20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πως είδε η Μόσχα της απάντηση των ΗΠΑ

Mε ένα μεγάλο ερωτηματικό συνεχίζει η Μόσχα τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον πάνω στο ζήτημα των εγγυήσεων ασφάλειας. Το Κρεμλίνο μέσω του εκπροσώπου Τύπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, αφού αποκάλυψε πως ο Βλάντιμιρ Πούτιν διάβασε την αμερικανική απάντηση, ανέφερε ότι υπάρχουν και πρέπει πάντα να υπάρχουν προοπτικές για τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών κάτι που είναι προς το συμφέρον και των δυο κρατών.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, σημείωσε πως ανεξάρτητα από το πόσο εκ διμαέτρου αντίθετες είναι οι απόψεις μας, ο διάλογος είναι πάντα απαραίτητος. Αναφορικά με τις επικείμενες συναντήσεις Λαβρόφ-Μπλίνκεν και Πούτιν-Μπάιντεν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε πως για την μεν πρώτη δεν έχει καθοριστεί ακριβής ημερομηνία, ενώ για αυτή μεταξύ των δυο προέδρων σημείωσε πως γίνονται επαφές μεταξύ των συμβούλων των δυο προέδρων και όποτε και αν κριθεί απαραίτητη η πραγματοποίηση της, θα ανακοινωθεί.

Λαβρόφ: Δεν λάβαμε απαντήσεις για το ζήτημα επέκτασης του ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, στην απάντησή τους για τις εγγυήσεις ασφαλείας, δεν ανακοίνωσαν την απόρριψη της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

“Δεν υπάρχει καμία θετική αντίδραση σε αυτό το έγγραφο για το κύριο θέμα. Το κύριο ζήτημα είναι η ξεκάθαρη θέση μας για το απαράδεκτο περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και την ανάπτυξη όπλων κρούσης που θα μπορούσαν να απειλήσουν το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, σημείωσε ο Ρώος υπουργός είπε.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνοούν εσκεμμένα την αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας, όταν η ειρηνική ύπαρξη ενός κράτους δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία απειλής για ένα άλλο. Στο ίδιο μήκος και ήταν και το σχόλιο του Ντμίτρι Πεσκόφ για το περιεχόμενο της αμερικανικής απάντησης. Όπως δήλωσε ο στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου, μπορεί να ειπωθεί ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι σκέψεις και οι ανησυχίες μας.

Αόριστη θετική απάντηση του Πούτιν στον Ερντογάν

Θετικά ανταποκρίθηκε ο Βλάντιμιρ Πούτιν να επισκεφθεί την Τουρκία για να έχει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο ο Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε πως η πραγματοποίηση της θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα και από το πρόγραμμα του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας, Μόσχα

 

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ