29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ρωγμές σε σπίτια σε χωριά της Αταλάντης και καθίζηση σε παραλία στην Αιδηψό προκάλεσε ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ – Τι λένε οι κάτοικοι

Μια ημέρα μετά τον κύριο, όπως φαίνεται, σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή της Αταλάντης η ΕΡΤ και η δημοσιογράφος Μαρία Σταθοπούλου πραγματοποίησε αυτοψία στο χωρίο Έξαρχος όπου έχουν σημειωθεί οι περισσότερες ζημιές ενώ για την καθίζηση τμήματος της παραλίας «Μύλος των Γιάλτρων» στην Αιδηψό μίλησε στις «Συνδέσεις» ο Γιάννης Κοντζιάς, δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού.

Στα χωριά Έξαρχος, Καλαπόδι και Γουλέμη οι ζημιές

«Είμαστε στο επίκεντρο ουσιαστικά του χθεσινού σεισμού στον Έξαρχο όπου τα σπίτια στο χωριό είναι “λαβωμένα” από τον Εγκέλαδο. Ζημιές έχουν σημειωθεί και στο Καλαπόδι και στο Γουλέμη και σε ένα σπίτι και στην Αταλάντη» ανέφερε.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρωί αναμένονται στο χωριό κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών για να κάνουν αυτοψία σε οικίες, καταστήματα, ενώ ζημιές έχει υποστεί και το δημοτικό σχολείο, το οποίο έμεινε σήμερα κλειστό.

Μιλώντας για το σχολικό κτήριο αποκάλυψε ότι έχει εμφανείς ρωγμές. «Θα πρέπει βέβαια να ελέγξουν την στατικότητα του οι μηχανικοί που φτάνουν για να δώσουν το πράσινο φως, όπως φυσικά θα ελέγξουν και τα σπίτια αν είναι κατάλληλα για να συνεχίσει να μένει ο κόσμος εδώ», πρόσθεσε.

Αρκετοί κάτοικοι που είδαν τα σπίτια τους να αποκτούν ρωγμές φιλοξενήθηκαν σε φιλικά τους πρόσωπα με τους περισσότερους να περνούν μία δύσκολη βραδιά λόγω των μετασεισμών.

«Αρκετοί από αυτούς έμειναν ξύπνιοι, άλλοι κοιμήθηκαν ντυμένοι με τα φώτα ανοιχτά, έτοιμοι σε περίπτωση που συνέβαινε κάποιος δυνατός σεισμός να πεταχτούν αμέσως έξω. Στο χωριό επικρατεί ψυχραιμία και όχι πανικός. Καθησυχαστικοί εμφανίζονται και οι σεισμολόγοι που βλέπουν ότι το φαινόμενο εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά. «Ελπίδα όλων των κατοίκων εδώ είναι να ήταν ο κύριος σεισμός των 4,8 Ρίχτερ και φυσικά τα δύσκολα να έχουν μείνει πίσω» σημείωσε από το χωριό Έξαρχος της Αταλάντης.

Βυθίστηκε τμήμα της παραλίας «Μύλος των Γιάλτρων» στην Αιδηψό

Ωστόσο η σεισμική δόνηση των 4,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ προκάλεσε προβλήματα και στην Ιστιαία Αιδηψού όπου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Κοτζιά, μια παραλία υπέστη καθίζηση.

«Τον σεισμό τον καταλάβαμε για τα καλά. Ήταν πολύ έντονο το ταρακούνημα σε όλο τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού. Μετά τις σεισμικές δονήσεις, στην παραλία «Μύλος των Γιάλτρων», μέσα στον κόλπο των Λουτρών της Αιδηψού, είχαμε μία υποχώρηση ουσιαστικά της παραλίας».

Tμήμα της ακτογραμμής στην ακτή Μύλος των Γιάλτρων σε έκταση 200 τ.μ. υποχώρησε μετά τον σεισμό στην Αταλάντη.

Περιγράφοντας το γεωδυναμικό φαινόμενο που συνέβη μετά την σεισμική δόνηση ο κ. Κοντζιάς εξήγησε ότι το φαινόμενο της υποχώρησης του εδάφους σημειώθηκε σε έκταση περίπου 150 έως 200 τετραγωνικών μέτρων, που πλέον έχει αποκλειστεί για τους λουόμενους.

«Σε επικοινωνία που είχαμε με το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών μας ενημέρωσαν ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να συμβεί σε ένα σημείο που γίνονται συγκεντρώσεις άμμου οι οποίες υποχώρησαν όπως υποχωρεί μια χιονοστιβάδα μετά από από κάποια δόνηση. Είναι κάτι το οποίο είχε ξανασβεί το 1995, μετά από κάποια άλλη σεισμική δόνηση» ανέφερε ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού.

Σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσίευσε το τοπικό σάιτ diavlosnews.gr, λόγω του σεισμού, ένα μεγάλο τμήμα της παραλίας έχει κατακρημνιστεί.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Γ. Παπαδόπουλος για το σεισμό στην Αταλάντη: Φυσιολογική η συνολική εικόνα – Δεν προήλθε από το γνωστό ρήγμα

Σεισμός στη Αταλάντη: Προληπτικοί έλεγχοι στην περιοχή – Φθορές στο εσωτερικό των σπιτιών

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ