29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Προς άνοιγμα των Mall από την Μ. Δευτέρα – Σήμερα αποφασίζει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων

Ραντεβού και άνοιγμα των Mall θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης της Επιτροπής των ειδικών που συνεδριάζουν ξανά σήμερα (23.04.2021). 

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των λοιμωξιολόγων είναι θετικό και αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη ανατροπή της τελευταίας στιγμής, τότε θα δοθεί το «πράσινο φως» ώστε να ανοίξουν τα Mall.

Σε ό,τι αφορά τα ραντεβού click inside μάλλον θα αποσυρθεί και αυτό το μέτρο αν και υπάρχουν και κάποιοι που αναφέρουν πως θα μπορούσε ίσως να διατηρηθεί και την Μ. Εβδομάδα, έτσι ώστε να υπάρχει μία ακόμη ασφαλιστική δικλείδα προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός.

Οπότε στο θέμα αυτό δεν αποκλείεται να επιμείνει η Επιτροπή, ανάλογα με τους συσχετισμούς που θα υπάρξουν, στην απόφαση που ήδη υπάρχει.

Σε ό,τι αφορά τα Mall από την Μ. Δευτέρα, τρεις εβδομάδες μετά το άνοιγμα των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου, είναι πιθανό να επαναλειτουργήσουν.

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου δεν έχει επιβαρύνει επιδημιολογικά την κατάσταση, ενώ οι εκπρόσωποι των Mall διαβεβαιώνουν ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Η εισήγηση που υπάρχει από το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι θετική εδώ και δύο εβδομάδες και θεωρούν πλέον ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως να συνεχιστεί η απαγόρευση και εκτιμούν ότι η Επιτροπή θα άρει τις όποιες επιφυλάξεις και θα πει το «ναι».

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, τόνισε ότι «το επιθυμούμε. Επιθυμούμε να ανοίξουν, αφενός για να υπάρχει μια διασπορά του κόσμου και να μην βρεθούμε όλοι μαζί σε κεντρικές οδούς, άρα να υπάρξει μια διασπορά, άρα να μειώσεις τις συνθήκες συγχρωτισμού».

Και πρόσθεσε: «Από την άλλη πρέπει να επαναλειτουργήσουν και αυτές οι επιχειρήσεις γιατί έχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, έχουν επίσης τεράστια πάγια έξοδα για τη συντήρηση τους και είναι επενδύσεις που έγιναν στη χώρα και οι οποίες πρέπει να βρουν και αυτές τον τρόπο να αποκτήσουν το εισόδημα το οποίο έχουν χάσει».

«Αθέμιτος ανταγωνισμός»

Από την πλευρά του ο ΣΕΛΠΕ είχε εκδώσει προ ημερών ανακοίνωση, μέσω της οποίας έκανε λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και ζητούμε την άμεση επαναλειτουργία των Mall.

Όπως σημειώνει στην σχετική του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), «θεωρούμε άδικο να συνεχιστεί η επιλεκτική πολιτική στο άνοιγμα των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό με μακροχρόνιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Ως εκ τούτου, κάνουμε έκκληση στην πολιτεία να λειτουργήσει όλο το λιανεμπόριο με ασφάλεια και χωρίς εξαιρέσεις για να μη χαθεί και η εορταστική περίοδος του Πάσχα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επιλεκτική απόφαση λειτουργίας μόνον ορισμένων επιχειρηματικών μονάδων και ο αποκλεισμός άλλων γίνεται χωρίς ξεκάθαρη τεκμηρίωση και αντιβαίνει τόσο στους κανόνες της ελεύθερης και απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς όσο και της λειτουργίας του ανταγωνισμού.

«Μεταξύ άλλων τα εμπορικά κέντρα παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας περισσότερο από 6 μήνες, με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους εργαζομένους και τις οικογένειες τους. Ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός των εμπορικών κέντρων θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στην οικονομία της χώρας.. Πόσο μάλλον όταν ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα η Πολιτεία επιλέγει τη λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων και στερεί από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου τον πασχαλινό τζίρο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ΣΕΛΠΕ διαβεβαιώνει ότι τα εμπορικά κέντρα τηρούν πλήρως τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα σύμφωνα με πρωτόκολλα και κανόνες του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, ελέγχονται διαρκώς από την πολιτεία έτσι ώστε να αποτρέπονται ο συνωστισμός και ο συγχρωτισμός του καταναλωτικού κοινού. Οι πολίτες-πελάτες προσεγγίζουν τα εμπορικά κέντρα με το δικό τους μεταφορικό μέσον στοχεύοντας στην αγορά προϊόντων, γεγονός που συντελεί στην αποσυμφόρηση της κοσμοσυρροής που πιθανόν παρατηρείται σε ορισμένα σημεία  των πόλεων καθώς  και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, επισημαίνει.  

To άρθρο Προς άνοιγμα των Mall από την Μ. Δευτέρα – Σήμερα αποφασίζει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ