19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ρήτρα Αναπροσαρμογής: Σοβαρά τα προβλήματα νομιμότητας – Σε εξέλιξη η δικαστική διαμάχη (video)

Για το πώς θα διαμορφωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος το επόμενο διάστημα έως τον Σεπτέμβριο μίλησε στην ΕΡΤ η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα. Στους λογαριασμούς ρεύματος που θα λαμβάνουμε δεν θα υπάρχει πλέον η ένδειξη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, είπε.

Όμως, επειδή προβλέπεται ότι η λιανική τιμή ρεύματος θα είναι συνυφασμένη με την τιμή της χονδρικής σε μία ενιαία χρέωση, ναι πράγματι στους λογαριασμούς που θα έρθουν θα υπάρχει ένα μέρος της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, το οποίο όμως θα καλύπτεται από την επιδότηση που θα δώσει η πολιτεία, είπε. Ο καταναλωτής θα πληρώνει πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που πλήρωνε, εκτίμησε.

Τι θα γίνει όμως όταν τελειώσουν οι επιδοτήσεις, αναρωτήθηκε. Εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα, είπε.

Σχετικά με την έως τώρα χρήση της ρήτρας αναπροσαρμογής είπε ότι, όχι μόνο χρέωνε ο καθένας ότι ήθελε, αλλά και ο ίδιος πάροχος χρέωνε άλλη ρήτρα σε έναν καταναλωτή και άλλη σε έναν άλλο για την ίδια χρονική περίοδο και για το ίδιο τιμολόγιο.

Υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα νομιμότητας στην εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής είπε.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι πάροχοι με το «έτσι θέλω» επέβαλαν ρήτρα αναπροσαρμογής και στα σταθερά τιμολόγια είπε.

Ήδη έχει εκδοθεί η πρώτη δικαστική απόφαση που στηλιτεύει αυτές τις ενέργειες των παρόχων να επιβάλουν ρήτρα αναπροσαρμογής σε σταθερά τιμολόγια για επαγγελματίες-επιχειρηματίες.

Στην ερώτηση εάν είναι λογικό να μιλάμε για αναστολή της ρήτρας κι όχι για κατάργηση, είπε ότι αυτό είναι θέμα βούλησης της πολιτείας.

Σε λίγες ημέρες εκδικάζονται οι συλλογικές αγωγές κατά της ρήτρας σε οικιακά τιμολόγια, τόνισε.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη. Το απέρριψε γιατί υπάρχουν αποφάσεις ευρωπαϊκού δικαστηρίου για το πότε η ρήτρα είναι νόμιμη και πότε είναι παράνομη, είπε.

Το όλο ζήτημα θα κριθεί και νομικά και δικαστικά. Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει εάν είναι νόμιμη η παράνομη η πρακτική εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής, είπε.
Το πρόβλημα που εντοπίζω είναι ότι τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η δικαστική διαμάχη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής έρχεται η πολιτεία κι ενσωματώνει ένα μέρος της ρήτρας στην ενιαία χρέωση.
Εδώ θα έχουμε πρόβλημα με τους λογαριασμούς που θα έρθουν, εάν είναι μεγάλοι.
Τι θα πάει να προσβάλει ο πολίτης;
Την ενιαία χρέωση;

Τελικά, στις 10 Ιουλίου θα μάθουμε την τιμή που θα χρεώσουν οι πάροχοι από 1η Αυγούστου, κατέληξε η κ. Νούκα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ