23 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Πόσα από τα δημόσια κτήρια στην Ευρυτανία έχουν ελεγχθεί για την αντισεισμική τους επάρκεια;”. Σχόλιο της Κ.Ο. Ευρυτανίας του ΚΚΕ

Ανακοίνωση σχετικά με την αντισεισμική θωράκιση της χώρας και του νομού μας, εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του ΚΚΕ, με αφορμή τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία.

Το ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες ένα μεγάλο ποσοστό των κτηρίων στην χώρα μας είναι χτισμένο προ του 1984. Αυτό σημαίνει ότι τα κτήρια αυτά δεν υπάγονται σε σύγχρονο επαρκή αντισεισμικό σχεδιασμό και να απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μετά τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας το 1999 (που αν και μόλις 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε ως αποτέλεσμα 150 νεκρούς και χιλιάδες άστεγους) έπρεπε να έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος σε 80.000 δημόσια κτήρια (σχολεία, κτήρια γραφείων κτλ). Από τότε έχει γίνει έλεγχος μόνο σε 25.000 κτήρια χωρίς να έχουν προχωρήσει παρεμβάσεις ενίσχυσης.

Ταυτόχρονα, 1.387.544 (!!!!) πολυκατοικίες σε όλη τη χώρα είναι χτισμένες προ του 1984, χωρίς δηλαδή σύγχρονο αντισεισμικό σχεδιασμό και έλεγχο με όποιος κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Είναι προφανές ότι παρά τα παχιά λόγια η αντισεισμική θωράκιση, όπως και η αντιπλημμυρική προστασία δεν είναι προτεραιότητες, δεν αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες γιατί δεν αποφέρουν άμεσο κέρδος στο κεφάλαιο.

Ρωτάμε: πόσα από τα δημόσια κτήρια στην Ευρυτανία έχουν ελεγχθεί για την αντισεισμική τους επάρκεια και σε πόσα έχουν γίνει παρεμβάσεις; Μπορούν οι δύο Δήμοι και η Περιφέρεια να δώσουν στοιχεία, ειδικά για ευαίσθητα κτήρια όπως τα σχολεία, η μαθητική εστία κτλ;

Καλούμε όλους τους φορείς, σωματεία, συλλόγους καθώς και το Τεχνικό Επιμελητήριο να πάρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την διεκδίκηση παρεμβάσεων αντισεισμικής θωράκισης, πριν να είναι αργά».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ