27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πολλά τηλεφωνήματα, λίγες κρατήσεις. Σκεπτικοί οι υποψήφιοι επισκέπτες της Ευρυτανίας ενόψει των εορτών – Τι λέει η πρόεδρος των ξενοδόχων

από ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης

Η αβεβαιότητα λόγω της εν εξελίξει έξαρσης της πανδημίας και της πιθανότητας επιβολής νέων μέτρων για την ανάσχεσή της, επηρεάζει αρνητικά το κλίμα στον τουριστικό κλάδο, λέει στα Ευρυτανικά Νέα η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας, κα Σοφία Φλέγκα. «Υπάρχει ένα σχετικό, μικρό ενδιαφέρον από υποψήφιους επισκέπτες, έχει, όμως, τη μορφή έρευνας αγοράς και δεν μεταφράζεται σε κρατήσεις», δηλώνει· από τα 10 τηλεφωνήματα σε ένα ξενοδοχείο, μόλις το 1 θα μετουσιωθεί σε επιβεβαιωμένη (με κατάθεση προκαταβολής) κράτηση, σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Στο Καρπενήσι υπάρχουν 1500 κλίνες ξενοδοχείων και άλλες τόσες στα ενοικιαζόμενα. Αυτήν τη στιγμή οι κρατήσεις αγγίζουν μόλις το 20% ενώ το 2019 από τις αρχές Δεκέμβρη οι πληρότητες κυμαίνονταν στο 60% και τις γιορτές φτάναμε στο 100%», σημειώνει (ertnews.gr).

«Διαπιστώνεται έντονη αβεβαιότητα. Η δεύτερη ερώτηση που δεχόμαστε, μετά τις τιμές διανυκτέρευσης για τα δωμάτια, είναι το τι προβλέπεται σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε λοκντάουν ή απαγόρευση μετακινήσεων, ή τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους», επισημαίνει η πρόεδρος και προσθέτει πως εάν τυχόν αποφασιστεί απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων για μη εμβολιασμένους, η κίνηση θα σημειώσει πτώση της τάξης του 40%. Οι ξενοδόχοι ζητούν τάχιστα απαντήσεις για πρακτικά ζητήματα, όπως το τι μέλλει γενέσθαι με τις προκαταβολές εάν επιβληθούν έκτακτα περιοριστικά μέτρα.

Όπως λέει η κα Φλέγκα, η αυξημένη επισκεψιμότητα που καταγράφηκε τον μήνα Οκτώβριο, δεν συνεχίστηκε τον Νοέμβριο, με τη ροή επισκεπτών να αφορά μόνο τα Σαββατοκύριακα. Κυρίως μεμονωμένοι τουρίστες επιλέγουν το Καρπενήσι και τη γύρω περιοχή, καθώς, όπως σημειώνει, οι οργανωμένες εκδρομές με πούλμαν παρουσιάζουν πτώση που φθάνει και το 70%.

Εκτός από την αβεβαιότητα που προκαλεί το 4ο πανδημικό κύμα, πιέσεις προκαλούν και οι ανατιμήσεις στην αγορά, με το αυξημένο κόστος για τρόφιμα, ενέργεια κ.α. να θέτουν σε δεύτερο πλάνο σκέψεις όπως ολιγοήμερες εξορμήσεις την περίοδο των εορτών. Σημαντικά έχει αυξηθεί και το κόστος λειτουργίας μιας τουριστικής επιχείρησης, τονίζει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, παρότι οι τιμές διατηρούνται σχεδόν οι ίδιες, με τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα κ.ο.κ. να απορροφούν κάθε φορά τις αυξήσεις. «Αυτό είναι άδικο και, δυστυχώς, πλέον δεν αρκεί· θα πρέπει και εμείς σταδιακά να αρχίσουμε να αυξάνουμε τις τιμές μας», λέει η κα Φλέγκα. Είναι, πάντως, παραδέχεται μια «δύσκολη εξίσωση», υπό τον κίνδυνο οι υποψήφιοι επισκέπτες να επιλέξουν άλλους ορεινούς τουριστικούς προορισμούς.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ