28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πτέρυγα Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής “Το Βελούχι”, ονομάστηκε το αρχικό κτήριο του Νοσοκομείου Καρπενησίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Στα μεταπολεμικά χρόνια, όταν το Καρπενήσι ήταν ένα μικρό χωριό χωρίς υποδομές υγείας, οι Ευρυτάνες της Αμερικής χρηματοδότησαν την πρώτη πτέρυγα του νοσοκομείου, η οποία θεμελιώθηκε το 1952 και ολοκληρώθηκε το 1954...

από την έντυπη έκδοση

«Πτέρυγα  Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής ‘ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ’» ονομάστηκε το αρχικό κτήριο του Νοσοκομείου Καρπενησίου, κατ΄ εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης του ΔΣ και σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των αποδήμων στην ανέγερση της πρώτης πτέρυγας.

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε (30/7) η τελετή ονοματοδοσίας του παλαιού κτηρίου του Νοσοκομείου Καρπενησίου σε «Πτέρυγα  Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής “ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ”». Σε φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, παρουσία του Διοικητή κ. Δημήτρη Καρατσίκη και του Προέδρου του «Βελουχιού», κ. Δημήτρη Τσόλκα, αναγνωρίστηκε η προσφορά των ομογενών σε εποχές δύσκολες για τον τόπο, 70 χρόνια πριν και τους αποδόθηκε η οφειλόμενη τιμή.

ΒΙΝΤΕΟ

Όπως έγραφαν τα Ευρυτανικά Νέα (αρ. φυλ. 1010/13-7-2022), το Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής στην ανέγερση της πρώτης πτέρυγας, αποφάσισε ομόφωνα, να  ονοματοδοτήσει το αρχικό κτήριο του Νοσοκομείου σε «Πτέρυγα Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής “ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ”». «Αναγνωρίζοντας, το έμπρακτο ενδιαφέρον και την καθοριστική συμβολή της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής και της ευρυτανικής ομογένειας εν γένει στην ανέγερση της πρώτης πτέρυγας του νοσοκομείου μας», ανέφερε στην εισήγησή του ο Διοικητής του Γ.Ν. Καρπενησίου, «αλλά και τη θετική τους ανταπόκριση στα όποια αιτήματά μας για συνδρομή σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, προτείνουμε ως ένδειξη αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης να ονομάσουμε την πτέρυγα που αποτέλεσε τον αρχικό πυρήνα του νοσοκομείου μας ως «Πτέρυγα Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής “ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ”». Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Είναι μια μεγάλη τιμή για εμάς. Πριν από εβδομήντα χρόνια, στις αρχές του ’50, τα μέλη της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής είχαν καταλάβει ότι ήταν μια ανάγκη η κατασκευή νοσοκομείου στο Καρπενήσι (…). Προχώρησαν σε έρανο, συγκέντρωσαν τα χρήματα και χτίστηκε το νοσοκομείο», δήλωσε συγκινημένος ο πρόεδρος του «Βελουχιού» κ. Δημήτρης Τσόλκας.

«Υλοποιήσαμε μια ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου μας, στην οποία ήμουν εισηγητής: Να ονομάσουμε την αρχική πτέρυγα του νοσοκομείου μας σε Πτέρυγα Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής “ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ”, αποτίνοντας έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους ανθρώπους εκείνους που είχαν την έμπνευση και την πρωτοβουλία, αλλά εξασφάλισαν και τη χρηματοδότηση για να γίνει το εγχείρημα», σημείωσε με τη σειρά του ο Διοικητής του Γεν. Νοσοκομείου Καρπενησίου κ. Δημήτρης Καρατσίκης και πρόσθεσε πως «…ήταν ιερή υποχρέωση». Επεσήμανε δε την πάγια και διαρκή στήριξη των αποδήμων Ευρυτάνων. «Είναι άνθρωποι που έχουν φλογερή αγάπη για τον τόπο τους, φλογερή αγάπη για την πατρίδα, πονάνε περισσότερο από εμάς, είναι οι Έλληνες των Ελλήνων, είναι οι Ευρυτάνες των Ευρυτάνων. Τους ευχαριστώ και από κοντά γι’ αυτή τη συνολική τους προσφορά στον τόπο μας. Είμαστε σίγουροι ότι θα ανταποκρίνονται σε όσα αιτήματα έχουμε ως νοσοκομείο».

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Στα μεταπολεμικά χρόνια, όταν το Καρπενήσι ήταν ένα μικρό χωριό χωρίς υποδομές υγείας, οι Ευρυτάνες της Αμερικής χρηματοδότησαν την πρώτη πτέρυγα του νοσοκομείου, η οποία θεμελιώθηκε το 1952 και ολοκληρώθηκε το 1954. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1956 ως Νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σε διαφορετική θέση από αυτή που βρίσκεται σήμερα.

Το οικόπεδο όπου στεγάζεται σήμερα το Νοσοκομείο Καρπενησίου παραχωρήθηκε από τη σχολική εφορεία του Γυμνασίου Καρπενησίου, με Πρόεδρο τον Αθανάσιο Χαρ. Τσιάμη και με την οικονομική συνδρομή των Ευρυτάνων της διασποράς ξεκίνησε τη λειτουργία του ως “Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου”.

Το 1989, με επιχορήγηση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, ανεγέρθηκε πτέρυγα, η οποία στεγάζει σήμερα τον Χειρουργικό Τομέα, τα Χειρουργεία, τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και τα Εργαστήρια, ενώ το 2013, με επιχορήγηση του ΕΣΠΑ, ανεγέρθηκε και νέα πτέρυγα, η οποία στεγάζει σήμερα τη Διοικητική Υπηρεσία.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ