20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σάμος: Ζήτησαν να δοθεί άσυλο στον πρόσφυγα Σισσέ για να συνεχίσει τις σπουδές του

Μια συγκέντρωση, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, μετά από το κάλεσμα της ΕΛΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Σάμου, κομμάτων της Αριστεράς, εργατικών σωματείων, του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Σάμου, γυναικείων συλλόγων του νησιού, μαθητών και γονέων, για να συμπαρασταθούν στον αγώνα του Σισσέ Βαφίνγκ, του οποίου το αίτημα για απόδοση ασύλου έχει ήδη απορριφτεί δύο φορές.

Εκατοντάδες Σαμιώτες στάθηκαν στο πλευρό του 19χρονου μετανάστη, ο οποίος έφτασε το 2019 στην Σάμο, περνώντας το Αιγαίο στα 16 του ως ασυνόδευτο ανήλικο, έμεινε στην safe area του ΚΥΤ της Σάμου και σήμερα μένει εκτός δομής και φοιτά στην Α΄τάξη του Ενιαίου Λυκείου Σάμου.

Ο Σισσέ κατάφερε μέσω ειδικών προγραμμάτων για μετανάστες να μάθει τέλεια την ελληνική γλώσσα, ενώ σήμερα μιλώντας στην Πλατεία Πυθαγόρα στους πολίτες, που συμμετείχαν στην συγκέντρωση είπε ότι το όνειρό του είναι να σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία.

Δήλωσε, ότι μπορεί να μην έχει την οικογένεια του πλέον, αλλά οικογένειά του έγιναν όλοι οι συμμαθητές του και ο Λυκειάρχης του σχολείου, Κώστας Ευστρατίου, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι μετά την συμπαράσταση του κόσμου θα γίνει επανεξέταση του αιτήματός του για απόδοση ασύλου, ίσως με θετικά αποτελέσματα. Διερωτήθηκε, γιατί να μην έχει δικαίωμα να μείνει σε μία χώρα, που έφτασε με πολύ αγώνα και προσπάθεια μόνος του και πραγματικά νιώθει σαν δική του πατρίδα πλέον.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων έστειλαν σύσσωμοι το μήνυμα να μη διωχθεί για δεύτερη φορά από το σπίτι του ο Σισσέ, να συνεχίσει τις μαθητικές του σπουδές στην Σάμο, ενώ χαρακτήρισαν την έμπρακτη αλληλεγγύη, που έχει ξεσπάσει από τον Σαμιακό λαό ελπιδοφόρα κόντρα στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον φασισμό.

«Όλοι μαζί μια γροθιά, ώστε ο Σισσέ και ο κάθε Σισσέ να έχει ζωή με δικαιώματα. Μαθητές-εργατιά μια φωνή, μια γροθιά!» ήταν κάποια από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην εκδήλωση συμπαράστασης στον Σισσέ Βαφίνγκ.

Ζήτησαν επίσης την προστασία όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων, τη στήριξη για την ουσιαστική ένταξή τους μετά από την ενηλικίωση σε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση, Εργασία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια, με ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ