24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σέρρες: Θλίψη & ερωτήματα μετά από την έκρηξη με 11χρονο νεκρό σε σχολείο

Η τραγική απώλεια ενός 11χρονου μαθητή δημοτικού σχολείου στις Σέρρες συγκλονίζει την κοινή γνώμη. Το παιδί έχασε τη ζωή του και άλλα δύο τραυματίστηκαν, έπειτα από έκρηξη στο λεβητοστάσιο του σχολείου, την ώρα του διαλείμματος.

Από την έκρηξη, εκσφενδονίστηκαν 30 μέτρα μακρυά κομμάτια τοίχου και μια μεταλλική πόρτα, που έπεσαν πάνω στα παιδιά.

«Ακούσαμε έναν τρομακτικό θόρυβο και πέσαμε κάτω. Άρχισαν να πέφτουν πάνω μας σοβάδες και χώματα» αφηγείται τραυματισμένος μαθητής.

Ασθενοφόρο παρέλαβε το παιδί και το μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, σε ανακοίνωση του οποίου, αναφέρεται:

«Μετά από έκρηξη που έγινε σε σχολείο της πόλης των Σερρών, προσεκομίσθησαν με το ΕΚΑΒ, στις 14:43 σήμερα, δύο (2) ανήλικα αγόρια, ηλικίας 6 και 10 ετών, με ελαφρές κακώσεις το πρώτο και σε καλή γενική κατάσταση το δεύτερο. Έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες εξετάσεις (υπέρηχος, αξονική τομογραφία κλπ) και το δεκάχρονο αγόρι επιστρέφει στην οικία του ενώ το εξάχρονο, το οποίο φέρει εμπιεστικό κάταγμα βρεγματικού οστού (ΑΡ) και μικρό ρωγμώδες κάταγμα ρινικών οστών, θα διακομισθεί προληπτικά στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» για περαιτέρω παρακολούθηση. Δυστυχώς, στις 15:37 προσεκομίσθη με το ΕΚΑΒ τρίτο παιδί (άρρεν 11 ετών), το οποίο έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μη συμβατές με τη ζωή.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού».

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι , η διερεύνηση σε εξέλιξη» δηλώνει ο δήμαρχος των Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης. 

«Στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου» έκανε γνωστό μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής του σχολείου Νικόλαος Τσιότσιος.

Ο ίδιος όπως σημείωσε διαφωνούσε με το εν λόγω έργο καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.

«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου», λέει ο κύριος Τσιότσιος. «Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ότι γνωρίζω».

Ο διευθυντής του σχολείου υπογραμμίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες αλλά όπως λέει «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στις Σέρρες, Βασίλης Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σύσκεψη στο δημαρχείο Σερρών που πραγματοποιήθηκε για το τραγικό γεγονός, σημειώνοντας ότι δρομολογείται, την Τρίτη, έλεγχος από πραγματογνώμονα στο σχολείο.

Το έργο που είχε ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο με ευθύνη εργολάβου και επιβλέποντα τον δήμο Σερρών ήταν η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου.

Ο παλιός καυστήρας με το πετρέλαιο ήταν αυτός που εξερράγη, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από εργασίες για την μετατροπή του συστήματος θέρμανσης σε γεωθερμία.

«Το ίδιο θα γινόταν και στο 12ο δημοτικό σχολείο αλλά δεν προχωράμε μέχρι να δούμε τι έφταιξε θα αναζητηθούν ευθυνές από τις αρχές για το δυστύχημα» σημείωσε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Σερρών, Γιώργος Νυχτοπάτης. 

«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για τον τραγικό θάνατο ενός παιδιού στις Σέρρες, ως αποτέλεσμα ατυχήματος. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του παιδιού. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να διερευνηθεί και να αποδοθούν οι ευθύνες, που πρέπει» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Θα διερευνηθούν τα αίτια της τραγικής απώλειας του παιδιού και θα αποδοθούν ευθύνες διαβεβαιώνουν οι υπουργοί παιδείας και Εσωτερικών.

«Η τραγική απώλεια του μικρού μαθητή στις Σέρρες μας έχει συγκλονίσει όλους. Η σκέψη μας είναι με τους γονείς και την οικογένεια του παιδιού, με τις οικογένειες των παιδιών που έχουν τραυματιστεί» δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Είμαστε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο για τη λειτουργία του σχολείου Δήμο, προκειμένου να μάθουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διερευνηθούν τα αίτια αυτής της τραγικής απώλειας και να αποδοθούν ευθύνες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ερωτήματα για τις ευθύνες

Οι δήμοι με την τεχνική υπηρεσία είναι υπεύθυνοι για την συντήρηση και επισκευή των σχολείων και όλων των επιμέρους συστημάτων.

Πριν από την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς υπάρχει φύλλο συντήρησης στο λεβητοστάσιο που συμπλήρωνεται από τον μηχανικό που πραγματοποιεί τον καθαρισμό και την συντήρηση.

Δεν υπάρχει πλαίσιο – νομοθεσία που να απαγορεύει τις εργασίες στα σχολικά κτίρια σε ώρα λειτουργίας των σχολείων.

Οι σχετικοί έλεγχοι είναι συστηματικοί, ωστόσο μπορεί να προκύψει πρόβλημα και να γίνει επανέλεγχος.

Το λεβητοστάσιο εκτιμάται οτι ήταν πρόχειρη κατασκευή – προσθήκη στο κυρίως κτήριο του σχολείου και πρέπει να ελεγχθεί αν είχαν τηρηθεί πολεοδομικοί κανόνες.

Οι προδιαγραφές για τοποθέτηση λέβητα είναι συγκεκριμένες δεν πρέπει να βρίσκεται εκτός του κτηρίου.

Ειδικοί σημειώνουν στην ΕΡΤ οτι, λογικά, δεν να λειτούργησαν τα ασφαλιστικά συστήματα του καυστήρα έναυση και παύση, έγινε έκρηξη και αποκολλήθηκε ολόκληρη η μετώπη του λέβητα που παρέσυρε και την πόρτα.

Ο Προέδρος ΟΣΕΤΕΕ και Εθνικός Αντιπρόσωπος στα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανδρέας Στοϊμενίδης, με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό του μαθητή στις Σέρρες, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η σημερινή τραγωδία στις Σέρρες με τον θανάσιμο τραυματισμό του μικρού μαθητή του Δημοτικού και τον ελαφρύτερο τραυματισμό άλλων δύο συμμαθητών του, μας θλίβει βαθύτατα δίχως να μας εκπλήσσει.

Καταδεικνύει με τον πιο εμφατικά τραγικό τρόπο την έλλειψη μέτρων Υγείας και Ασφάλειας που υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια για μαθητές και δασκάλους.  

Η θεσμοθέτηση τεχνικού (λειτουργού) ασφαλείας και ιατρού εργασίας στις σχολικές μονάδες και η πιστοποίηση όλων των εγκαταστάσεων και των διαδικασιών είναι τα βασικά μέτρα που έπρεπε να έχουμε λάβει εδώ και χρόνια.

Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην συγκρότηση τεχνικής επιτροπής που θα υλοποιήσει τις παραπάνω προτάσεις με την ανάλυση και την εξειδίκευσή τους. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με αναλυτικότερες προτάσεις».

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα – Βασίλης Αναστασιάδης – Δέσποινα Γιαννακίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ