29 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πώς θα γιορταστούν (6/1) τα Θεοφάνια στην Ευρυτανία. Το πρόγραμμα των τελετών σε Καρπενήσι και Άγραφα

Ο εορτασμός των Φώτα στους Δήμους Καρπενησίου και Αγράφων

Με τον αγιασμό των υδάτων, ανήμερα των Θεοφανίων, την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023, ολοκληρώνεται η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα πραγματοποιηθεί στους δύο δήμους της Ευρυτανίας η τελετή καθαγιασμού των υδάτων και κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

Όσον αφορά τον Δήμο Καρπενησίου ο εορτασμός θα γίνει, ως είθισται, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, στις 12.00 μ.μ.

Στον Δήμο Αγράφων θα πραγματοποιηθούν εορτασμοί και στις πέντε (5) Δημοτικές Ενότητες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου, οι εορτασμοί θα γίνουν στις 11.00 το πρωί ως εξής: στον Νερόμυλο της Δ.Ε. Αγράφων, στο Γεφύρι Βίνιανης της Δ.Ε. Βίνιανης, στη Γέφυρα Επισκοπής της Δ.Ε. Φραγκίστας, στην προβλήτα Σιβίστας της Δ.Ε. Απεραντίων και στη Γέφυρα Τέμπλας της Δ.Ε. Ασπροποτάμου.

Η γιορτή

Τα Θεοφάνια εορτάζονται σε ανάμνηση της Βάπτισης του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου (εορτών των Χριστουγέννων) και το όνομα προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας.

Την παραμονή της εορτής, οι ιερείς γυρίζουν όλα τα σπίτια και με το Σταυρό και ένα βασιλικό «αγιάζουν» ή «φωτίζουν» (ραντίζει) τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε «κακό». Ο μεγάλος αγιασμός γίνεται ανήμερα των Θεοφανίων: ο ιερέας ρίχνει τον Σταυρό στα ύδατα και νεαρά παιδιά (και όχι μόνο) ρίχνονται στο νερό για τον πιάσουν και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου, αλλά και να δεχθούν τις τιμές και τις ευχές των συντοπιτών τους.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ