19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα φυσικά οικοσυστήματα σήμερα; Χρήσιμη ημερίδα στη Δασολογία Καρπενησίου (ΦΩΤΟ)

Γεμάτη από φοιτητές ήταν, το απόγευμα της Τετάρτης 23/3η κεντρική αίθουσα του κτηρίου του Τμήματος Δασολογίας & ΔΦΠ στο Καρπενήσι. Αφορμή ήταν η πραγματοποίηση ημερίδας με θέμα τα φυσικά οικοσυστήματα και τις ενδεδειγμένες πρακτικές για τη διατήρησή τους. Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών η οποία εορτάζεται τα τελευταία 50 χρόνια, από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας επέλεξε την πρώτη ημέρα της άνοιξης ως «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας». Τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού (επίδειξη πιστοποιητικών, χρήση μάσκας κ.α.)

Τα βασικά σημεία

Σπουδαστές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν γύρω από ζητήματα που άπτονται της επιστήμης της Δασολογίας και αφορούν, ειδικότερα, την προστασία των δασών από απειλές όπως οι δασικές πυρκαγιές και οι πιέσεις στη χλωρίδα, η αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων κ.α. Την ημερίδα άνοιξε ο νέος Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Σπύρος Καλούδης, που έδωσε λίγο αργότερα τον λόγο, για έναν σύντομο χαιρετισμό, στην Αντιπεριφερειάρχη Ορεινής – Δασικής πολιτικής & Κτηνοτροφίας, Κατερίνα Καλαντζή, και τον Δήμαρχο Καρπενησίου, Νίκο Σουλιώτη. Αμφότεροι αναφέρθηκαν στη σημασία λειτουργίας και περαιτέρω αναβάθμισης του τμήματος και δήλωσαν τη στήριξή τους μέσω των θεσμών που εκπροσωπούν. Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο Διοικητής της ΔΙΠΥΝ Ευρυτανίας, Στέργιος Φυσέκης, και ο Δασάρχης Καρπενησίου, Γιάννης Καρκάνης.

Πρώτος εισηγητής ήταν ο Γιώργος Φωτιάδης, Επίκουρος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου, που ανέπτυξε το θέμα «Απειλές και πιέσεις σε αυτοφυή είδη». Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του στο φυτό «κενταύρια του πρίγκιπα» (centaurea princens), του οποίου οι πρώτοι πληθυσμοί που ανακαλύφθηκαν ήταν σε περιοχή πολύ κοντά στη Σήραγγα Τυμφρηστού, λίγο έξω από το Καρπενήσι. Μέχρι και σήμερα, το συγκεκριμένο φυτό αναπτύσσεται -παγκοσμίως- μόνο στο συγκεκριμένο σημείο (σε βραχώδη σημεία), αποτελώντας ενδημικό είδος του Καρπενησίου.

Χρήσιμη και διδακτική ήταν και η εισήγηση του Παλαιολόγου Παλαιολόγου, Επίκουρου Καθηγητή ΓΠΑ, που ασχολήθηκε με τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές (mega-fires) και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, με αφορμή τις μεγάλες φωτιές στη Β. Εύβοια (και Πελοπόννησο) το περσινό καλοκαίρι, οι οποίες έκαναν στάχτη 1.300.00 στρέμματα. Οι πυρκαγιές μπορούν να ξεκινήσουν από διάφορες αιτίες και πολύ συχνά από ανθρώπινη αμέλεια, σημείωσε, τονίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για αδράνεια στη λήψη μέτρων. Πατά τις ομολογουμένως υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, τέτοιου είδους και μεγέθους εξάπλωσης φωτιές «δεν σβήνονται με νεράκι, σβήνονται με εργαλεία που θα κάνουν αντιπυρικές ζώνες, πυρσούς που θα κάψουν την καύσιμη ύλη μπροστά από το μέτωπο και παράλληλη χρήση εναέριων και επίγειων μέσω με ρίψεις νερού», ανέφερε ο ομιλητής και ανέδειξε τη μεγάλη σημασία της ορθής διαχείρισης της καύσιμης ύλης στα ελληνικά δάση.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την εισήγηση «Αποκατάσταση οικοσυστημάτων για τη διατήρηση της πανίδας», από τον Στέφανο Προφήτη, απόφοιτο Τμήματος Δασολογίας Καρπενησίου. Ανάμεσα στα άλλα, επεσήμανε ότι την τελευταία 10ετία ο πληθυσμός χλωρίδας και πανίδας έχει μειωθεί κατά 42%, ενώ ανέλυσε τη δράση και τους στόχους του έργου LIFE Andros Park, που αφορά στη διατήρηση των ειδών και οικοτόπων προτεραιότητας της προστατευόμενης περιοχής της Άνδρου με την ενσωμάτωση κοινωνικοοικονομικών παραμέτρων.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ