19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πρωτοποριακή επέμβαση από γιατρό ευρυτανικής καταγωγής, για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής στηθάγχης

ΦΩΤΟ: Δεύτερος από αριστερά, ο επεμβατικός καρδιολόγος Γιώργος Τζάνης

Η πρώτη επέμβαση στην Ελλάδα, εμφύτευσης της συσκευής reducer στον στεφανιαίο κόλπο της καρδιάς για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής στηθάγχης, διενεργήθηκε με επιτυχία στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν από τον επεμβατικό καρδιολόγο ευρυτανικής καταγωγής, κ. Γιώργο Τζάνη, και τη συνδρομή όλης της ομάδας της κλινικής επεμβατικής καρδιολογίας.

Πρόκειται για μια νέα πρωτοποριακή επέμβαση για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής στηθάγχης και της ισχαιμίας μυοκαρδίου σε ασθενείς με εκτεταμένη στεφανιαία νόσο.

Η συσκευή, εξηγεί ο ιατρός  Γιώργος Τζάνης, που έλκει μέρος της καταγωγής του από τον Προυσό Ευρυτανίας (το γένος Θανασούλα, η γιαγιά του), μοιάζει με ένα “stent” σχήματος κλεψύδρας, που τοποθετείται εντός του στεφανιαίου κόλπου ώστε να προκαλέσει στένωση του αυλού του, προκαλώντας ανακατανομή της αιμάτωσης του μυοκαρδίου.

Η επέμβαση

Η επέμβαση ενδείκνυται στις περιπτώσεις που η φαρμακευτική αγωγή και οι μέθοδοι επαναιμάτωσης όπως η αγγειοπλαστική με stent και το bypass έχουν αποτύχει ή δεν επαρκούν στο να εξαλείψουν τη στηθάγχη. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς έχουν εκτεταμένη στεφανιαία νόσο όπως οι ασθένειες με παλαιό bypass (όπου τα περισσότερα μοσχεύματα έχουν αποφραχθεί) και δεν υπάρχει πια στόχος ούτε για νέο bypass αλλά ούτε για αγγειοπλαστική.

Άλλη μια ένδειξη είναι στην περίπτωση που η επέμβαση επαναιμάτωσης θεωρείται πολύ υψηλού ρίσκου: όπως όταν χρειάζεται νέο bypass ή συνυπάρχουν χρόνιες ολικές αποφράξεις σε ομάδες ασθενών με εκτεταμένη στεφανιαία νόσο και πολλούς παράγοντες κινδύνου (προχωρημένη ηλικία, νεφρική ανεπάρκεια και άλλες συννοσηρότητες).

Τέλος, μια ομάδα που μπορεί να ωφεληθεί είναι ασθενείς με αποδεδειγμένη ισχαιμία και ανθεκτική στηθάγχη επί απουσίας σημαντικών στενώσεων στα στεφανιαία αγγεία. Τότε η ισχαιμία αποδίδεται σε βλάβη της μικροκυκλοφορίας (Ischemia and No Obstructive Coronary Artery Disease, INOCA). Στην περίπτωση αυτή δε, που είναι και η περίπτωση της ασθενούς στην οποία πραγματοποιήθηκε η 1η επέμβαση στην Ελλάδα, οι θεραπευτικές επιλογές είναι πραγματικά περιορισμένες και η εμφύτευση της συσκευής reducer έρχεται να δώσει ελπίδες για εξάλειψη των συμπτωμάτων και πιθανώς για την αντιμετώπιση της ισχαιμίας.

Ο ασθενής επανέρχεται πλήρως στις δραστηριότητές του την επόμενη ημέρα, ενώ η βελτίωση των συμπτωμάτων αναμένεται σε διάστημα 2-3 μηνών. Ο επεμβατικός καρδιολόγος Γιώργος Τζάνης, ιατρός στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, που εισήγαγε τη νέα αυτή επέμβαση στην Ελλάδα, συμμετείχε ενεργά και στην εξέλιξη της μεθόδου με πολυάριθμες επιστημονικές δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε παγκόσμια συνέδρια κατά την εξειδίκευσή του στο Νοσοκομείο San Raffaele στο Μιλάνο, που αποτελεί κέντρο αναφοράς για την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου σε όλη την Ευρώπη.

ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ