28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πρίγκιπας Φίλιππος: Τα παιδιά, τα εγγόνια και η παντοτινή του «Λίλιμπετ» είπαν το τελευταίο αντίο όπως του άρμοζε (video)

Πρίγκιπας Φίλιππος: Τα παιδιά, τα εγγόνια και η παντοτινή του «Λίλιμπετ»  είπαν το τελευταίο αντίο όπως του άρμοζε (video)

Η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου της Βρετανίας, του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ, τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο παρεκκλήσι του Πύργου του Ουίνδσορ. Η τελετή περιορίστηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο δεν έχασε την μεγαλοπρέπειά της. 

Η κηδεία πραγματοποιήθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και σχεδιάστηκε στις λεπτομέρειές της με βάση τις προσωπικές επιθυμίες του ίδιου του πρίγκιπα Φίλιππου. Η τελετή άρχισε με ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα και με τιμητικό άγημα να πυροβολεί ανά λεπτό και να ηχεί καμπάνα. (Δείτε εδώ λεπτό προς λεπτό όλα όσα έγιναν)

Δείτε βίντεο:

Η τελετή σχεδιάστηκε στις λεπτομέρειές της με βάση τις προσωπικές επιθυμίες του ίδιου του πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος έφερε τον τίτλο του Δούκα του Εδιμβούργου. Το φέρετρο του μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα σε μια τροποποιημένη ειδικά για αυτή την ημέρα Land Rover, στον σχεδιασμό της οποίας είχε συμμετάσχει και ο ίδιος.

Συντετριμμένη η Ελισάβετ στην κηδεία του πρίγκιπά της

Η πομπή που μετέφερε το φέρετρο του πρίγκιπα Φιλίππου στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου για την κηδεία ξεκίνησε με την άφιξη της Ελισάβετ. Η βασίλισσα, εμφανώς συντετριμμένη, αναχώρησε από την Είσοδο του Μονάρχη με το αυτοκίνητο που είναι γνωστό ως State Bentley και έφτασε στο πίσω μέρος της πομπής.

Δείτε βίντεο:

Καθώς η πομπή και το αυτοκίνητο κατευθύνθηκαν προς το παρεκκλήσι, τιμητικό άγημα πυροβολούσε ανά λεπτό και ηχούσε καμπάνα. Η Bentley της βασίλισσας σταμάτησε στο παρεκκλήσι, όπου την υποδέχτηκε ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ Ντέιβιντ Κόνερ, και την συνόδευσε στο κάθισμά της.

Click4more: Έσπασε ο πάγος για Χάρι και Γουίλιαμ στην κηδεία του παππού τους (video)

Βουρκωμένος ο πρίγκιπας Κάρολος

Και μπορεί τα πάντα γίνονται με βάση το πρωτόκολλο, ωστόσο, για τα παιδιά του, δεν παύει να ήταν ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον αγαπημένο τους πατέρα. Ο άλλοτε ανέκφραστος πρίγκιπας Κάρολος, πιάστηκε από τον φωτογραφικό φακό να βουρκώνει, τις στιγμές του αποχαιρετισμού…

Υπενθυμίζεται ότι στην κηδεία λόγω των κανονισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας του κορονοϊού παραβρέθηκαν μόνο 30 άτομα. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται η βασίλισσα, όλα τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, περιλαμβανομένων των εγγονών του δούκα, και μέλη της οικογένειας του πρίγκιπα Φιλίππου, μεταξύ των οποίων ο Μπέρνχαρντ, ο Κληρονομικός Πρίγκιπας του Μπάντεν, και ο πρίγκιπας Φίλιππος του Χοενλόε-Λάνγκενμπουργκ.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας φορούσαν επίσημη πρωινή ενδυμασία με παράσημα. Το εκκλησίασμα είχε συμμορφωθεί με τις οδηγίες για τον κορονοϊό που ισχύουν για όλη τη χώρα και φορούσε μάσκες κατά την 50λεπτη τελετή.

Η αποχαιρετιστήρια πομπή

Μια μικρή πομπή από εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας συνόδευσε πεζή το φέρετρο του πρίγκιπα Φιλίππου στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Στην πομπή, κατά σειρά, ήταν η Πριγκίπισσα Άννα, ο Πρίγκιπας Κάρολος, οι Πρίγκιπες Άντριου και Εδουάρδος, Χάρι, οι Πίτερ Φίλιπς και Ουίλιαμ, ο σύζυγος της Πριγκίπισσας Άννας, ο αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού Σερ Τίμοθι Λόρενς και ο γιος της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας, κόμης του Σνόουντον. Στο τέλος της πομπής ήταν ο ιδιαίτερος γραμματέας του Φιλίππου, ταξίαρχος Άρτσι Μίλερ Μπέικγουελ, ο επικεφαλής της ασφάλειας του Πρίγκηπα, καθώς και 4 άτομα που εργάζονταν στις υπηρεσίες του.

Δείτε βίντεο:

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στον πρίγκιπα Ουίλιαμ και στον πρίγκιπα Χάρι βρίσκονταν ο ξάδερφος τους Πίτερ Φίλιπς. Ωστόσο, όπως μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, οι δυο τους φάνηκαν να μιλάνε καθώς έφευγαν από την τελετή κι αυτή η εικόνα ήταν η πρώτη με τα δύο αδέρφια δίπλα – δίπλα εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Δείτε βίντεο:

Η πομπή συνοδεύτηκε από τους ήχους της μπάντας των Γρεναδιέρων Φρουρών, των οποίων ο πρίγκιπας Φίλιππος υπήρξε επί 42 χρόνια συνταγματάρχης, προς τιμήν του στρατιωτικού του παρελθόντιος για το οποίο ήταν πολύ υπερήφανος. Ο δούκας του Εδιμβούργου πολέμησε με το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου

Το φέρετρο του πρίγκιπα Φίλιππου υποδέχθηκε ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ και ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, ο Τζάστιν Ουέλμπι. Καθώς οι θύρες του παρεκκλησιού έκλειναν, οι γκάιντες έπαιξαν το «Carry On».

Το φέρετρο τοποθετήθηκε σε βάθρο στην κορυφή του κεντρικού κλίτους του ναού. Πάνω σε μαξιλάρια ήταν  τοποθετημένα τα «διάσημα» του Φιλίππου -κυρίως τα μετάλλια και τα παράσημα που του έχουν δοθεί, η στραταρχική ράβδος του και το έμβλημα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με διάσημα από τη Δανία και την Ελλάδα.

Η κηδεία τελέστηκε από τον πρωθιερέα του Ουίνδσορ και στη συνέχεια το φέρετρο κατέβηκε στη Βασιλική Κρύπτη. Ένας ταγματάρχης του Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας έπαιξε με την γκάιντα έναν θρήνο. Ακολούθησε το «Εγερτήριο» από τους σαλπιγκτές του Ιππικού του Βασιλικού Οίκου. Οι σαλπιγκτές του Βασιλικού Σώματος Πεζοναυτών ανέκρουσαν το «Action Stations», κάτι που είχε ζητήσει ο ίδιος ο Δούκας του Εδιμβούργου.

Αφού ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι είπε την ευχή, η βασίλισσα και οι άλλοι πενθούντες αναχώρησαν στη συνέχεια από το παρεκκλήσι.

Δείτε βίντεο:

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

To άρθρο Πρίγκιπας Φίλιππος: Τα παιδιά, τα εγγόνια και η παντοτινή του «Λίλιμπετ» είπαν το τελευταίο αντίο όπως του άρμοζε (video) δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ