29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πτώση F-4 Phantom: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 31χρονου κυβερνήτη

Όσο ο 31χρονος Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης αγνοείται, οι έρευνες δεν θα σταματήσουν πέριξ του τελευταίου στίγματος του μοιραίου F-4 Phantom που έπεσε σήμερα το πρωί στον κόλπο της Κυπαρισσίας. Νεκρός εντοπίστηκε ο 29χρονος συγκυβερνήτης του αεροσκάφους Υποσμηναγού Μάριος- Μιχαήλ Τουρούτσικας.

Ένα C-130 ρίχνει φωτοβολίδες με τις οποίες φωτίζεται η περιοχή των ερευνών και βοηθά έτσι τα πλωτά μέσα του Λιμενικού, ενώ ελικόπτερα Super Puma και S-70 θα εναλλάσσονται μεταξύ τους κατά τη διάρκεια τη νύχτας, σκανάροντας όλη την περιοχή.

Αυτό άλλωστε προτάσσει και το πρωτόκολλο έρευνας και διάσωσης, ενώ αξίζει να θυμίσουμε πως για τον Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη απαιτήθηκαν 128 ώρες συνεχούς έρευνας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ ο πρωθυπουργός έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται σε ταξίδι.

«Πρόκειται για ένα τραγικό δυστύχημα την ώρα του καθήκοντος, υπό εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες εκπαίδευσης. Που βυθίζει στο πένθος την Πολεμική Αεροπορία, και υπενθυμίζει σε όλους μας πόσο σκληρή και επικίνδυνη είναι η μάχη που δίνουν καθημερινά οι πιλότοι μας, για την προάσπιση των αιθέρων της πατρίδας μας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του ιπταμένου Υποσμηναγού. Η Πατρίδα δεν θα τον ξεχάσει», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά και του εξέφρασε τη βαθιά της οδύνη και τα συλλυπητήριά της για την απώλεια του Υποσμηναγού.

Τα συλλυπητήρια του προς την οικογένεια του υποσμηναγού και στη «μεγάλη οικογένεια της Πολεμικής μας Αεροπορίας», εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Έρευνα για τα αίτια του μοιραίου δυστυχήματος

Τα δυο F-4 Phantom απογειώθηκαν στις 10:15 το πρωί, για την εκπαίδευση των ιπταμένων στη ναυτιλία σε χαμηλό ύψος μέχρι τα 300 πόδια, δηλαδή περίπου 100 μέτρα πάνω από ξηρά και θάλασσα.

Άγνωστο γιατί, το ένα βομβαρδιστικό κατέπεσε στις 10:30 από χαμηλό ύψος στα νερά του Κατάκολου, μόλις 8 ναυτικά μίλια από την ακτή του κόλπου και 25 από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.

«Όταν πετάς χαμηλά με μεγάλες ταχύτητες και κάνεις ελιγμούς, με στροφές και με πολλά g ανά πάσα στιγμή υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει ατυύχημα ή μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες», δήλωσε στη ΕΡΤ ο Πτέραρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής Κωνσταντίνος Ιατρίδης.

Οι ιπτάμενοι του δεύτερου αεροσκάφους ενημέρωσαν το κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων. Σήμανε συναγερμός. Ελικόπτερα της Αεροπορίας και του Ναυτικού έφτασαν πάνω από το τελευταίο στίγμα του Phantom, σκάφη του Λιμενικού και παραπλέοντα έσπευσαν στην έρευνα και διάσωση. Δυόμιση ώρες αργότερα ανασύρθηκε νεκρός ο 29χρονος αεροπόρος.

Τα F-4 Phantom ανήκουν στην 2η γενιά αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, επιχειρούν από την 117 πτέρυγα μάχης και ανήκουν στην 338 μοίρα «Άρης». Παρά τα χρόνια τους από το 1974, παραμένουν σε επιχειρησιακή κατάσταση και μετέχουν σε όλες τις ασκήσεις, εθνικές και συμμαχικές.

«Τ’ αεροσκάφη αυτά έχουν εκσυγχρονιστεί, με νέου τύπου ηλεκτρονικά ενώ γίνονται πάντα επιθεωρήσεις», ανέφερε στην ΕΡΤ ο πρώην ιπτάμενος και εμπειρογνώμονας αεροπορικών ατυχημάτων Παντελής Φραγκούλης.

Την εκτίμηση ότι το F-4 αντιμετώπισε τεχνική βλάβη εξέφρασε ο αντιπτέραρχος ε.α. Βασίλης Γεωργούσης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τον «χαβά» τους οι Τούρκοι

Αξίζει να επισημανθεί ότι την ώρα που το ενδιαφέρον της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν στραμμένο στο Ιόνιο, στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου για τον εντοπισμό του πληρώματος του Phantom, οι Τούρκοι επέλεξαν να προχωρήσουν σε τέσσερις υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες, την Παναγιά αλλά και το Βορειοανατολικό τμήμα της Χίου, ενός μεγάλου κατοικημένου νησιού.

Δώδεκα τα οπλισμένα F-16 της Τουρκίας και 8 οι αερομαχίες που έγιναν, με τους ιπταμένους επιφυλακής να εκδιώκουν τους εναέριους εισβολείς στον Ελληνικό ουρανό.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ