29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σε απόγνωση οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη διάθεση και εμπορία των μήλων στην Αγιά και τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί της περιοχής, αναδεικνύει η Ενωτικη Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού Λάρισας.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της αναφέρει: “Το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη με τις υπέρογκες αυξήσεις στα καύσιμα, το ρεύμα, τα λιπάσματα, τα υπόλοιπα μέσα και εφόδια για τις καλλιέργειες. Υπάρχουν ακόμη αδιάθετες περυσινές ποσότητες μήλων στα ψυγεία. Σαν να μην έφταναν αυτά, στην ποικιλία Gala που είναι κυρίως εξαγώγιμο προϊόν εμφανίζονται μεγάλες δυσκολίες στην διακίνηση, εξαγωγή και εμπορία τους.

Το γεγονός ότι στην Αίγυπτο, χώρα που κυρίως απορροφούσε την συγκεκριμένη ποικιλία, υπάρχει καθεστώς capital control, κατέστη απαγορευτικός παράγοντας για την εξαγωγή των μήλων αλλά και την πληρωμή τους ή έχουν σταλεί εκεί πολύ μικρότερες ποσότητες.

Με αυτό το πρόσχημα οι έμποροι προσφέρουν πολύ χαμηλότερες τιμές, σχεδόν τις μισές σε σχέση με πέρυσι, είτε εμπορεύονται τα μήλα κυρίως με τις λεγόμενες ανοιχτές τιμές, δηλαδή οι αγρότες δεν ξέρουν πόσα χρήματα και πότε θα πληρωθούν την παραγωγή τους ενώ τα καλλιεργητικά έξοδα συνεχίζουν να αυξάνονται όπως και τα έξοδα διαβίωσης των οικογενειών τους.

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

Να υπάρξει οικονομική στήριξη των παραγωγών της Αγιάς που θα καλύπτει την απώλεια εισοδήματος.
Η Κυβέρνηση  να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και μέσα από διακρατικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και άλλες χώρες που εξάγεται η ποικιλία Gala να υπάρξει μέριμνα για την απορρόφηση των μήλων. Συμφωνίες που κάνανε ήδη άλλες χώρες, πχ Ιταλία, Πολωνία.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα.
Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωσης της τιμής του ρεύματος, επιδότηση για την αγορά μέσων και εφοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ.”

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ