29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ρουσόπουλος: Ούτε πρώτος θα είναι, ούτε θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση ο Τσίπρας – Τζουμάκας: «Ούτε κατά διάνοια» κυβέρνηση ειδικού σκοπού

«Ακούω πολύ στο όνειρο του κ. Τσίπρα τη λέξη κυβέρνηση, και μου θυμίζει εκείνη την παλιά παροιμία που λέει “όλο λάδι λάδι και από τηγανίτα τίποτα”. Δεν πρόκειται να είναι κυβέρνηση, Δεν πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση», επισήμανε ο υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών με τη ΝΔΘεόδωρος Ρουσόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, λίγα 24ωρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Στο ερώτημα γιατί επιμένει η ΝΔ στο φόβητρο μιας κυβέρνησης «απελπισμένων – “ειδικού σκοπού”», εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι δεν σκοπεύει να τη συγκροτήσει, πρόσθεσε ακόμη:

«Έχει σημασία τι λέει κανείς στην αρχή, στη μέση και στο τέλος. Έχουμε κυβέρνηση ηττημένων που εμείς την ονοματίσαμε έτσι μεν, αλλά ουσιαστικά την είπαμε, γιατί πιστεύουμε ότι θα είναι ηττημένα τα κόμματα. Αρχικά ο κύριος Τσίπρας έλεγε να σχηματίσει κυβέρνηση με τα υπόλοιπα δύο κόμματα.

Στη συνέχεια ο ίδιος είπε ότι αν χάσουν και δεν είναι πρώτο κόμμα, δεν θέλει κυβέρνηση. Μετά μίλησε για κυβέρνηση ανοχής. Μετά μίλησε -μόλις χθες- για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με ειδικό σκοπό να πάει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο.

(…) Διευκρίνισε κάποια στιγμή ο ίδιος ότι αν είναι δεύτερος δεν κάνει κυβέρνηση. Ταυτοχρόνως διευκρίνισε ότι είναι άλλο τι λέμε στην προεκλογική περίοδο και άλλο τι γίνεται στη μετεκλογική. Εμείς πιστεύουμε ότι επειδή όλα είναι πιθανά -όχι να είναι πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν είναι καθόλου πιθανό, δεν προκύπτει από πουθενά- αλλά να αλλάξει θέση αμέσως μετά τις εκλογές, λέμε αυτά τα οποία λέμε: Κυβέρνηση αυτοδύναμη – κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα την έχουμε».

«Ούτε κατά διάνοια. Είμαι κατά μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού», σημείωσε από την πλευρά του ο υποψήφιος βουλευτής στο Νότιο τομέα της Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Τζουμάκας, ερωτηθείς αν θεωρεί ότι είναι σήμερα κοινωνικό αίτημα μια τέτοια κυβέρνηση, κι αν πρέπει ή όχι να την επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον δεν είναι πρώτο κόμμα.

Ενώ πρόσθεσε:

«Αυτές τις κυβερνήσεις τις θέλει η επιχειρηματική τάξη της χώρας, οι καναλάρχες, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Θέλουν κυβερνήσεις πολυκομματικές. Το έχουν κάνει στο Βερολίνο και το Βερολίνο είναι κυβέρνηση. Ο Υπουργός των Εξωτερικών αναφέρεται στον Μπάιντεν, στην Ουάσιγκτον. Το έχουν κάνει στο Άμστερνταμ – και ξέρουμε ποια κυβέρνηση έχει Ολλανδία όπου το χρηματιστήριο ενέργειας κάθε πρωί είναι ασύδοτο. Το έχουν κάνει στο Βέλγιο και το έχουν κάνει και στη Ρώμη, που ευτυχώς έχει και ένα ανάστημα (…) Εμείς πάμε σε μια προοδευτική κατεύθυνση. Βάζω λοιπόν θέμα, ποιοι θέλουν και στη χώρα κυβέρνηση με τρίτο πρωθυπουργό. Από το πρωί που ξυπνάνε, αυτό θέλουν».

Συνέχισε λέγοντας: «Το πρώτο ζήτημα της χώρας είναι το πολιτικό. Θα συνεχίσει πολιτικά προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση ή θα αλλάξει πολιτική πορεία; Κι εμείς λέμε πολιτική αλλαγή με μια προοδευτική κατεύθυνση. Αυτό είναι πολιτικό ζήτημα, είναι το πρώτο. Να αλλάξει πορεία η χώρα. Δεν είναι μόνο να φύγει o Μητσοτάκης, αυτό είναι ένα θέμα».

Με δεδομένο ότι η ΝΔ φιλοξενεί στην κυβέρνησή της στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι πλέον υπουργοί και υποψήφιοι βουλευτές με τη ΝΔ, ερωτηθείς πώς θα γίνει πιστευτό ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε:

«Εδώ το ρήμα φιλοξενώ δεν έχει θέση. Επί της ουσίας δεν πρόκειται για φιλοξενία. Εδώ έχουμε ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από άλλα κόμματα, οι οποίοι υιοθέτησαν τις δικές μας ιδεολογικές πρακτικές, υιοθέτησαν τις δικές μας ιδεολογικές κατευθύνσεις, τις κυβερνητικές πρακτικές, τη σταθερότητα την οποία αποπνέει η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και απέπνεε πάντοτε και ενετάχθησαν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας – εμπεριέχονται πλέον.

(…) Η ΝΔ είναι ένα κόμμα που κινείται από το κέντρο στις παρυφές της Αριστεράς. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα στην πολιτική φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας από το 1974 – του χρόνου κλείνουμε μισό αιώνα ζωής. Όπως δεν έχει αλλάξει καθόλου η άποψή μας για τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Θεωρούμε ότι αυτές είναι οι κυβερνήσεις που δίνουν σταθερότητα, συνέπεια και προοπτική.

Παράλληλα, δεν είπαμε ποτέ ότι είναι ταμπού οι συνεργασίες. Εμείς δεν έχουμε κάποιο καπρίτσιο γιατί και το 1989 -1990 με τον Ανδρέα Παπανδρέου συνεργαστήκαμε – που υπήρχαν τότε οι μεγάλες αντιπαλότητες μεταξύ Μητσοτάκη και Παπανδρέου. Επίσης, το 2012 – 2014, με το ΠΑΣΟΚ συνεργαστήκαμε.

(…) Την επόμενη ημέρα των εκλογών, ανάλογα και με τα αποτελέσματα, ο πρωθυπουργός της χώρας θα πάρει την επιταγή και θα κρίνει ανάλογα με τα αποτελέσματα αν θα την κρατήσει, αν θα απευθυνθεί κάπου αλλού, αν θα την παραδώσει μετά από λίγες ώρες, μετά από μια μέρα. Έχει ένα τριήμερο μπροστά του».

Στο ερώτημα ποια είναι τελικά η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Τζουμάκας υπογράμμισε:

«Οι δημοσκοπήσεις χρειάζονται – είναι χρήσιμες σε όλες τις χώρες. Αλλά από ένα σημείο και μετά γίνονται οι παρεμβάσεις και αλλάζουν κατεύθυνση ανάλογα προς προσανατολισμούς που έχουν σχέση με πολιτικά συμφέροντα και πολιτικές επιδιώξεις. Το είδαμε προχθές στην Τουρκία. Το είδαμε το 2015. Δεν είναι θέσφατο, αλλά επειδή ο κ. Ρουσόπουλος μου υπενθύμισε το 1989 ξανά: Ποιος ήθελε την παραπομπή για θέματα πρωθυπουργού; Ο πατέρας Μητσοτάκης. Εμείς είμαστε αντίθετοι με αυτά. Θα κριθεί ο καθένας πολιτικά, και βέβαια αν υπάρχουν θέματα, αυτά αφορούν τις αρχές και τις υπηρεσίες και τη δικαστική εξουσία.

(…) Έχουμε λοιπόν το πολιτικό ζήτημα – η οικονομία. Η χώρα δεν παράγει, παράγει 25% και το 70% είναι υπηρεσίες. Η χώρα είναι τελευταία σε επίπεδο τεχνολογιών. Η χώρα χάνει 30 δισ. κάθε χρόνο από τις εισαγωγές. Χάνουμε από τις εισαγωγές, Άρα χρειάζεται να πάμε σε μια οικονομία που θα παράγει και θα εξάγει. Αυτό αυτό θα έχει ως συνέπεια να έχουμε θέσεις εργασίας, να έχουμε συγκέντρωση πλούτου, να έχουμε ευημερία.

Λοιπόν, επειδή είπε ο κ. Ρουσόπουλος ότι φτάνει μέχρι τα αριστερά η Νέα Δημοκρατία, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία φέτος είπε ότι πέρυσι η χώρα παρήγαγε πλούτο γύρω στα 200 δισ. και δείχνει εκεί ότι το 25% των εχόντων και κατεχόντων πήραν τα 100 δισ. (…) Xρειάζεται αναδιανομή εισοδήματος. Παραγωγή και αναδιανομή. Το τρίτο είναι το εισόδημά τους. Όσοι έχουν μισθό 700 ευρώ έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Ένας στους τρεις νέους είναι άνεργος, επτά στους δέκα είναι χωρίς στέγη. Δηλαδή, έχουμε σοβαρά προβλήματα διαβίωσης. Οικονομία, διανομή και εισοδηματική κατάσταση. Τα χρηματιστήρια είναι σύνθετα. Δεν υπάρχει πολιτική ηγεσία. Για παράδειγμα, τα καρτέλ που δρουν κάθε μέρα ενώ πληθωρισμός είναι 5%, οι τιμές είναι στο 14%. Υπάρχει ασυδοσία.

Ο κ. Ρουσόπουλος, απάντησε σχετικά:

«Σήμερα ανακοινώθηκε, σύμφωνα με τη Eurostat, την οποία επικαλέστηκε προηγουμένως ο αγαπητός Στέφανος Τζουμάκας ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι 14% και εμείς είμαστε στο 11%. Η Ισπανία, την οποία επικαλείται συνεχώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 12,8%, πολύ παραπάνω. Ανακοινώθηκε ότι ως προς τον πληθωρισμό εμείς είμαστε πέμπτη χώρα. Δηλαδή έχουμε διαρκείς επιδόσεις. Γνωρίζετε ότι πήραμε μετά από 12 χρόνια μια απόφαση και αυξήσαμε τις συντάξεις κατά 8%. Αυξήσαμε κατά 10% τα χρήματα που παίρνει το νοσηλευτικό προσωπικό και οι γιατροί. Αυξήσαμε κατά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, 1,4 για την ακρίβεια, τα χρήματα του προϋπολογισμού για την υγεία.

(…) Δημιουργήσαμε συνθήκες εμπιστοσύνης. Οι πολίτες ξέρουν ότι όταν ο Μητσοτάκης λέει ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα δώσω επιπλέον 9 δις συνολικά και ο κ. Τσίπρας λέει 83 (25 λέει ο ίδιος, αλλά εν πάση περιπτώσει εμείς λέμε με βάση τον κανονισμό που ξέρουμε, 83), τότε εμπιστεύονται αυτόν ο οποίος είναι ο πιο ειλικρινής και ότι έχει πει προεκλογικά, το έχει κάνει πραγματικότητα.

Εμείς είπαμε ότι θα αυξήσουμε τους μισθούς μας, τους αυξήσαμε. Ο κος Τσίπρας είπε ότι θα αυξήσει το αφορολόγητο και το μείωσε. Εγώ στον αγαπητό Στέφανο Τζουμάκα θέλω να ρωτήσω: Συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πάμε μετά τις εκλογές -γιατί εγώ πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κυβέρνηση την Κυριακή- τα προγράμματά μας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να τα κοστολογήσει; Για να δούμε έτσι αν εμπιστεύεται ο λαός την ΝΔ».

Ο κ. Τζουμάκας τοποθετήθηκε σχετικά, λέγοντας:

«Εάν το πρωί δεν υπάρχει συνεννόηση με πολιτικά κόμματα όμορα, με το πρώτο κόμμα, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές να καθοριστεί πολιτικό ζήτημα γιατί η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Πρώτα η χώρα και μετά οι παρατάξεις.

(…) Θεωρώ απαράδεκτο να προτείνει η Νέα Δημοκρατία την κοστολόγηση των προγραμμάτων. Γιατί είναι δυνατόν τα κόμματα να αποκτήσουν οντότητα κράτους; Το κράτος θα επεμβαίνει στα πολιτικά προγράμματα; Και μάλιστα ένα δημόσιο το οποίο είναι καθοδηγούμενο από πολιτικές ηγεσίες; (…) Έχω ζήσει υποκατάσταση υπουργών από το δημόσιο γιατί οι υπουργοί δεν είχαν της επάρκειες, και έχω ζήσει και υποκατάσταση του δημοσίου συμφέροντος από πολιτικούς. Είναι δυνατόν τον Δημόσιο να κρίνει πολιτικά κόμματα;

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα νομοσχέδια της στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα πήγαινε – τότε το εμπιστευόταν» απάντησε ο κ. Ρουσόπουλος.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ