28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σε λοκντάουν η Ελλάδα όλο τον Νοέμβριο. Μετακινήσεις με SMS, λουκέτο σε εστίαση-λιανεμπόριο – Όσα ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, που ως αποτέλεσμα έχει την ολοένα και μεγαλύτερη ασκούμενη πίεση στο σύστημα Υγείας, με τον αριθμό νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων σε ΜΕΘ να ανεβαίνουν διαρκώς, οδήγησε την κυβέρνηση στη λήψη απόφασης για επιβολή νέου lockdown.

Σε έκτακτο διάγγελμα που απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, στις 6:00 το πρωί, τίθενται περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών και κλείνουν, υποχρεωτικά, οι κυριότεροι επαγγελματικοί κλάδοι. Θα έχει διάρκεια τριών (3) εβδομάδων, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

«Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να διακινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Οι αποφάσεις μας βασίζονται στα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία είναι αδιαμφισβήτητα», υπογράμμισε κατά την ανακοίνωση των μέτρων.  Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το lockdown «θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι εντελώς ίδιο με τον Μάρτιο».

Αναφερόμενος στα μέτρα οικονομικής στήριξης, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε αύξηση του ποσού του έκτακτου επιδόματος στους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή, στα 800 ευρώ, από τα 534 ευρώ που ήταν στο λοκντάουν της άνοιξης, Επίσης, επεκτείνοται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας, ενώ θα δοθούν εφάπαξ 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους.

Τα κυριότερα μέτρα (θα εξειδικευθούν μέσα στην ημέρα)

-Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα στο λιανεμπόριο και την εστίαση

-Ανοικτά δημοτικά και νηπιαγωγεία, καθώς και παιδικοί σταθμοί. Κλείνουν γυμνάσια και λύκεια. Ανοικτή η ειδική αγωγή σε όλες τις βαθμίδες

-Η μετακίνηση θα γίνεται με την αποστολή SMS ή με βεβαίωση

-Ανοικτά σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνοι, αρτοζαχαροπλαστεία, μανάβικα

-Επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery και take away

Στις 18:00 το απόγευμα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού. Θα εξειδικευθούν τα μέτρα που θα ισχύσουν από το Σάββατο 7/11.

Πώς φθάσαμε στο lockdown 2.0

Πώς, όμως, η χώρα οδηγήθηκε σε ένα νέο lockdown και ποια είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία που έκρουσαν καμπανάκι κινδύνου στην ομάδα των λοιμοξιολόγων, προκειμένου να εισηγηθεί σκληρά μέτρα; «Ως ύστατο βήμα, που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία, ναρκοθετώντας παράλληλα την επόμενη μέρα της χώρας σε πολλούς τομείς», χαρακτήρισε το καθολικό lockdown ο πρωθυπουργός (31/10), ενώ μόλις χθες (4/11) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση δεν προσανατολιζόταν σε άμεσο lockdown στην Αττική.

H απόφαση για το -επώδυνο- γενικό lockdown ελήφθη κατά τη χθεσινή (4/11) σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό μετά από σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων.  Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι τις τελευταίες μέρες, παρά τα μέτρα, παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα την τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας. Για αυτό οι ειδικοί ανέφεραν «πως δεν μπορούμε να περιμένουμε και να εκτιμηθεί η πορεία του ιού σε δύο εβδομάδες, καθώς μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει εντελώς».

Είναι χαρακτηριστικό πως η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή», δεν είναι απλά στα όριά της, αλλά αντιμετωπίζει κίνδυνο «ιταλοποίησης» του περασμένου Μαρτίου. Συνεπώς, ήδη το σύστημα υγείας της Αθήνας πιέζεται από την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα η παραμικρή αύξηση στην Αττική, που αναμενόταν ούτως ή άλλως τις επόμενες ημέρες, να λειτουργούσε ως ντόμινο και το σύστημα υγείας να κατέρρεε, με απρόβλεπτες συνέπειες για όλη τη χώρα. 

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ