19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σε νέα θέση η προτομή του Μπότσαρη, στην πλατεία Καρπενησίου. Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο

από την έντυπη έκδοση

Στην έγκριση εναλλαγής θέσης της προτομής του Μάρκου Μπότσαρη με την αντίστοιχη θέση του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου, προχώρησε το Δ.Σ. που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη.

Στη θέση που σήμερα στέκεται το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη θα μεταφερθεί η προτομή του Μάρκου Μπότσαρη, ώστε ο ήρωας να αναδειχθεί πιο αποτελεσματικά και παράλληλα να διευκολυνθεί η διοργάνωση των ετήσιων εκδηλώσεων στη μνήμη του, όπως αναφέρθηκε στο Δ.Σ.

«Έγκριση εναλλαγής θέσης της προτομής του Μάρκου Μπότσαρη με την αντίστοιχη θέση του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Μάρκου Μπότσαρη», είχε τίτλο το 2ο θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τετάρτη 10/3.

Οι λόγοι

Εισηγητής του θέματος για τη νέα θέση της προτομής του οπλαρχηγού του ’21, ήταν ο δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης. Όπως ανέφερε, ο δήμος Καρπενησίου, με αφορμή τον εθνικό εορτασμό της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και συνυπολογίζοντας, αφενός τη σημασία ανάδειξης της προτομής του ήρωα Μ. Μπότσαρη στη φερώνυμη πλατεία και αφετέρου, την ανάγκη αρτιότερης οργάνωσης του χώρου για τον εορτασμό των Μποτσαρείων, αναλογιζόμενοι τη συγκέντρωση του πλήθους κόσμου (συλλόγων, φιλαρμονικών, θεατών) έμπροσθεν του μνημείου, εισηγείται την εναλλαγή θέσης της προτομής του Μπότσαρη με την αντίστοιχη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη. Ζητήθηκε δε η γνωμοδότηση της Δημοτικής Κοινότητας Καρπενησίου, η οποία συνεδρίασε και έλαβε τη σχετική απόφαση με αριθ. 5/2021.

Διαφώνησε η αντιπολίτευση

Αντίθετη στη μεταφορά της προτομής του Μπότσαρη δήλωσε η μείζων αντιπολίτευση του κ. Δημήτρη Λερογιάννη, που καταψήφισε. Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης, η επέτειος διακοσίων ετών από το 1821 δεν μπορεί να αποτελέσει μια καλή δικαιολογία για την εναλλαγή θέσης με το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη· «σε είκοσι χρόνια που θα γιορτάσουμε τα εκατό χρόνια από την Αντίσταση, θα χρειαστεί να μεταφέρουμε πάλι τα μνημεία;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, αναφορά έγινε από τον δημοτικό σύμβουλο, κ. Λεωνίδα Παπαδόπουλο, στις συζητήσεις που είχαν γίνει προ δεκαετίας για την κατασκευή και τοποθέτηση αγάλματος του Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσο, δημιουργία του γνωστού γλύπτη Ν. Κοτζιαμάνη· τελικά, το εγχείρημα δεν ευδοκίμησε. Η αντιπολίτευση στηλίτευσε, τέλος, και την προ ετών αλλαγή του εμβλήματος του δήμου Καρπενησίου, δίχως αναφορά, πλέον, στη μορφή του Μ. Μπότσαρη.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ