24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αντιδράσεις για την απαγόρευση μετακίνησης σε άντρες στρατεύσιμης ηλικίας – Κλιμάκωση των επιχειρήσεων (video)

Αντιδράσεις ξέσπασαν αλλά και διευκρινίσεις ζητήθηκαν με την ανακοίνωση του επικεφαλής του Ουκρανικού Επιτελείου Στρατού, για απαγόρευση μετακίνησης στην Ουκρανία.

Το μέτρο αφορά σε άντρες στρατεύσιμης ηλικίας που δεν έχουν ειδική άδεια. «Το επόμενο διάστημα αναμένεται κλιμάκωση του πολέμου στο Ντονμπάς» λένε στρατιωτικές πηγές της Ουκρανίας.

Ανταπόκριση – Κίεβο: Κώστα Ονισένκο

Στο μεταξύ, σε επιθέσεις σε Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ ο ρωσικός στρατός κλιμακώνει τις επιχειρήσεις στη ρωσόφωνη βιομηχανική περιοχή του Ντονέτσκ με απώτερο στόχο τον έλεγχο ολόκληρης της επαρχίας του Ντονμπάς.

Το περασμένο 24ωρο βομβαρδίστηκαν αρκετές πόλεις και χωριά του Ντονέτσκ . Μια γυναίκα σκοτώθηκε στο βομβαρδισμό αγοράς της Σλoβιάνσκ και ο δήμαρχος καλεί τους πολίτες να εκκενώσουν την πόλη. «Δεν πάω πουθενά. δεν έχω χρήματα να πάω οπουδήποτε» λέει συνταξιούχος από το Κραματόρσκ.

Κι ενώ οι Ουκρανοί ενισχύουν τις αμυντικές γραμμές τους στο Ντονέτσκ ο πρόεδρος Ζελένσκι απευθυνόμενος στο ετήσιο συνέδριο του Economist επισημαίνει την ανάγκη να μην χαλαρώσει το ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία.

«Είναι ένας πόλεμος εντός της Ευρώπης. Εμείς προστατεύουμε την Ευρώπη με τη ζωή μας απέναντι στη Ρωσία, αυτό το σύμβολο του αυταρχισμού» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Ανήσυχη εμφανίστηκε και η ομόλογός του της Μολδαβίας, Μάγια Σαντού, που δήλωσε: «Υπάρχει απειλή ασφαλείας στα σύνορά μας αλλά και με δραματικές κοινωνικές προεκτάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τους δημοκρατικούς θεσμούς για αυτό η Ευρώπη είναι σημαντική για μας».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι επιλύουν τα προβλήματά τους σε βάρος άλλων χωρών, επισημαίνοντας: «Μια από τις πλέον επικίνδυνες εκδηλώσεις αυτής της στάσης της Δύσης ήταν η μακρόχρονη δραστηριότητα μετατροπής της Ουκρανίας σε ένα ανοικτά Ρωσοφοβικό Νέο-ναζιστικό κράτος, στρατιωτικό εφαλτήριο που θα αποσκοπεί στη δημιουργία απειλής για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο δε πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποιεί τη Δύση ότι αν υλοποιηθεί το σχέδιο για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, θα δημιουργούνταν έλλειψη στην αγορά που θα εκτόξευε την τιμή του μαύρου χρυσού μέχρι και στα 400 δολάρια το βαρέλι.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Ποπόρου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ