29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σάρα Μπάξτερ, δημοσιογράφος των Τάιμς και Βικτόρια Χίσλοπ, συγγραφέας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα δημοσκόπησης των Sunday Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενισχύουν πιο πολύ τη δυναμική, που έχει αποκτήσει τον τελευταίο καιρό το πάγιο ελληνικό αίτημα της επιστροφής τους στη χώρα μας.

Πρόκειται για διαδικτυακή δημοσκόπηση με αφορμή το άρθρο της προηγούμενης Κυριακής για την επιστροφή των Γλυπτών και τη συνέντευξη του αναπληρωτή διευθυντή του Μουσείου.

Η πλατφόρμα δημοσκόπησης άνοιξε για 7 ημέρες αποφέροντας εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τη γνώμη 11.315 αναγνωστών που απάντησαν, το 78% υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα και το 22% λέει ότι αυτά πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο.

Επομένως, η νέα διαδικτυακή δημοσκόπηση όχι μόνο επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τη σαρωτική πλειοψηφία υποστήριξης του δικαίου αιτήματος της Ελλάδας, αλλά δείχνει και εκρηκτική άνοδο των υποστηρικτών της.
Η Βικτόρια Χίσλοπ για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η γνωστή συγγραφέας ανέφερε συγκεκριμένα: «Είναι μεγάλο, είναι τεράστιο ζήτημα. Νομίζω ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να μη σκεφτούν ότι οι καθημερινοί άνθρωποι θέλουν να γυρίσουν (τα Γλυπτά του Παρθενώνα). Η κίνηση αυτή αποτελεί μεγάλη αλλαγή».

Η δημόσια ρητορική του Βρετανικού Μουσείου έχει αλλάξει, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα την ουσιαστική στροφή στην άποψή του. Η δημοσιογράφος των Τάιμς, Σάρα Μπάξτερ που πήρε συνέντευξη από τον αναπληρωτή διευθυντή του Μουσείου περιγράφει την διαφορά. Δήλωσε πως «το Βρετανικό Μουσείο νιώθει πλέον μεγάλη πίεση για το επίμαχο ζήτημα».

«Είναι σαφώς μία σημαντική αλλαγή» συνέχισε, μιλώντας για μία Σύμπραξη του Παρθενώνα», κι επίσης «μόλις αρχίσει ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις θα δούμε πραγματική πρόοδο, διότι χωρίς αμφιβολία το Μουσείο νιώθει μεγάλη πίεση».

Σημαντικό βήμα προς μία θετική εξέλιξη, είναι οι επιστροφές αρχαιοτήτων προς τις χώρες από τις οποίες αποσπάστηκαν, με πιο πρόσφατη αυτήν του μουσείου Χόρνιμαν στο Λονδίνο, που έστειλαν πίσω στη Νιγηρία μια λεηλατημένη συλλογή πολύτιμων αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών μπρούντζων του Μπενίν, επειδή είναι το «ηθικό και κατάλληλο» πράγμα που πρέπει να γίνει, όπως ανακοίνωσαν.

Βρετανικό μουσείο θα επιστρέψει στη Νιγηρία έργα τέχνης που είχαν αρπαγεί τον 19ο αιώνα

Ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, κ. Σταμπολίδης ανέφερε: «Δεν πρόκειται για μία διένεξη μεταξύ δύο μουσείων ή μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδος. Είναι ένα παγκόσμιο αίτημα, διότι ο Έλγιν αυτό που μπόρεσε να κάνει είναι να τα “καταντήσει” ουσιαστικά με την βιαιότητα της απόσπασή τους, αυτά τα κολοσσιαία αριστουργηματικά δημιουργήματα και να τα μετατρέψει απλώς σε μάρμαρα, ενώ αυτά ουσιαστικά είναι παρθενώνια, αρχιτεκτονικά γλυπτά».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ