29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σε αυξημένη ετοιμότητα η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την κακοκαιρία “Ελπίδα”

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχει τεθεί ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εν όψει των διαδοχικών κυμάτων του μετώπου κακοκαιρίας “Ελπίς”, που αναμένεται στη χώρα μας από το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, με χαρακτηριστικά το πολικό ψύχος και τις σφοδρές χιονοπτώσεις -κατά περιοχές.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Στο πλαίσιο αυτό, συγκλήθηκαν σήμερα Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας και των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων, με τη συμμετοχή των χωρικών αντιπεριφερειαρχών, του περιφερειακού συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Χαντζή και υπηρεσιακών παραγόντων.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν η ετοιμότητα των υπηρεσιών, η επάρκεια μέσων και ειδών πολιτικής προστασίας, καθώς και οι τρόποι αντίδρασης εφόσον προκύψουν έκτακτες καταστάσεις.

ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 24/1 ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Στο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, κύμα ισχυρότατου ψύχους θα επικρατήσει σε όλη την Ελλάδα από το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, ενώ σφοδρές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι που αναμένονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Συγκεκριμένα αναμένονται δύο κύματα κακοκαιρίας, το πρώτο αύριο Σάββατο 22 Ιανουαρίου και ένα ακόμα ισχυρότερο την Δευτέρα 24 του μήνα -το οποίο αναμένεται να επηρεάσει και τις ανατολικές περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας “Ελπίς” θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις -ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και στα νησιά του Αιγαίου- και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ- ΤΡΙΠΟΛΗΣ – ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ/ΣΠΑΡΤΗΣ

Η ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. συνιστά στους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδέψουν στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας/Σπάρτης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μεριμνήσουν για τα ακόλουθα:

·Να κινηθούν μόνο εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο και αφού ενημερωθούν προηγουμένως για την κατάσταση του οδικού δικτύου, τον καιρό και την πρόγνωση του καιρού, ώστε να αποφύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

·Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να έχουν ενημερωθεί για τον τρόπο τοποθέτησης και χρήσης τους.

·Να έχουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.

·Να προσαρμόζουν τον τρόπο οδήγησης και την ταχύτητά τους σύμφωνα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

·Να τηρούν αυστηρά απόσταση ασφαλείας από τα εκχιονιστικά μηχανήματα και μην τα προσπερνούν, παρακωλύοντας το έργο τους.

·Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τυχόν στάση του οχήματος να γίνεται μόνο δεξιά. Η αριστερή λωρίδα πρέπει να παραμένει πάντα ανοιχτή ώστε να διέρχονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα.
·Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας, η οποία είναι αρμόδια για τη διαχείριση της κυκλοφορίας.

·Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν στο 1025 ή στο 2710-562.000.

Παρακολουθείστε το βίντεο για την ασφαλή οδήγηση στο χιόνι: https://bit.ly/2SSQVNb

ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΠΛΕΥΣΟΥΝ ΣΚΑΦΗ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Η ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με το από 21-01-2022/13:00 ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ ΕΜΥ για Σάββατο 22-01-2022 προβλέπονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο με ανέμους βόρειους 4-6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

-Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες των σκαφών που ευρίσκονται σε λιμένες, αλιευτικά καταφύγια ή όρμους της περιοχής μας:
(α) Να προβούν ΑΜΕΣΑ στην ασφαλή πρόσδεση και τακτικό έλεγχο των σκαφών τους.
(β) Να ευρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί. (γ) Να μην αποπλεύσουν έως τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών ή εφόσον ήδη έχουν αποπλεύσει να επιστρέψουν εγκαίρως σε ασφαλή λιμένα ή όρμο.

-Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση ανάγκης η επικοινωνία με την Υπηρεσίας μας πραγματοποιείται στο κανάλι VHF 12 και τηλεφωνικά στο 2752022974, 2752027022 και στο τηλέφωνο ανάγκης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 108.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ – ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Σπάρτης, είναι σε αυξημένη 24ωρη ετοιμότητα, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Αρχές και τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων.

Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν τα επόμενα 24ωρα, ο Δήμος Σπάρτης θα έχει ανοικτές για τους κατοίκους της πόλης και ιδιαιτέρως για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τις θερμαινόμενες αίθουσες του Παλαιού Δημαρχείου (Κεντρική Πλατεία , 1ος όροφος) Σάββατο 22/01/2022 και Κυριακή 23/01/2022 από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Σε περίπτωση που υπάρξει νέο δελτίο πρόγνωσης καιρού, αναλόγως θα παραταθεί και η διάθεση των θερμαινόμενων αιθουσών.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σας σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

Αποφύγετε το πέρασμα μέσα από πάρκα και αλσύλλια, τη στάθμευση των οχημάτων σας πλησίον δέντρων ή στύλων, καθώς πάντα υπάρχει η πιθανότητα πτώσης αυτών.
Αν μπουν νερά στο σπίτι, κλείνουμε αμέσως το γενικό του ηλεκτρικού.

Αν βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν, αποφεύγετε την παραμονή σας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.

Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα. Για κανένα λόγο.

Μένετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.

Παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ