28 Οκτωβρίου 2021

Προς άνοιγμα τα σχολεία, προς διατήρηση οι περιορισμοί στην αγορά – Από Δευτέρα τα σπουδαία

Προς άνοιγμα τα σχολεία, προς διατήρηση οι περιορισμοί στην αγορά – Από Δευτέρα τα σπουδαία

Με την έλευση του 2021 θα ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο και σε ό,τι αφορά τα σχολεία, αλλά και σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς. Το μόνο βέβαιο εξακολουθεί να είναι αυτή τη στιγμή πως το άνοιγμα των σχολείων θ’ αποτελέσει το πρώτο βήμα για την άρση των περιορισμών και πρόθεση της κυβέρνησης – όπως έγραψε το newsit.gr – είναι η επαναλειτουργία όλων των σχολικών βαθμίδων.

Click4more Δείκτης θετικότητας: Στην κόψη του ξυραφιού – Στα «όπλα» εν όψει ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς (video)

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι ειδικοί, όπως προέκυψε από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά την οποία συμφωνήθηκε, όμως, οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα (4/1). Κατά πληροφορίες υπήρξαν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των ειδικών για το ταυτόχρονο άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων ή ακόμη και των ημερομηνιών, ωστόσο όλα δείχνουν με βάση τα σημερινά δεδομένα πως τουλάχιστον νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία θα ξεκινήσουν στις 8 Ιανουαρίου.

Από το click away στο click in shop

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, οι αποφάσεις θα ληφθούν επίσης την επόμενη εβδομάδα και πάντοτε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων που ξεπέρασε πάλι το ψυχολογικό όριο των 1.000, αλλά κυρίως ο σταθερά υψηλός αριθμός των διασωληνωμένων οδηγεί χωρίς αμφιβολία στη διατήρηση των περισσότερων περιορισμών, καθώς ένα εκτεταμένο άνοιγμα χωρίς κανόνες θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα κι ενδεχομένως ένα τρίτο κύμα της πανδημίας που θα «γονατίσει» το ήδη πιεσμένο σύστημα υγείας.

Προς τούτο, άλλωστε, εξετάζονται ήδη σενάρια για τη λειτουργία της αγοράς μετά τις 7 Ιανουαρίου, όπως τη διατήρηση του click away ή της καθιέρωσης του click in shop. Με τη μέθοδο αυτή, οι καταναλωτές θα κλείνουν ραντεβού για να επισκεφθούν τα καταστήματα και να δοκιμάζουν τα προϊόντα πριν να τα αγοράσουν. Έτσι, με το ραντεβού θα υπάρχει έλεγχος του αριθμού των πελατών και δεν θα ξεπερνά το επιτρεπόμενο όριο βάσει των τετραγωνικών μέτρων ανά κατάστημα.

Ο εμβολιασμός και ο… τσακωμός για τους «προνομιούχος»

Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι οι 429.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer που θα έχουν παραληφθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου εξασφαλίζουν τον εμβολιασμό όλων των υγειονομικών και όσων διαμένουν σε κλειστές μονάδες φροντίδας και τους εργαζομένους σ’ αυτές, ούτως ώστε από το τρίτο 10ήμερο του Ιανουαρίου – όπως προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός – να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία»: ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, αρχής γενομένης από τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Click4more Lockdown: Όλα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς – Πού παρατείνονται και πού αίρονται

Το σχέδιο προτεραιοποίησης θα επικαιροποιείται διαρκώς ανάλογα με τις ηλικίες – ξεκινώντας από τους περισσότερο ηλικιωμένους – αλλά και ανάλογα με τη διαθέσιμη ποσότητα εμβολίων. Υπολογίζεται ότι με την αδειοδότηση και άλλων εταιρειών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (σ.σ.: εντός του πρώτου 10ημέρου του Ιανουαρίου αναμένεται η αδειοδότηση για τη Moderna) θα φτάσουν έγκαιρα στην Ελλάδα πολλές περισσότερες δόσεις. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η διαθεσιμότητα θα πολλαπλασιαστεί από το Φεβρουάριο κι έπειτα, με απώτερο ορίζοντα τον Ιούνιο, όταν και θα έχουν παραληφθεί – βάσει της συμφωνίας με την ΕΕ – 25 εκατ. δόσεις που θα επιτρέψουν να εμβολιαστεί ακόμη και το σύνολο του πληθυσμού, εφόσον το επιθυμεί.

Σχετικά με την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση για τους «προνομιακούς» εμβολιασμούς κυβερνητικών στελεχών, η απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης είναι πως πρόκειται μόνο για 126 αξιωματούχους πρώτης γραμμής και ο εμβολιασμός τους είναι απολύτως απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία του κράτους.

Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη ξιφουλκούν κατά του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι, αντί ν’ αναγνωρίσει το ατόπημά του να εμβολιαστεί και ο ίδιος με ένα εμβόλιο για το οποίο έλεγε πως, τάχα, ούτε έχει ανακαλυφθεί ούτε έχει εξασφαλιστεί, εκείνος συνεχίζει την αμφισβήτηση και καταφεύγει σε μικροκομματική μιζέρια αντί να στηρίζει την εθνική προσπάθεια.

To άρθρο Προς άνοιγμα τα σχολεία, προς διατήρηση οι περιορισμοί στην αγορά – Από Δευτέρα τα σπουδαία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ