24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Προληπτικοί έλεγχοι σακχάρου στο Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας και στα Αγροτικά Ιατρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου και στο πλαίσιο Προγράμματος Ανίχνευσης Σακχαρώδη Διαβήτη, το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας ανακοίνωσε την υλοποίηση ελέγχων γλυκόζης τυχαίου δείγματος τριχοειδικού αίματος και σωματομετρικών ελέγχων. Παράλληλα, θα γίνεται και συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου ανίχνευσης Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η δράση θα διαρκέσει τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2022, από τις 8:00 το πρωί έως και τις 8:00 το βράδυ. Ο ίδιος έλεγχος μπορεί να διενεργείται και στα Αγροτικά Ιατρεία Προυσού, Ραπτοπούλου, Κρικέλλου, Γρανίτσας, Βαλαώρας και Αγράφων.

«Αναλόγως των ευρημάτων, θα παρέχεται συμβουλευτική και θα συστήνεται -εφόσον απαιτείται- παραπομπή σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της δομής για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο», αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφει ο Διευθυντής του Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας κ. Νίκος Παπανικολάου.

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ: ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια απειλή για την υγεία. Η νόσος αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε όλο τον κόσμο και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, μόνιμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation – IDF), σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση της επίπτωσης της νόσου, με αποτέλεσμα σήμερα να πάσχουν από αυτήν πάνω από 285.000.000 άνθρωποι, δηλαδή το 6,6% του πληθυσμού της γης, έναντι των 151.000.000 το έτος 2000.

Στην Ελλάδα από σακχαρώδη διαβήτη πάσχει περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού.

Η νόσος έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο, ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου ΙΙ, και αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτισή της με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ