20 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σαρακατσαναίοι απ’ όλη την Ελλάδα αντάμωσαν στο Περτούλι Τρικάλων. Με επιτυχία οι επετειακές εκδηλώσεις της ΠΟΣΣ (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Μετά από δύο, και πλέον, χρόνια απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας, με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στα Λιβάδια Περτουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, οι τριήμερες προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το 40ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.).

Το φετινό, μάλιστα, Αντάμωμα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Μουτσιάνας, έχει επετειακό χαρακτήρα και είναι αφιερωμένο, αφενός, στον εορτασμό 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στην προετοιμασία και την υλοποίηση της οποίας οι Σαρακατσαναίοι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, και, αφετέρου, στη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.).

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 24 Ιουνίου, με το 8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας στην πλατεία της Ελάτης, που περιλάμβανε το 8ο Φεστιβάλ Σαρακατσάνικου Τραγουδιού και συνεχίστηκαν το Σάββατο 25 Ιουνίου, με το 5ο Βιωματικό Καραβάνι. Την ίδια μέρα είχαμε αναβίωση της σαρακατσάνικης στράτας, με αφετηρία το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, και τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος και σαρακατσάνικο γλέντι στην πλατεία της Ελάτης. Την τελευταία μέρα των εκδηλώσεων στα Λιβάδια Περτουλίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς μεταξύ άλλων τόνισε πως η τήρηση της παράδοσης, η θύμηση των προγόνων μας, οι παραδοσιακές αξίες οι οποίες βοήθησαν τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια, είναι επίκαιρες παρά ποτέ.

Την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Εδώ στα Περτουλιώτικα Λιβάδια, στα πανέμορφα βουνά της Πίνδου των Τρικάλων, πραγματοποιείται το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων, αφού έχουν έρθει Σαρακατσαναίοι από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, για να ανταμωθούν εδώ, να συναντηθούν και έτσι να τιμήσουν τις ρίζες, τις αξίες και τα ιδεώδη των προγόνων τους και των προγόνων μας». Ακόμα, τόνισε πως σήμερα η Ελλάδα παραδειγματίζεται από την αθάνατη ψυχή των Σαρακατσαναίων, από το ανυπότακτο πνεύμα τους, από τη νοικοκυροσύνη, και τη δουλειά που τους διακρίνει, και μαζί ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες που έχουν έρθει. Επίσης, στις εκδηλώσεις παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Αμυράς, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, βουλευτές, δήμαρχοι κ.ά.

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, απονομή βραβείων αριστούχων μαθητών, ομιλία του Γεωργίου Δ. Καψάλη, πρ. πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ., παρουσίαση από τον σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ» του δρώμενου «Εκλογή Αντώνη Κατσαντώνη ως Γενικού Αρχηγού κλεφτών και αρματολών», αθλήματα Σαρακατσαναίων, Χορό Γερόντων, χορούς από τα χορευτικά τμήματα Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας και Βουλγαρίας, ενώ ολοκληρώθηκαν με τον τρανό χορό με τη συμμετοχή όλου του κόσμου.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ