Σε εξέλιξη στο Καρπενήσι, το 1ο Πανελλήνιο Αγροδασοπονικό Συνέδριο – Δηλώσεις και χαιρετισμοί από την έναρξη των εργασιών (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε εξέλιξη στο Καρπενήσι, το 1ο Πανελλήνιο Αγροδασοπονικό Συνέδριο – Δηλώσεις και χαιρετισμοί από την έναρξη των εργασιών (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Πανελλήνιο Αγροδασικό Συνέδριο (17-19/10), στο Καρπενήσι, επικεντρώνεται στην αγροδασοπονία, δηλαδή τη συνδυαστική διαχείριση γεωργικών και δασικών συστημάτων, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Θα καλύψει ποικίλες ενότητες, όπως η σύνδεση των αγροδασικών συστημάτων με την κλιματική αλλαγή, η βιοποικιλότητα, και οι επιπτώσεις στην κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη, μέσα από επιστημονικές παρουσιάσεις και εισηγήσεις.

Η έναρξη των εργασιών έγινε την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου.

Στη διάρκεια του συνεδρίου, θα παρουσιαστούν μελέτες για την παραδοσιακή χρήση γης ως μέσο μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, την επιβίωση δασολίβαδων και την κτηνοτροφία στα ορεινά βουνά υπό κλιματικές προκλήσεις. Ακόμη, εξετάζεται η αξία των αγροδασικών τοπίων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, η διαχείριση αιωνόβιων δέντρων και οι αλληλεπιδράσεις με την τοπική χλωρίδα και πανίδα. Επιπλέον, θα συζητηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για την αγροδασοπονία και τις κοινωνικές προκλήσεις της, καθώς και η συμβολή της κτηνοτροφίας στη βιώσιμη ανάπτυξη, θα παρουσιαστούν προτάσεις για την ενσωμάτωση της αγροδασοπονίας στις εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές, καθώς και η συνύπαρξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με γεωργικές δραστηριότητες.

Το Συνέδριο αναπτύσσεται σε οκτώ θεματικές ενότητες: 1) Αγροδασικά Συστήματα & πρακτικές εφαρμογές (αγρότες και πράξη), 2) Αγροδασικά συστήματα και κλιματική κρίση, 3) Αγροδασικό τοπίο και βιοποικιλότητα, 4) Αγροδασικά συστήματα και περιβαλλοντικές προκλήσεις, 5) Σύγχρονες κοινωνικο-οικονομικές προκλήσεις, 6) Εκπαίδευση και αγροδασοπονία, 7) Αγροδασοπονία: Εθνική και Ευρωπαϊκή πολιτική και 8) International Session.

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα