29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ποτάμι διαδηλώσεων υπέρ του δικαιώματος των αμβλώσεων – Φόβοι ότι θα καταργηθούν κι άλλα δικαιώματα

Σοκ στην αμερικανική κοινωνία και πολιτικό σεισμό διαρκείας, προκαλεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών να θέσει ουσιαστικά εκτός νόμου  τις αμβλώσεις, κόντρα σε ό,τι ίσχυε τον τελευταίο μισό αιώνα. Η ανατροπή προκαλεί ακραία πόλωση και αντιδράσεις και γίνεται κεντρικό διακύβευμα για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Τζο Μπάιντεν έδωσε το σύνθημα, κατακρίνοντας ευθέως την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών επικρατεί αμηχανία, καθώς η απόφαση συμφωνεί μεν με τη διαχρονική ατζέντα τους, έρχεται σε κόντρα όμως με την πλειονότητα της κοινής γνώμης εν έτει 2022.

Η οργή ξεχειλίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες με χιλιάδες ανθρώπους απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας να βγαίνουν στους δρόμους κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις.

Η νύχτα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου έφερε διαδηλώσεις που σε κάποιες περιπτώσεις πήραν βίαιη τροπή. Στο Λος Άντζελες, ακτιβιστές ανέβασαν στα κοινωνικά δίκτυα εικόνες από βίαιες συλλήψεις συχνά και δημοσιογράφων. Στην Αριζόνα, οι διαδηλωτές έφτασαν στην έδρα του τοπικού Κοινοβουλίου. Στην Αϊόβα ένας οδηγός έπεσε με το φορτηγάκι του πάνω σε διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την απόφαση του δικαστηρίου, τραυματίζοντας μία γυναίκα…

Η απόφαση όμως αποκάλυψε για μία ακόμα φορά το διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας καθώς κάποιοι ήταν υπέρ και κάποιοι κατά. Χαρακτηριστικά όσα δήλωσε ακτιβίστρια: «δεν είναι το δικαίωμα στη ζωή, είναι μία επίθεση στις γυναίκες και την αυτονομία του σώματος. Είναι μία θλιβερή ημέρα».

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι οι περισσότεροι πολίτες τάσσονται υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στις αμβλώσεις.

Ήδη άρχισαν να βάζουν λουκέτο κλινικές σε ολόκληρη τη χώρα. Τουλάχιστον 26 Πολιτείες ετοιμάζονται ή έχουν ήδη ψηφίσει νόμους που απαγορεύουν την άμβλωση. Σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας ή αν η εγκυμοσύνη είναι προϊόν βιασμού. Επτά Πολιτείες έθεσαν ήδη σε εφαρμογή την απαγόρευση.

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ επικεντρώνεται στον υπερσυντηρητικό, δικαστή, Κλάρενς Τόμας, που έβαλε στο στόχαστρο το δικαίωμα στην αντισύλληψη, αλλά και τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών.

Ακτιβιστές, πολιτικοί και γιατροί υποστηρίζουν ότι η απόφαση δε θα σταματήσει τις αμβλώσεις, αλλά την ασφαλή διεξαγωγή τους, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν ήδη μελετά την ψήφιση νόμου που θα καθιστά νόμιμες τις αμβλώσεις σε Ομοσπονδιακό επίπεδο αψηφώντας την τοπική νομοθεσία.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του έθνους μας που ένα συνταγματικό δικαίωμα αφαιρείται από τον λαό της Αμερικής» δήλωσε η Κάμαλα Χάρις.

Πάντως, το θέμα έχει ξεσηκώσει τσουνάμι αντιδράσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Ολονυχτία» έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στις ΗΠΑ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «θυμός και οργή για δεύτερη ημέρα στην Αμερική, η οποία σε κλίμα ακραίας όξυνσης προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της αμφιλεγόμενης αυτής απόφασης. Στο Ανώτατο Δικαστήριο οι διαδηλωτές δεν έφυγαν όλο το βράδυ και σκοπεύουν να μείνουν όσο χρειαστεί, όπως λένε, έως ότου καταφέρουν να ανακόψουν την πορεία της χώρας προς τα πίσω. Εγχείρημα δύσκολο με δεδομένες τις ξεκάθαρες προθέσεις του συντηρητικού δικαστηρίου. Αυτή η πραγματικότητα καθιστά τις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου καθοριστικές για τον έλεγχο των δυο σωμάτων του Κογκρέσου και συνεπώς για την πορεία της Αμερικής. Οι αρχές λένε ότι σήμερα αναμένονται μεγάλες διαδηλώσεις από την μια άκρη της Αμερικής στην άλλη και γι’ αυτό τον λόγο έχουν αυξήσει την αστυνομική παρουσία σχεδόν παντού».

Να σημειωθεί ότι η ιστορία των αμβλώσεων στην Αμερική έχει δύο σημεία αναφοράς. Προ του 1973, όταν οι γυναίκες είτε προχωρούσαν μόνες σε έκτρωση ή κατέφευγαν σε αμφιλεγόμενους γιατρούς. Γνωστές είναι οι περιπτώσεις των Τζέινς, της οργάνωσης γυναικών στο Σικάγο, που βοηθούσαν τις γυναίκες που είχαν ανάγκη. Το άλλο σημείο αναφοράς ήταν το μετά το 1973, όταν μπορούσαν πλέον νόμιμα να απευθυνθούν στον γιατρό τους ή στο νοσοκομείο σε περιπτώσεις που κινδύνευαν οι ίδιες ή το έμβρυο.

Ρεπορτάζ: Κλειώ Νικολάου, Ανταπόκριση από Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη, Λήδα Παπαδοπούλου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ