4 Δεκεμβρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Σαν σήμερα, 18 χρόνια πριν, το τραγικό δυστύχημα στο πέταλο του Μαλιακού με 7 μαθητές νεκρούς

27 Σεπτεμβρίου 2004, ημέρα Δευτέρα, λίγο πριν από τις 10 το πρωί.

Σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Τρικάλων που κινείται στο διαβόητο Πέταλο του Μαλιακού επιβαίνουν 37 μαθητές της Α’ τάξης του Λυκείου Φαρκαδόνας Τρικάλων, καθώς και τέσσερις συνοδοί καθηγητές.

Προορισμός τους, η Αθήνα, όπου πρόκειται να παρακολουθήσουν αγωνίσματα των Παραολυμπιακών Αγώνων. Μαζί τους έχουν ξεκινήσει από το Γυμνάσιο – Λύκειο Φαρκαδόνας και άλλα δύο λεωφορεία με μαθητές.

Στο 176ο χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος του Ασπρονερίου Καμένων Βούρλων, το λεωφορείο με τους μαθητές συγκρούεται πλαγιομετωπικά με νταλίκα που έχει περάσει στο αντίθετο ρεύμα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο 60χρονος οδηγός της νταλίκας διανύει αρχικά πορεία περίπου 20 μέτρων στις αριστερές ρόδες και ακολούθως χάνει τελείως τον έλεγχο του οχήματός του. Και τα δύο οχήματα ανατρέπονται.

Επτά μαθητές, τέσσερα αγόρια και τρία κορίτσια, χάνουν τη ζωή τους από τη σφοδρή σύγκρουση, άλλοι τρεις τραυματίζονται σοβαρότατα, ενώ οι υπόλοιποι 27 τραυματίζονται ελαφρά.

Η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού είναι άμεση, καθώς τίθενται σε πλήρη κινητοποίηση τόσο το ΕΚΑΒ όσο και τα νοσοκομεία της Λαμίας και των γύρω περιοχών.

Στον τρόπο της τραγωδίας καταφθάνουν δεκατρία ασθενοφόρα από το ΕΚΑΒ Λαμίας, δύο ασθενοφόρα και μία κινητή ιατρική μονάδα από το ΕΚΑΒ Χαλκίδας, καθώς και τρεις κινητές ιατρικές μονάδες και ένα όχημα αντιμετώπισης ιατρικής καταστροφών από την κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ.

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής στην έκκληση του νοσοκομείου της Λαμίας για αιμοδοσία.

Εξάλλου, άμεση είναι η παροχή βοήθειας από ψυχολόγους και κοινωνιολόγους που ενημερώνονται για το περιστατικό και σπεύδουν να βοηθήσουν τόσο τους μαθητές που έχουν υποστεί σοκ όσο και τους γονείς τους, που με τα αυτοκίνητά τους αλλά και με πούλμαν που έχει μισθώσει ο Δήμος Φαρκαδόνας μεταβαίνουν στο σημείο του ατυχήματος και βρίσκονται σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση.

Το πένθος στη χώρα είναι βαρύ, ενώ το καλλιτεχνικό μέρος της Τελετής Λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων ματαιώνεται.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, δίνει εντολή να προχωρήσουν ταχύτατα οι έρευνες και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαιτίους του τραγικού δυστυχήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με αφορμή την εν λόγω τραγωδία, στο Πέταλο του Μαλιακού είχαν βρει μέχρι τότε τραγικό θάνατο συνολικά 460 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο τροχαίο στο Πέταλο του Μαλιακού έλαβε χώρα περίπου 1,5 χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 21 μαθητές του Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας (13 Απριλίου 2003).

(ΠΗΓΗ in.gr)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ