19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία: Μικρό προβάδισμα του Λούλα από τον Μπολσονάρου – Ο νικητής θα κριθεί στον β’ γύρο

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα κατέλαβε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή (2/10) στη Βραζιλία, με δεύτερο τον ακροδεξιό αρχηγό του κράτους Ζαΐχ Μπολσονάρου, αλλά το προβάδισμά του είναι πολύ μικρότερο από ό,τι προέβλεπαν δημοσκοπήσεις και θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δυο τους την 30ή Οκτωβρίου.

Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα εξασφάλισε 47,91% των ψήφων, έναντι 43,65% του κ. Μπολσονάρου, με βάση τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE) με το 97,3% των ψήφων καταμετρημένο, ενώ το Ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Datafolha τον πίστωνε το Σάββατο (1/10) με προβάδισμα 14 εκατοστιαίων μονάδων.

Νωρίτερα, το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Datafolha εκτίμησε πως κανένας από τους δύο κύριους υποψήφιους δεν θα ξεπεράσει το 50% των ψήφων, κατά συνέπεια θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος για να αναδειχθεί ο επόμενος πρόεδρος, την 30ή Οκτωβρίου.
Οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν ότι η νίκη του Λούλα από τον πρώτο γύρο είναι αδύνατη.

«Ο αγώνας συνεχίζεται ως την τελική νίκη», δήλωσε ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, διαβεβαιώνοντας πως θα τις κερδίσουν αυτές τις εκλογές», ενώ υποσχέθηκε πως έχει «περισσότερες μετακινήσεις, περισσότερες συγκεντρώσεις» για να συναντηθεί με Βραζιλιάνους.
Brazilian President Jair Bolsonaro, who is running for another term, gestures during a press conference after general election polls closed in Brasilia, Brazil, Sunday, Oct. 2, 2022. (AP Photo/Eraldo Peres)
Από την άλλη, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε πως «νίκησε τα ψέματα» των δημοσκοπήσεων και εξέφρασε αισιοδοξία ενόψει του δεύτερου γύρου της 30ής Οκτωβρίου στον οποίο θα αντιμετωπίσει τον κεντροαριστερό Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, το φαβορί.

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ συνεχάρη τον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα για την επικράτησή του στον χθεσινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, μολονότι ο ιστορικός ηγέτης του Κόμματος Εργαζομένων (PT) δεν κατάφερε να κερδίσει απευθείας τρίτη θητεία.

«Συγχαρητήρια, αδελφέ και σύντροφε Λούλα. Ο λαός της Βραζιλίας επέδειξε για άλλη μια φορά τη δημοκρατική του κλίση και ιδίως την κλίση του στην ισότητα και στη δικαιοσύνη», ανέφερε μέσω Twitter ο κ. Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος ανήκει επίσης στη λατινοαμερικάνικη αριστερά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ