25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Προσπάθεια για το… ακατόρθωτο: Ο Αντώνης Συκάρης αναχωρεί με στόχο την ανάβαση στο θρυλικό Κ2, το πιο δύσκολο βουνού του κόσμου

Να γράψει το όνομά του με «χρυσά γράμματα» στην ιστορία όχι μόνο της ελληνικής αλλά -κυρίως- της παγκόσμιας ορειβασίας, θα επιχειρήσει ο πολύπειρος Αντώνης Συκάρης (58χρ.), ο οποίος μαζί με την ελίτ της παγκόσμιας ορειβασίας και 15 έμπειρους Σέρπα, ετοιμάζονται για τη θρυλική κορυφή Κ2 των Ιμαλαΐων, τη 2η ψηλότερη κορυφή της γης (8.611 μέτρα), όπου κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να ανέβει κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Τον Αντώνη Συκάρη, οι Ευρυτάνες θα τον θυμούνται από την κοινή ανάβαση που πραγματοποίησε με τον «δικό μας», Φώτη Θεοχάρη, ορειβάτη από τη Βίνιανη: στις 20 Μαΐου του 2018 οι δύο σχοινοσύντροφοι έγιναν οι πρώτοι Έλληνες που πάτησαν την κορυφή του Kangchenjunga (8.586μ), την 3η υψηλότερη κορφή του κόσμου.

Στις 20 Δεκεμβρίου του 2020, ο Συκάρης θα ξεκινήσει, μαζί με όλη την αποστολή, από το Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν. Την αποστολή διοργανώνει η Seven Summits Treks με αρχηγό τον Νεπαλέζο Dawa Chang Sherpa και αναμένεται -καλώς εχόντων των πραγμάτων- να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου του 2021.

Το θρυλικό Κ2

Το K2 βρίσκεται στο Πακιστάν και αποτελεί, κατά κοινή ομολογία, το πιο δύσκολο βουνό του κόσμου και το δεύτερο ψηλότερο. Η τελευταία κορυφή του βρίσκεται σε υψόμετρο 8.611 μέτρων. Οι θυελλώδεις άνεμοι και οι τρομακτικά χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τον χειμώνα, μέχρι σήμερα δεν επέτρεψαν στις προηγούμενες προσπάθειες των ορειβατών να φθάσουν στην κορυφή.

«Υπάρχουν 14 κορυφές στον κόσμο άνω των 8.000 μέτρων. Κάθε ορειβάτης που θέλει να καταξιωθεί θέλει να ανέβει σε όσες περισσότερες μπορεί. Εγώ έχω ανέβει σε 4 τέτοιες κορυφές μεταξύ των οποίων και το Έβερεστ το 2017. Το Κ2 είναι μέσα σε αυτές που θέλω να ανέβω. Αλλά η ανάβαση γίνεται συνήθως καλοκαιρινούς μήνες», λέει ο 58χρονος ορειβάτης και εξηγεί: «Τώρα το χειμώνα η ανάβαση είναι ακόμη δυσκολότερη. Για να φτάσουμε στη βάση στα 4.900 μέτρα θα έχουμε ένα ταξίδι δέκα ημερών σε παγετώνα. Στα 7.600 μέτρα υπάρχει ένας μικρός χώρος για σκηνές και από εκεί και πάνω το βουνό βάλλεται από μεγάλα κομμάτια πάγου και σε εκείνα τα σημεία έχουν σκοτωθεί πολλοί ορειβάτες. Η θερμοκρασία στο βουνό είναι στους -75 με -80 βαθμούς και από τα 6.500 μέτρα το βουνό παγώνει σα καραμέλα. Ούτε σκηνή δεν μπορείς να στήσεις, ενώ υπάρχουν και θυελλώδεις άνεμοι με 110 – 120 χιλιόμετρα την ώρα. Επίσης άλλη μια ιδιαιτερότητα του Κ2 είναι ότι η ατμοσφαιρική πίεση ανεβοκατεβαίνει με αποτέλεσμα το βουνό να παγώνει και να… ψηλώνει φθάνοντας στα 9.100 μέτρα αντί των 8611 που είναι όπου κανείς δεν έχει ανέβει τόσο. Άλλωστε η ψηλότερη κορυφή είναι το Έβερεστ στα 8.848 μέτρα που ανέβηκα το 2017».

Ο Συκάρης

Ο Αντώνης Συκάρης, στα 31 χρόνια της ορειβατικής του ζωής, έχει ανέβει με επιτυχία 133 κορυφές στο εξωτερικό και έχει πραγματοποιήσει 60 ορειβατικές αποστολές σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Είναι ο μόνος  Έλληνας, που έχει σκαρφαλώσει 4 από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων, ενώ είναι και ο μόνος Έλληνας, που έχει σκαρφαλώσει 54 κορυφές πάνω από τα 4.000μ. στις Άλπεις.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ