29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σε λιγότερο από 50’ (!) έκλεισε το Εξοικονομώ στη Στερεά, λόγω εξάντλησης των κονδυλίων. Προβλήματα αναφέρουν οι μηχανικοί

Όπως αναμενόταν και όπως εκτιμούσαν άνθρωποι του χώρου, χρειάστηκε λιγότερο από μία ώρα για να καλυφθεί το σύνολο των διαθέσιμων πόρων του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ», που σήμερα μεταφέρθηκε σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.

Στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης (16/12) τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα, με τα γραφεία των μηχανικών στο Καρπενήσι (και αλλού), που εδώ και εβδομάδες είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα, να προσπαθούν να περάσουν όσες περισσότερες αιτήσεις τούς επέτρεπε το σύστημα.

Για την επιτυχή υποβολή των αιτήσεων, εκτός από… ταχύτητα χρειαζόταν και τύχη, καθώς όπως αναφέρουν μηχανικοί στα Ε.Ν., υπήρχαν σημαντικές καθυστερήσεις στην ταυτοποίηση των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις η διαδικασία υποβολής να «παγώνει». Σε πολλές περιπτώσεις, όταν η διαδικασία ξεμπλόκαρε και τα στοιχεία συμπληρώνονταν, η απάντηση ήταν ότι το ποσό της επιχορήγησης είχε πλέον εξαντληθεί. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των επαγγελματιών, εγκρίθηκε -κατά μέσο όρο- το 40% με 60% των αιτήσεων, προτού το σύστημα κλείσει –δέκα λεπτά πριν τις 11 το πρωί– λόγω εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων. Ο προϋπολογισμός για τη Στερεά Ελλάδα ήταν 31.580.000 ευρώ, ενώ για την Πελοπόννησο, όπου τα κονδύλια εξαντλήθηκαν σε μία ώρα, ήταν 48.000.000 ευρώ. Αναμένονται, πλέον, τα επίσημα στατιστικά από το ΥΠΕΝ.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα (14/12) η… κούρσα για καταχώριση αιτήσεων στην Αττική κράτησε 50 λεπτά, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, στην Περιφέρεια Ηπείρου η πλατφόρμα έμεινε ανοικτή μόλις για… 22 λεπτά.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ