19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Πολυτέλεια” πλέον το πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά της Ευρυτανίας, το 1,70 ευρώ/λίτρο αγγίζει η τιμή του στα πρατήρια του νομού

Σε έναν ψυχρό χειμώνα, τα ευρυτανικά νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν το ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, το πετρέλαιο έχει φθάσει να πωλείται και στο 1,69 ευρώ ανά λίτρο, καθιστώντας το… είδος πολυτελείας για πολλούς συμπολίτες μας, σε Καρπενήσι και χωριά.

Οικογένεια που θα προμηθεύονταν δύο (2) τόνους πετρελαίου τον Δεκέμβριο ’21 θα πλήρωνε στον πρατηριούχο 2.360 ευρώ (με τιμή λίτρου το 1,18 ε/λ). Για την ίδια ποσότητα, χθες, Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022, θα έπρεπε να καταβάλει ποσό 3.380 ευρώ (!)· η αύξηση μέσα σε λίγους μήνες ξεπερνά το 43%. Αν δε, πάμε ακόμα παλιότερα, η σύγκριση προκαλεί… θλίψη, καθώς στα τέλη του 2020 η τιμή του diesel θέρμανσης διαμορφωνόταν στα 0,9 ευρώ ανά λίτρο.

Η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης λήγει στο τέλος Απριλίου, ωστόσο στην Ευρυτανία -και σε πολλές ακόμα ορεινές περιοχές ανά την επικράτεια- οι ανάγκες διαρκούν συχνά μέχρι και τα μέσα ή και τέλη Μαΐου. Όπως καταγράφεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι τρέχουσες παραγγελίες στα πρατήρια του νομού αφορούν, σχεδόν στο σύνολό τους, μικρές ποσότητες (200-300 λίτρα), ενώ πολλοί καταφεύγουν στα καυσόξυλα, το πέλετ κ.α. σε μια προσπάθεια περιορισμού του κόστους θέρμανσης.

«Έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας, έχουμε εικόνα του πόσο επιβαρύνονται τα νοικοκυριά και προσπαθούμε να βρούμε και να εξαντλήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο και πιθανότατα να υπάρχουν και άλλα μέτρα, άλλες παρεμβάσεις», δήλωσε (10/03/2022) ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και απαντώντας στην ερώτηση αν η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη μέτρων για τα καύσιμα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το “ράλι” ανατιμήσεων στην αμόλυβδη βενζίνη, που βρίσκεται πια μια “ανάσα” από τα 2,20 ευρώ ανά λίτρο (διαβάστε ΕΔΩ).

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ