηση, πολύ μεγάλη και η χαρά. Ήταν ένα πολύ ωραίο ταξίδι, με ένα πολύ ωραίο έργο· παλέψαμε πολύ και νομίζω τα καταφέραμε», είπε στα Ευρυτανικά Νέα, το βράδυ της Κυριακής (7/5) και μετά το τέλος του θεατρικού τριημέρου, η σκηνοθέτιδα της παράστασης, Βασιλική Σταμάτη. Για τα μηνύματα του έργου, ανέφερε: «Το μήνυμα είναι ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι ελεύθερος να ζήσει τη ζωή του όπως ο ίδιος θέλει, χωρίς να καταπιέζεται από την κοινωνία ή τους δικούς του ανθρώπους. Και κυρίως οι γυναίκες: σε μια εποχή 100 χρόνια μετά το έργο του Παλαμά, συνεχίζουν να σκοτώνονται οι γυναίκες». «Διάβασα για πρώτη φορά την Τρισεύγενη», είπε η Β. Σταμάτη «στο πρώτο μου έτος στο πανεπιστήμιο -σχεδόν έναν αιώνα μετά τη “γέννησή” της- και τη λάτρεψα, όπως τη λάτρεψε η Ποθούλα, ο Νίκαρος, ο Πάνος Τράτας, ο Πέτρος ο Φλώρης. Όπως τη λάτρεψε και η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου. Η Ρούλα, ο Ηλίας, ο Σπύρος, ο Γιάννης, ο Κώστας, η Αγγελική, η Κατερίνα, η Μαρία, ο Γιάννης, η Βίκυ, ο Χρήστος, η Κοραλία που τη ζωντάνεψαν στη σκηνή. Τους ευχαριστώ μέσα απ’ τα βάθη της καρδιάς μου πού πήραν στις πλάτες τους αγόγγυστα ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο έργο».

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου, Ηλίας Τσώνης, σημείωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι’ αυτό το θεατρικό τριήμερο που έλαβε χώρα εδώ, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, με το έργο “Τρισεύγενη” του Κωστή Παλαμά, από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού και σε σκηνοθεσία της Βασιλικής Σταμάτη. Ήταν ένα έργο το οποίο πιστέψαμε από την αρχή (…)». «Ο κόσμος, μας εξέπληξε ευχάριστα», συμπλήρωσε, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς το «εξαιρετικό κοινό» που γέμισε το συνεδριακό. Μιλώντας, τέλος, για τα επερχόμενα, αναφέρθηκε στην προετοιμασία για το έργο που θα ανεβάσει το παιδικό θεατρικό εργαστήρι του συλλόγου (Όρνιθες, του Αριστοφάνη σε διασκευή του Δ. Αδάμη), τη νέα παράσταση που ετοιμάζει η θεατρική ομάδα για τα τέλη Ιουνίου (Η Ωραία των Αθηνών) και το 2ήμερο φεστιβάλ-θεσμό, που φέτος θα είναι αφιερωμένο στον Μάρκο Μπότσαρη, για τα 200 χρόνια από τον θάνατό του.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ