28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σε ρήξη με τη Δύση ο Ερντογάν – Οργή για τις πιθανές απελάσεις πρέσβεων (video)

Στη μεγαλύτερη κρίση στα 19 χρόνια της εξουσίας του μπορεί να οδηγήσει τον Ταγίπ Ερντογάν η εμμονή του να απελάσει τους πρεσβευτές δέκα συμμαχικών χωρών, επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα. Οι Τούρκοι διπλωμάτες προσπαθούν να τον μεταπείσουν, καθώς η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης θα σημάνει την ανεπανόρθωτη πολιτική απομόνωση της Άγκυρας και θα τορπιλίσει την πιθανότητα να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο στο τέλος του μήνα στη Ρώμη, κάτι που ο Ερντογάν επιθυμεί διακαώς.

Η εμμονή του Ερντογάν να φτάσει σε ρήξη με τη Δύση, για να κρατήσει στη φυλακή τον Οσμάν Καβάλα, στο πρόσωπο του οποίου βλέπει την ευθεία αμφισβήτηση της εξουσίας του, άρχισε να προκαλεί ανασφάλεια στην Τουρκία.

Μετά τη διπλωματική κρίση με τους 10 πρέσβεις, η αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Ερντογάν προβλέπεται καθοριστική, επισημαίνει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη Αριάνα Φερεντίνου.

Θα είναι η τελευταία πριν από τη Σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 που θα γίνει στη Ρώμη στις 30-31 Οκτωβρίου. Η Σύνοδος αυτή ήταν πολύ σημαντική για τον Τούρκο πρόεδρο γιατί επρόκειτο να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, μετά από κοπιώδεις προσπάθειες της Άγκυρας.

Όμως η χωρίς προηγούμενο κίνηση του Τούρκου προέδρου να στραφεί κατά των διπλωματικών εκπροσώπων χωρών με τις οποίες η Τουρκία έχει ιστορικές σχέσεις και τεράστια συμφέροντα, προκαλεί ένταση και αβεβαιότητα, και πολλά σενάρια για την επόμενη ημέρα. Ο Ερντογάν ανέθεσε στον υπουργό Εξωτερικών να κάνει τις διευθετήσεις για να κηρυχτούν οι 10 πρέσβεις «ανεπιθύμητα πρόσωπα».

Όμως ο κ. Τσαβούσογλου δεν εμφανίστηκε δημόσια μετά την επιστροφή του χθες από τη Ν. Κορέα. Καμία αντίδραση δεν είχαμε και από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος από τις Βρυξέλλες έπλεκε το εγκώμιο του ΝΑΤΟ και των συμμάχων. Η αντιπολίτευση, θεωρεί ότι έφτασε το τέλος της εποχής του Ερντογάν, ενώ οι αναλυτές προειδοποιούν για τις σοβαρές επιπτώσεις που είχε η κίνηση του για το κύρος της χώρας. Δεν είναι σίγουρο αν ο Ερντογάν θα προχωρήσει στην απέλαση των πρέσβεων, ή αν θα κάνει ένα βήμα πίσω. Η σιωπή των συνεργατών του πάντως, δείχνει ότι αυτό τον συμβουλεύουν να κάνει.

Έχουν αρχίσει και διαφαίνονται ρωγμές στη βάση του κόμματος, που οφείλονται κυρίως στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Ένα μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος σε ανάρτηση του στο Τουίτερ έγραψε σήμερα ότι «έχουμε αποξενωθεί από την τάξη που δημιουργήσαμε.»  Σε συγκέντρωση του κόμματος σε επαρχιακή πόλη για την εγγραφή νέων μελών, ο κόσμος φώναζε «μας λέτε ψέμματα».

Πολλοί αναρωτιούνται, αν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα εκτελέσει την εντολή να κηρύξει ανεπιθύμητους τους πρεσβευτές δέκα συμμαχικών χωρών, επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του ακτιβιστή. Η Ντόιτσε Βέλε γράφει ότι στο παρασκήνιο διπλωμάτες προσπαθούν να αντιστρέψουν την απόφαση του Ερντογάν, που μπορεί να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη κρίση στα 19 χρόνια της εξουσίας του. Η αντιπολίτευση προειδοποιεί ανοιχτά για τους κινδύνους.

« Η κήρυξη 10 Πρέσβεων που εργάζονται στη χώρα μας ως persona non grata θα οδηγήσει τη μοναξιά της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή σε ένα μη αναστρέψιμο επίπεδο. Ελπίζω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να διορθώσει αυτό το λάθος. Διαφορετικά θα πρέπει να ζητήσει να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του.» επισημαίνει ο Ουνάλ Τζεβικόζ Βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος

Με τον Τούρκο Πρόεδρο να έχει εκτοξεύσει και στο παρελθόν απειλές κατά της Δύσης χωρίς να τις υλοποιήσει, οι δέκα χώρες είναι σε συνεννόηση μεταξύ τους αναμένοντας και το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας. Οι Αμερικανοί ζητούν διευκρινίσεις, καθώς είναι στον αέρα και η συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν στη Ρώμη, ενώ Νορβηγοί, Σουηδοί και Ολλανδοί δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν την Άγκυρα σε θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Ο πρεσβευτής μας δεν έκανε τίποτα για να αξίζει την απέλαση”, τονίζει η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας.

“Οι δέκα πρεσβευτές θα μάθουν, θα κατανοήσουν την Τουρκία. Τη μέρα που δεν θα την ξέρουν ή δεν θα την κατανοούν πια θα φύγουν από εδώ” δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Οι επικριτές του Ερντογάν βλέπουν ότι αυτή η κρίση είναι μια προσπάθεια να πείσει τους πολίτες ότι ευθύνονται οι ξένοι για τα οικονομικά δεινά της Τουρκίας ενόψει των εκλογών.

“Ο Ερντογάν άρχισε να κόβει το κλαδί στο οποίο κάθεται. Με αυτά που έκανε την τελευταία εβδομάδα στα οικονομικά και στα εξωτερικά θέματα, βάζει σε περιπέτειες την Τουρκία. Ο ίδιος, όπως κάθε δικτάτορας, στο τέλος αναγκάζεται να μπει ανάποδα σε έναν αυτοκινητόδρομο.” επισήμανε ο οικονομολόγος Ιμπραχίμ Οζιούρκ.

Η διπλωματική διαμάχη συμπίπτει με την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια, όπως επιθυμεί ο Ερντογάν, οδηγώντας σε νέο αρνητικό ρεκόρ την τουρκική λίρα.

Ανταπόκριση-Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

Πηγή: ΕΡΤ

 

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ