26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σαράντα (40) υποψήφιοι “Νέοι Αγρότες” στην Ευρυτανία. Τη μελισσοκομία αφορά το 50% των αιτήσεων, από την έντυπη έκδοση

από την έντυπη έκδοση

Συνολικά σαράντα (40) αιτήσεις κατατέθηκαν ηλεκτρονικά από Ευρυτάνες για την υπαγωγή στο Μέτρο 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) που αφορά στην εγκατάσταση Νέων Αγροτών. Οι αιτήσεις αφορούν κατά το ήμισυ μελισσοπαραγωγούς, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό σχετίζεται με την κτηνοτροφία και ελάχιστες ήταν οι αιτήσεις από καλλιεργητές.

Οι υποψήφιοι νέοι αγρότες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν ηλικιακά τα 41 έτη, ενώ το ποσό ενίσχυσης που θα λάβουν κυμαίνεται από 35 έως 40 χιλιάδες ευρώ.

Η εξέταση των φακέλων έχει προθεσμία το τέλος Απριλίου ‘22 ενώ σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη Ορεινής-Δασικής Πολιτικής και Κτηνοτροφίας κα Κατερίνα Καλαντζή, η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι επαρκής και θα είναι δυνατή η ένταξη όλων των αιτούντων των οποίων ο φάκελος θα είναι πλήρης από άποψη δικαιολογητικών και προαπαιτουμένων.

Προϋπολογισμός 38 εκ. ευρώ & 1.067 αιτήσεις στη Στερεά

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα για το οποίο ξεκίνησε η αξιολόγηση των αιτήσεων είναι αυξημένου προϋπολογισμού κατά 139 εκ. ευρώ σε σχέση με το άθροισμα των προηγούμενων προγραμμάτων που εκδόθηκαν το 2016 και το 2018. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 420 εκατ. ευρώ, με την κατανομή της δημόσιας δαπάνης ανά Περιφέρεια να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων κριτηρίων, τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, τη νησιωτικότητα, την ορεινότητα, την υποεκτίμηση της ενδοπεριφερειακής σημασίας του πρωτογενούς τομέα λόγω της παρουσίας, στην ίδια Περιφέρεια, ενός ισχυρού δευτερογενούς τομέα, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης των πυρόπληκτων περιφερειών, που προέκυψε από τις εκτεταμένες πυρκαγιές σε αγροτικές εκτάσεις το καλοκαίρι του 2021.

Για την Περιφέρεια Στ. Ελλάδας προβλέπεται δημόσια δαπάνη 37.900.000 ευρώ, ενώ οι οριστικοποιημένες αιτήσεις έφθασαν τις 1.067· σχεδόν το 4% (40 αιτήσεις) αφορά υποψήφιους νέους αγρότες από την Ευρυτανία. «Το πρόγραμμα είναι σημαντικό για την περιοχή μας, όπου ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται σε ύφεση, με σκοπό να ενισχύσουμε νέους ανθρώπους να παράγουν και να ζουν στον τόπο μας», λέει στα Ευρυτανικά Νέα η κα Καλαντζή, που από την Παλαιοκατούνα και το Συνέδριο Νέων Αγροτών είχε επισημάνει ότι σήμερα μόλις το 5% των ενεργών κτηνοτρόφων στην Ευρυτανία είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών. Η ηλικιακή αναδιάρθρωση του παραγωγικού δυναμικού της τοπικής κτηνοτροφίας αποτελεί προτεραιότητα, καταλήγει.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ