25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πώς βλάπτει η μοναξιά την υγεία ενός άνδρα

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, οι μεσήλικες άνδρες που έχουν γνωρίσει αρκετούς χωρισμούς ή έχουν ζήσει μόνοι τους για χρόνια έχουν υψηλότερα επίπεδα συστηματικής φλεγμονής από εκείνους που βρίσκονται σε σχέσεις. Είναι ενδιαφέρον ότι παρόμοια σχέση δεν βρέθηκε στις γυναίκες.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και αρκετά χρόνια ότι η μοναξιά είναι επιβλαβής για την υγεία. Το 2018, δημοσιεύθηκαν μελέτες που έλεγαν ότι η επίδραση της μοναξιάς στο προσδόκιμο ζωής μας είναι συγκρίσιμη με το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα. Στις αρχές του 2020, προτάθηκε ότι οι άνδρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα υγείας μετά το διαζύγιο ή την απώλεια των συζύγων τους από τους παντρεμένους.

Εμπνευσμένοι από αυτά τα ευρήματα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης αποφάσισαν να ελέγξουν εάν η μοναξιά και η αποτυχία στις σχέσεις μπορούν πράγματι να επηρεάσουν την υγεία μας. Για το σκοπό αυτό, συμβουλεύτηκαν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν στη βάση δεδομένων Copenhagen Aging and Midlife Biobank (CAMB) και εξήγαγαν από αυτήν αρχεία που αφορούσαν 4835 άτομα ηλικίας 48–62 ετών (3336 άνδρες και 1499 γυναίκες).

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που περιείχαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις προηγούμενες σχέσεις τους και τον αριθμό των ετών που πέρασαν μόνοι τους μεταξύ 1986 και 2011. Για να αξιολογήσουν τη συνολική υγεία των συμμετεχόντων, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα δύο βασικών δεικτών φλεγμονής στο αίμα τους: ιντερλευκίνη 6 (IL-6) και C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Στη συνέχεια συγκέντρωσαν όλα τα δεδομένα που ελήφθησαν.

Η μοναξιά κάνει κακό στην υγεία των ανδρών

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι οι άνδρες που είχαν δύο ή περισσότερους χωρισμούς έχουν επίσης 17% υψηλότερα επίπεδα IL-6 και CRP σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχασαν ποτέ σύντροφο. Ομοίως, οι άνδρες που ζούσαν μόνοι για επτά χρόνια ή περισσότερα είχαν 11% υψηλότερα επίπεδα CRP και 12% υψηλότερη IL-6 από εκείνους που πέρασαν λιγότερο από ένα χρόνο μόνοι.

Είναι ενδιαφέρον ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν παρατηρήθηκε στις γυναίκες. Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι σε αυτό το στάδιο της έρευνας δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν τι ευθύνεται για τη διαφορά μεταξύ των φύλων. Ωστόσο, σημειώνουν ότι ακόμη και σε νεαρή ηλικία, η σοβαρότητα της συστηματικής φλεγμονής στους άνδρες είναι μεγαλύτερη από ό,τι στις γυναίκες. Είναι λοιπόν πιθανό αυτή η διαφορά να αυξάνεται με τις αρνητικές επιπτώσεις των συναισθηματικών και σωματικών «τραυμάτων» που βιώνουν οι άνδρες επειδή οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτές.

Οι συγγραφείς εικάζουν επίσης ότι οι άνδρες μπορεί να είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να ανταποκριθούν σε χωρισμούς (και άλλες καταστάσεις κρίσης) με ανθυγιεινή συμπεριφορά. Μεταξύ αυτών αναφέρουν, για παράδειγμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τη χρήση ναρκωτικών, τις επίπονες και επικίνδυνες δραστηριότητες. Όλοι αυτοί οι «εθισμοί» μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη φλεγμονής.

Όσο υψηλότερη είναι η μόρφωση μας, τόσο περισσότερο νιώθουμε μοναξιά

Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των ανύπαντρων ανδρών είναι η εκπαίδευση. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων δείχνουν ότι οι άνδρες με ανώτερη εκπαίδευση φαίνεται να είναι οι πιο επιρρεπείς σε σοβαρές φλεγμονές.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα για μεμονωμένες ομάδες. Μεταξύ των ανδρών μετά από πολλαπλούς χωρισμούς, εκείνοι με ανώτερη εκπαίδευση εμφάνισαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην IL-6 και τη CRP. Παρόμοια ήταν και στην ομάδα των ανδρών που δήλωσαν ότι είχαν ζήσει μόνοι για τουλάχιστον επτά χρόνια. Είναι σημαντικό ότι το υψηλότερο επίπεδο CRP σε ολόκληρη την ομάδα των ερωτηθέντων παρατηρήθηκε σε άνδρες με υψηλή εκπαίδευση, μετά από αρκετές ανεπιτυχείς σχέσεις και μοναχική ζωή για 2 έως 6 χρόνια.

Οι συγγραφείς τονίζουν επίσης ότι η μελέτη είναι παρατηριτικό χαρακτήρα, δηλαδή διαπιστώνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της μοναξιάς και της σοβαρότητας της φλεγμονής, αλλά δεν εξηγεί εάν η φλεγμονή προκαλείται από παρατεταμένη μοναξιά. Ωστόσο, αυτές είναι περαιτέρω μελέτες που δείχνουν ότι η φλεγμονή στο σώμα μπορεί να σχετίζεται με ψυχικά και συναισθηματικά προβλήματα. Προηγούμενες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η φλεγμονή σχετίζεται με την κατάθλιψη και την κοινωνική απομόνωση.

Επιμέλεια: Μαλγκοζάτα Ολσέφσκι

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ