20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σε νέα εποχή η Φοιτητική Εστία Καρπενησίου. Σε εξέλιξη οι εργασίες αναβάθμισης των κτηριακών εγκαταστάσεων με 1 εκατ. ευρώ / από την έντυπη έκδοση

Η Φοιτητική Εστία της Δασολογίας Καρπενησίου θα ανακαινιστεί πλήρως και με την ολοκλήρωση του έργου -σε περίπου 1,5 χρόνο- θα τεθεί ξανά σε λειτουργία μετά από μια 15ετία εγκατάλειψης, με σκοπό τη φιλοξενία φοιτητών που θα επιλέγονται με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια

από την έντυπη έκδοση

Σε εργοτάξιο έχουν μετατραπεί οι χώροι της Φοιτητικής Εστίας Καρπενησίου, εκεί όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το μεγάλο και σημαντικό έργο αναβάθμισης των κτηριακών εγκαταστάσεων του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χρηματοδότησε, δημοπράτησε και ενέκρινε τη σύμβαση κατασκευής του έργου: «Αναβάθμιση υποδομών ΤΕΙ Καρπενησίου – Συντήρηση και Επισκευή Φοιτητικής Εστίας», αρχικού προϋπολογισμού ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Με ορίζοντα διετίας οι εργασίες

Με την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της Φοιτητικής Εστίας Καρπενησίου έχουν ασχοληθεί πολλάκις τα «Ευρυτανικά Νέα», καταγράφοντας το πάγιο και διαρκές αίτημα της τοπικής φοιτητικής κοινότητας προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα που υπονομεύει το -πανεπιστημιακό, πλέον- Τμήμα Δασολογίας και καθιστά λιγότερο ελκυστικό προορισμό το Καρπενήσι για σπουδές, λόγω των αυξημένων εξόδων διαμονής (ενοίκιο, θέρμανση κ.α.) που απαιτούνται. Η Φοιτητική Εστία Καρπενησίου παρήκμασε και εν τέλει εγκαταλείφθηκε πριν από περίπου 15 χρόνια· κάποιοι φοιτητές διαμένουν τα τελευταία χρόνια στη Μαθητική Εστία του Δήμου Καρπενησίου με ένα συμβολικό μηνιαίο μίσθωμα, ωστόσο, προφανώς, πρόκειται για συνθήκη που αποτελεί μόνο προσωρινή λύση.

Πριν λίγα χρόνια, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χρηματοδότησε, δημοπράτησε και εν τέλει ενέκρινε τη σύμβαση κατασκευής του έργου: «Αναβάθμιση υποδομών ΤΕΙ Καρπενησίου – Συντήρηση και Επισκευή Φοιτητικής Εστίας»», αρχικού προϋπολογισμού ενός (1) εκατομμυρίου ευρώ. Η μελέτη του έργου εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2019 και εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα της ΠΕ Ευρυτανίας του 2020. Ο διαγωνισμός έγινε στις 12 Απριλίου 2022 και ανάδοχος ανακηρύχθηκε η εταιρεία “ΑΝΤΑΙΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.” με ποσοστό έκπτωσης 20,62%. Για την υλοποίηση του έργου είχε προηγηθεί Προγραμματική Σύμβαση, την οποία συνυπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, και ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδων Κίντζιος.

Ήδη από τα τέλη του 2022, τα συνεργεία της αναδόχου εταιρείας άρχισαν σταδιακά να προχωρούν στις πρώτες, προκαταρκτικές εργασίες στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους της εστίας, που βρίσκεται στο δυτικό άκρο του Τμήματος Δασολογίας Καρπενησίου. Οι εργασίες συνεχίστηκαν και στη διάρκεια του περασμένου Μαρτίου ’23 και αφορούσαν στην απομάκρυνση παλαιών ερμαρίων από τα δωμάτια, ειδών υγιεινής και πλακιδίων από τα μπάνια, θερμαντικών σωμάτων (καλοριφέρ) κ.α.

«Οι εργασίες ξεκίνησαν στα τέλη του προηγούμενου έτους και η συνολική διάρκεια του έργου, βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί, έχει οριστεί στα δύο έτη. Για εμάς, ως Τμήμα Δασολογίας, είναι ένα πολύ σημαντικό έργο καθώς θα εξυπηρετήσει αρκετούς φοιτητές -μιας και η Φοιτητική Εστία διαθέτει 25 δωμάτια και μπορεί να φιλοξενήσει 50 άτομα», λέει, μιλώντας στην εφημερίδα, ο Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας & ΔΦΠ, Σπύρος Καλούδης. «Θα προσδώσει», προσθέτει, «στην προσέλκυση φοιτητών στο Τμήμα, εξέλιξη σημαντική λόγω και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που έχει θεσμοθετηθεί», με τον ίδιο να εκτιμά πως θα επιφέρει και αύξηση του αριθμού των νέων σπουδαστών, με παράλληλα οφέλη και για την τοπική κοινωνία.

«Μπαίνουμε στο τελικό στάδιο της υλοποίησης ενός έργου που προγραμματίσαμε, μελετήσαμε, ωριμάσαμε και χρηματοδοτήσαμε με σκοπό να αναβαθμίσουμε τις υποδομές του Πανεπιστημιακού Τμήματος της περιοχής μας. Άλλωστε αποτελεί στρατηγικό μας στόχο η στήριξη του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Καρπενησίου και προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε αναπτύξει πλήθος δράσεων», είχε δηλώσει, μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Άρης Τασιός. «Το έργο προβλέπει», επεσήμανε, «τη ριζική ανακαίνιση των κτηριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων με σκοπό την αναβάθμιση και βελτίωση των υποδομών του κτηρίου, ώστε να μπορεί να προσφέρει παροχές υψηλού επιπέδου στους φιλοξενούμενους φοιτητές, αλλά και στους φιλοξενούμενους επισκέπτες, επιστήμονες – συνεργάτες του Ιδρύματος, ενώ ταυτόχρονα θα επιτευχθεί σημαντική ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους λειτουργίας».

Τι προβλέπεται να γίνει

Αντικείμενο του έργου είναι η εκτέλεση εργασιών συντήρησης και επισκευών στη φοιτητική εστία. Η εστία θα ανακαινιστεί και με την ολοκλήρωση του έργου θα επαναλειτουργήσει, για τη διευκόλυνση φοιτητών, οι οποίοι επιλέγονται με αμιγώς κοινωνικά κριτήρια. Για τις κτηριακές παρεμβάσεις προβλέπονται τα εξής: Αντικατάσταση των δαπέδων και σοβατεπιών του κτηρίου, των εσωτερικών, αλλά και των εξωτερικών, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, επισκευή των επιχρισμάτων σε όλο το κτήριο, αντικατάσταση των εσωτερικών κουφωμάτων του κτηρίου, αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων με ενεργειακά κουφώματα και ενεργειακούς υαλοπίνακες, εκ νέου κατασκευή των υφιστάμενων χώρων των λουτρών και αποχωρητηρίων, αντικατάσταση, με ταυτόχρονη υγρομόνωση και θερμομόνωση της οροφής, των στεγών των δύο χαμηλότερων σταθμών του κτηρίου, εξωτερική θερμομόνωση του κελύφους του κτηρίου, ανακαίνιση των εσωτερικών και εξωτερικών χρωματισμών σε όλο το κτήριο, εξοπλισμός των δωματίων με τα απαραίτητα ερμάρια-ντουλάπες, δημιουργία δύο νέων χώρων, ενός χώρος εντευκτηρίου-ψυχαγωγίας και ενός χώρου γυμναστηρίου, κατασκευή πλακόστρωτου διαδρόμου και υπαίθριας ξύλινης πέργκολας, δημιουργία ενός δωμάτιου επισκεπτών με ιδιωτικό λουτρό και ενός δωματίου ΑμεΑ, τοποθέτηση ξύλινων στεγάστρων για την προστασία από τη βροχή και το χιόνι.

Για τις ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις προβλέπονται: Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης με τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών στα σώματα καλοριφέρ, παρεμβάσεις στον τομέα της πυροπροστασίας με εγκατάσταση όλων των απαραίτητων ενεργητικών μέτρων (πυροσβεστήρων, σειρήνων, ανιχνευτών, φωτιστικών ασφαλείας, πυροσβεστικών φωλεών κ.λπ.) καθώς και με τη μεταφορά της δεξαμενής πετρελαίου από το λεβητοστάσιο σε ανεξάρτητο χώρο, εξοπλισμός του κτηρίου με ηλιακό θερμοσιφωνικό σύστημα για την εξυπηρέτηση των αναγκών με ζεστό νερό χρήσης, τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων LED, ενώ στους κοινόχρηστους χώρους ο φωτισμός θα ελέγχεται από ανιχνευτές κίνησης, τοποθέτηση αντλιών θερμότητας (A/C) ψύξης-θέρμανσης και σύστημα εξαερισμού, ανακαίνιση της ηλεκτρικής εγκατάστασης με την τοποθέτηση νέων ηλεκτρικών πινάκων και πριζοδιακοπτών, εγκατάσταση δικτύου τηλεόρασης. Τέλος, στο κλιμακοστάσιο θα εγκατασταθεί επιτοίχια πλατφόρμα (αναβατόριο) που σε συνδυασμό με τη δημιουργία του δωματίου, θα δοθεί η δυνατότητα στην εστία να φιλοξενεί φοιτητές με κινητικά προβλήματα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ